Skutni žepki z marmelado
Print Friendly, PDF & Email

Skutni žepki z marmelado so okusni, dišeči, rahli piškoti, ki se kar topijo v ustih, testo je narejeno enostavno, samo iz treh sestavin in nadevani so z marmelado. To so piškoti, ki jih bodo z veseljem pomagali z nami narediti tudi otroci in seveda, se bo z veseljem posladkala vsa družina.

Pripomočki za pripravo skutnih žepkov z marmelado:

  • pekač od pečice
  • okrogel model za izrezovanje premera 10 cm

Sestavine za pripravo skutnih žepkov z marmelado

Za približno 1350 g ali 45 piškotov:

  • 500 g puste skute 10% m.m. v s.s.
  • 500 g pšenične moke tip 500
  • 100 g masla
  • 4 žlice pšenične moke tip 500 za gnetenje in valjanje

Za nadev in posip:

  • 210 ml malinove marmelade ali marmelade po želji
  • 60 g mletega sladkorja za posip pečenih skutnih žepkov

Postopek za pripravo skutnih žepkov z marmelado

V skledo presejemo odtehtano moko, dodamo skuto in maslo. Vse sestavine dobro zmešamo, to lahko storimo z mešalnikom z nastavki za gnetenje ali pa ročno.

Ko je testo dobro zgneteno, ga prestavimo na pult, ki smo ga potresli z moko in ga še ročno pregnetemo, potem ga razdelimo na štiri dele. Vsak del posamično razvaljamo na približno tri do štiri milimetre debeline potem pa izrežemo kroge premera deset centimetrov. Testo, ki nam ostane ponovno pregnetemo, razvaljamo in izrežemo kroge, to ponavljamo toliko časa, da porabimo vse testo.

V sredino vsakega izrezanega kroga skutnega testa damo polovico kavne žličke marmelade, potem krog prepognemo in ga najprej po zunanjih robovih s prsti pritiskamo, da nam marmelada ne bo ušla iz žepkov. Na koncu še z vilicami pritiskamo po zunanjem robu, da se testo še bolj stisne in dobimo lep vzorček tako pripravljene skutne žepke z marmelado naložimo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem.

Skutne žepke z marmelado damo v segreto pečico na 180 °C, pečemo klasično 18 – 20 minut, pečene preložimo v skledo, da se ohladijo.

Po želji jih potrosimo z mleti sladkorjem in jih ponudimo, saj so okusni tudi topli, kakor tudi hladni. Ohlajene skutne žepke z marmelado shranimo v posodo, ki dobro tesni in v hladni shrambi ali hladilniku ostanejo okusni še štirinajst dni.

Ko nam zadiši kaj sladkega, si pripravimo kaj domačega, brez dodatkov emulgatorjev. Lučka Glaser

Popestrite si vsakdan z okusnimi domačimi posladki:

Ocena:
Skupaj: 17 Povprečno: 4.2]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor