Španski vetrci
Španski vetrci so okusni in kakor ime pove, lahki kakor vetrci, ki pihljajo v poletnih večerih. Da španske vetrce naredimo, potrebujemo samo dve sestavini in malo časa.
Pri tem receptu lahko uporabimo beljake, ki nam ostanejo od pečenja drugega peciva, kjer potrebujemo samo rumenjake.
Sestava jajčnega beljaka je pretežno vodna raztopina beljakovin, ogljikovih hidratov in mineralov in z malo sladkorja nastanejo španski vetrci.
Pripomočki za španske vetrce:
- skleda
- električni mešalnik z metlico za stepanje smetane
- tehtnica
- žlica
- pekač 35 x 40 cm oz. pekač od pečice
- peki papir
- vrečka ali injekcija za dekoracijo
- ventilatorska pečica
- posoda za shranjevanje narejenih španskih vetrcev s pokrovom, ki tesni
Sestavine za španske vetrce:
Za 50 do 60 kosov, odvisno tudi od velikosti vetrcev:
- 4 beljaki
- 250 g belega kristalnega sladkorja
Postopek za španske vetrce:
Španske vetrce največkrat delamo, da porabimo beljake, ki so ostali od pečenja ostalih peciv v prazničnih dneh. Beljake damo v skledo in jim dodamo polovico sladkorja, potem pa med stalnim stepanjem počasi dodajamo še ostali sladkor.
Stepamo, da se masa zgosti in toliko strdi, da ne pade iz posode, če jo obrnemo. Sneg nadevamo v vrečko ali injekcijo za dekoracijo in na peki papir, ki ga položimo na pekač, oblikujemo po želji velike kupčke.
Španske vetrce damo v hladno pečico in nastavimo temperaturo na 100 °C. Španski vetrci se v pečici bolj sušijo kakor pečejo, točen čas sušenja pa je odvisen od tega, kako velike španske vetrce naredimo. Običajno se sušijo od 30 minut do 1 ure. Španski vetrce postavimo s pekačem na kuhinjski pult, kjer se ohladijo in postanejo trdi in krhki.
Ohlajene španske vetrce shranimo v posodo za shranjevanje živil, ki je lahko plastična ali kovinska, uporabimo pa lahko tudi steklene kozarce s pokrovom, ki tesni.
Porabimo beljake in naredimo sladico, ki popestri krožnik s piškoti. Lučka Glaser
Za vas sem pripravila preizkušene recepte za piškote, da vam polepšajo dni:
- Čokoladni medenjaki s snegom.
- Domače breskvice.
- Kokosove kroglice z mandlji.
- Medenjaki s sladkornim premazom.
- Medenjaki s sladkornim ledom.
- Salovčki.
- Salovčki – žepki z marmelado.
- Piškoti za diabetike.
- Krhki piškoti iz testomata.
- Domači krhki flancati.