Piškoti za diabetike
Čudoviti piškoti, ki nas nasitijo za dlje časa in ne vzpodbujajo lakote, ker po njih sladkor v krvi ne naraste hitro in se ne zniža, kakor pri piškotih s sladkorjem in maslom. Pridejo trenutki, ko nam nekaj manjka, nismo lačni, a želimo si nekaj prigrizniti med obrokom ali ob kavici, čaju. Piškoti po tem receptu so primerni za diabetike, ljudi, ki hočejo shujšati in ljudi s kandido, ker so sladkani s stevijo in vsebujejo sestavine z nizkimi kalorijami ter veliko vlakninami, da zapolnijo želodček. Ti piškoti ne povečujejo želje po sladkem saj stevija vsebuje: 0 kalorij, 0 maščob, 0 ogljikovih hidratov, 0 beljakovin, glikemični indeks (Gi) 0. Poskusite in ugotovili boste, da je to zdrav prigrizek, ki ga je dobro imeti vedno na razpolago. Piškote lahko umešamo tudi ročno, če ne želite uporabljat mešalnika – je preprosto in enostavno. Rabimo dodatno samo večjo skledo in vilice.
Praznični piškoti za diabetike – pripomočki:
- tehtnica
- žlica
- kavna žlica
- nož
- deska za rezanje
- merica za tekočino
- sekljalnik ( lahko tudi mlinček za kavo )
- mešalnik za testo
- skleda s pokrovom
- ventilatorska pečica ( navadna pečica lahko 10 – 20 stopinj več )
Praznični piškoti za diabetike – sestavine:
- 300 g pirine moke
- 150 g ovsenih kosmičev
- 1 in pol kavne žličke stevija
- 2 žlici sezamovih semen
- 50 g narezanega suhega sadja (krhlji hrušk, kakija, jabolka, suhih sliv, brusnic, rozin, …)
- 100 g nasekljanih mandljev
- 10 g pecilnega praška (1 zavitek)
- 10 g nastrgane lupine limone
- 4 žlice kakava
- 3 žlice ruma
- 250 ml vroče vode
- 50 ml rastlinskega olja
Praznični piškoti za diabetike – priprava:
Najprej narežemo suho sadje na manjše koščke in srednje grobo nasekljamo mandlje. V posodo od mešalnika za testo damo moko, ovsene kosmiče, sezamova semena, narezano suho sadje, nasekljane Bandljema, pecilni prašek, limonino lupinico in kakav. Vse sestavine dobro premešamo.
Sestavinam dodamo vodo, olje, rum in stevijo. Dobro premešamo, da so sestavine enakomerno porazdeljene. Nato tudi ročno dobro pregnetemo.
Testo preložimo v skledo, pokrijemo in pustimo počivati vsaj 1 uro, da se suho sadje navlaži in testo postane bolj prožno, da ga potem lažje oblikujemo.
Ko se testo spočije, oblikujemo enako velike kroglice in jih na pladnju pritisnemo dol, da se enako sploščijo. Za zajemanje enake količine mase je najbolje uporabit kavno žlico.
Piškote pečemo v vroči ventilatorski pečici 15 minut pri 180 stopinjah Celzija.
Veliko okusnih, zdravih prigrizkov vam želim, Lučka.