Čokoladni salovi žepki z marmelado
Print Friendly, PDF & Email

Čokoladni salovi žepki z marmelado so okusni, krhki piškoti, ki so polnjeni z marmelado in so jih pekle že naše babice, saj po pripovedovanju gospodinj iz tistega časa o salu govorijo kot maščobi, ki so jo uporabljali v gospodinjstvu.

Salo se imenuje maščoba, ki jo ima rejena svinja v trebušni votlini in je bolj nežna, snežno bele barve, nevtralnega okusa in brez vonja, zato je primerna za sladice. Topljeno svinsko salo se uporablja, kot nadomestilo masla ali margarine v kulinariki, s stopljenim salom lahko pripravljamo znamenite salove žepke ali salove rogljičke z marmelado.

Pripomočki za pripravo čokoladnih salovih žepkov

  • električni mešalnik za testo ali posoda za pripravo testa
  • kuhinjski pult
  • okrogli model za izrezovanje (velikost po izbiri)
  • posoda s pokrovom za testo
  • kuhinjski valjar
  • tehtnica
  • posodica za merjenje tekočin
  • vilice
  • peki papir
  • pekač (35 x 40) cm
  • pečica
  • cedilo za posip
  • krožnik

Sestavine za čokoladne salove žepke

Za 1400 g pečenih čokoladnih salovih žepkov z marmelado:

  • 600 g bele moke tip 500
  • 150 g čokolade v prahu
  • 300 g svinjskega sala
  • 200 ml mleka
  • 1 vanilin sladkor
  • 7 g suhega kvasa
  • 1 kavna žlička vaniljeve arome
  • 1 poravnana kavna žlička soli

In še:

Priprava čokoladnih salovih žepkov z marmelado

V lonec najprej damo moko in v sredini naredimo vdolbino v katero dodamo še ostale sestavine.

Vse skupaj dobro premešamo, da dobimo gladko testo, ki ga na kuhinjskem pultu še ročno pregnetemo, če se testo prijemlje kuhinjskega pulta, ga potresemo z moko, tako pregneteno testo damo v posodo, jo pokrijemo in pustimo vzhajati eno uro, da naraste na dvojno količino.

Testo, ki smo ga pustili vzhajati eno uro razdelimo na manjše dele, ki jih s kuhinjskem valjarjem na pomokani površini razvaljamo na debelino dva do tri milimetre, s pomočjo okroglega modela za piškote izrežemo kroge, ostanke med krogi pa ponovno pregnetemo in razvaljamo. Ponavljamo dokler ne porabimo vsega testa.

Na izrezane kroge damo četrt kavne žličke goste marmelade, krogec prepognemo in z vilicami stisnemo robove žepka čokoladnega salovčka, da dobimo odtisnjen vzorec, ki žepek tudi zapre. Tako pripravljene žepke naložimo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem in jih pustimo vzhajati 15 do 20 minut, zato med piškoti pustimo malo prostora.
Pečico brez ventilatorja segrejemo na 180°C (klasična peka) in v segreto pečico damo pekač s čokoladnimi salovčki in pečemo približno 15 do 18 minut.

Pečene čokoladne salove žepke še tople preložimo na krožnik in jih potresemo z mletim sladkorjem.

Pečene čokoladne salove žepke z marmelado ponudimo ob kavi, kot slaščico pri kosilu ali pa, ko dobimo obiske in smo v zadregi, kaj naj bi postavili na mizo.

Pečenje slaščic je skrivnost vsake gospodinje, skrivnostni pa je tudi nasmeh, ko jo vprašamo za recept. Lučka Glaser

Če pa niste ljubitelji čokolade, pa lahko slaščice pripravite tudi brez čokolade:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor