Mafini z rabarbaro
Mafini z rabarbaro so rahli, nežnega sladkobnega okusa, saj rabarbara nima močnejšega izrazitega okusa, zaradi dodanega sladkorja pa se izgubi tudi njen kiselkasti okus.
Rabarbaro nabiramo od zgodnje pomladi pa do sredine junija, užitna so samo stebla, liste pa moramo zavreči. Stebla rabarbare vsebujejo veliko vitaminov kot so A, B3, B5 in seveda tudi vitamin C. Rabarbara je res polna koristnih snovi, ki jih naše telo potrebuje, saj vsebuje tudi veliko kalcija, kalija, magnezija in mangana.
Pripomočki za pripravo mafini z rabarbaro:
- model (pekač) za mafine
Sestavine za pripravo mafini z rabarbaro
Za 12 mafinov:
- 300 g očiščene rabarbare
- 120 g sladkorja
- 120 g masla
- 1 jajce
- 100 ml mleka
- 180 g bele moke tip 500
- 1 pecilni prašek
- voda po potrebi
Postopek za pripravo mafine z rabarbaro
Stebla rabarbare operemo in olupimo, nato pa jih narežemo na dolžino približni enega centimetra. Liste, ki niso užitni in olupke zavržemo.
Narezano rabarbaro stresemo v lonec, dolijemo toliko vode, da je narezana rabarbara pokrita in kuhamo približno 15 minut, nato jo stresemo na cedilo, da tekočina odteče.
V kozico damo maslo in sladkor in ga segrejemo toliko, da se maslo stopi in ga lahko premešamo s sladkorjem, nato dodamo še jajce, mleko in pecilni prašek, vse skupaj ponovno premešamo, pustimo ob strani.
V drugo posodo damo moko, dodamo kuhano rabarbaro in premešamo, da dobimo gosto zmes.
Dodamo še ostale sestavine, ki smo jih prej pripravili in ponovno premešamo, da dobimo maso, ki nas spominja na maso za omlete.
Če ne uporabimo papirnatih modelov za peko mafinov, moramo pekač premazati z maslom. Model napolnimo do polovice, saj testo med pečenjem naraste na dvojno količino.
Navadno pečico segrejemo na 200 °C in mafine z rabarbaro pečemo 15 do 20 minut, da dobijo lepo zlato rumeno barvo.
Slaščice lahko vsebujejo tudi pridelke iz vrta, ki slaščicam povečajo vitaminsko vrednost in obogatijo okus. Lučka Glaser
V vročih poletnih dneh pa se prileže tudi rabarbarin kompot iz stebel rabarbare.