Kutinova kremna čežana
Print Friendly, PDF & Email

Kutinova kremna čežana je prijetnega, rahlo grenkega kiselkastega okusa, ki ga lahko uravnamo s sladkorjem, medom ali drugimi sladili. Ponudimo jo lahko kot prilogo, ali kot samostojni priboljšek s smetano.
Kutine dozorijo zelo pozno v jeseni, da se saj malo zmehčajo, jih mora oplaziti tudi slana, kljub temu surovi plodovi niso užitni in jih je treba toplotno obdelati, da se zmehčajo.

Kutine vsebujejo veliko vitaminov A, C, B1, B3 in minerale: kalcij, magnezij, kalij, baker, natrij, cink, železo in mangan, zato so zelo primerne tudi za pripravo raznih marmelad, slaščic in kompotov.

Kutinova kremna čežana

Pripomočki za pripravo kutinove kremne čežane

  • palični mešalnik

Sestavine za pripravo kutinove kremne čežane

Za štiri osebe:

  • 1000 g kutin
  • 1/2 žličke mletega cimeta
  • 1/2 žličke mletih klinčkov
  • 1000 ml vode
  • sladkor po okusu

Postopek za pripravo kutinove kremne čežane

Obrane kutine dobro operemo in jih zdrgnemo z grobo kuhinjsko krpo, da odstranimo dlakavo površnico, jih prerežemo in odstranimo pečke s trdo sredico, nato jih razrežemo na manjše 2 do 3 cm velike kose in jih stresemo v lonec.

Kutinova kremna čežana

Dolijemo vodo in kuhamo 15 do 20 minut, čas kuhanja je odvisen tudi od zrelosti in velikosti narezanih kutin. Ko se razrezane kutine zmehčajo, odlijemo večji del vode in jo shranimo, če želimo imeti gosto čežano odlijemo vso tekočino. Shranjeno tekočino, ki nam ostane lahko uporabimo kot napitek.

Kutinova kremna čežana

S pomočjo paličnega mešalnika  zmiksamo kutine, da dobimo gosto čežano, gostoto lahko uravnavamo tako, da dodajamo tekočino, ki smo jo shranili.

Kutinova kremna čežana

Čežani dodamo še začimbe, mleti cimet in klinčke in ponovno premešamo.

Kutinova kremna čežana

Čežana je kiselkastega okusa, lahko ji dodamo tudi sladkor ali med in tako okus prilagodimo našim željam.

Kutinova kremna čežana

Kutinovo čežano lahko ponudimo kot samostojno slaščico, saj ji lahko dodamo razne sladke prelive kot tudi marmelade ali tepeno sladko smetano.

Poglejte odlične recepte, kako se še lahko kutine pripravijo:

Kutinova kremna čežana

Sadje, ki pozno zori, nam lahko polepša zadnje jesenske dni. Lučka Glaser

Tudi sadje si lahko pripravimo, kot shranek v kompotih ali sokovih za dolge zimske dni:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor