Kutinova kremna čežana
Kutinova kremna čežana je prijetnega, rahlo grenkega kiselkastega okusa, ki ga lahko uravnamo s sladkorjem, medom ali drugimi sladili. Ponudimo jo lahko kot prilogo, ali kot samostojni priboljšek s smetano.
Kutine dozorijo zelo pozno v jeseni, da se saj malo zmehčajo, jih mora oplaziti tudi slana, kljub temu surovi plodovi niso užitni in jih je treba toplotno obdelati, da se zmehčajo.
Kutine vsebujejo veliko vitaminov A, C, B1, B3 in minerale: kalcij, magnezij, kalij, baker, natrij, cink, železo in mangan, zato so zelo primerne tudi za pripravo raznih marmelad, slaščic in kompotov.
Pripomočki za pripravo kutinove kremne čežane
- palični mešalnik
Sestavine za pripravo kutinove kremne čežane
Za štiri osebe:
- 1000 g kutin
- 1/2 žličke mletega cimeta
- 1/2 žličke mletih klinčkov
- 1000 ml vode
- sladkor po okusu
Postopek za pripravo kutinove kremne čežane
Obrane kutine dobro operemo in jih zdrgnemo z grobo kuhinjsko krpo, da odstranimo dlakavo površnico, jih prerežemo in odstranimo pečke s trdo sredico, nato jih razrežemo na manjše 2 do 3 cm velike kose in jih stresemo v lonec.
Dolijemo vodo in kuhamo 15 do 20 minut, čas kuhanja je odvisen tudi od zrelosti in velikosti narezanih kutin. Ko se razrezane kutine zmehčajo, odlijemo večji del vode in jo shranimo, če želimo imeti gosto čežano odlijemo vso tekočino. Shranjeno tekočino, ki nam ostane lahko uporabimo kot napitek.
S pomočjo paličnega mešalnika zmiksamo kutine, da dobimo gosto čežano, gostoto lahko uravnavamo tako, da dodajamo tekočino, ki smo jo shranili.
Čežani dodamo še začimbe, mleti cimet in klinčke in ponovno premešamo.
Čežana je kiselkastega okusa, lahko ji dodamo tudi sladkor ali med in tako okus prilagodimo našim željam.
Kutinovo čežano lahko ponudimo kot samostojno slaščico, saj ji lahko dodamo razne sladke prelive kot tudi marmelade ali tepeno sladko smetano.
Poglejte odlične recepte, kako se še lahko kutine pripravijo:
- Kutinove gratinirane palačinke.
- Kutinova pita.
- Pečene kutine z nadevom.
- Kutinov kompot za ozimnico.
- Kutinova marmelada in sok.
- Kutinov gosti sok.
Sadje, ki pozno zori, nam lahko polepša zadnje jesenske dni. Lučka Glaser
Tudi sadje si lahko pripravimo, kot shranek v kompotih ali sokovih za dolge zimske dni:
- Vinogradniške breskve v čežani.
- Jabolčna čežana za ozimnico.
- Hruškova čežana brez sladkorja.
- Pasterizirane vinogradniške breskve.
- Gosti sok iz vinogradniških breskev.
- V pečici pasterizirane češplje.
- Breskov sok za ozimnico.
- Breskov kompot za ozimnico.
- Pasterizacija češnjevega kompota za ozimnico.
- Češnjev kompot brez sladkorja.
- Pasterizirana naribana jabolka.
- Mleta pasterizirana jabolka v lastnem soku.
- Pasterizirane slive v kompotu.
- Vložene fige.
- Češplje v vinu.
- Pasterizacija češnjevega kompota za ozimnico.
- Češnjev kompot brez sladkorja.
- Jagode v lastnem soku.
- Kompot iz grozdja.
- Kosmulje v kompotu.