V pečici pasterizirane češplje
V pečici pasterizirane češplje so shranek, ki ga lahko uporabimo, kot del obroka ali pri pripravi sadnih solat, slaščic in drugih sladkih dobrot.
Češplje in slive so si v sorodu, toda se zelo razlikujejo, saj naj bi bila češplja slovenska avtohtona sorta, slive pa so gojene in jih je več vrst. Češplje se od sliv razlikujejo po velikosti, barvi, saj so češplje bolj drobne, temnejše in slastnejše.
Češplje so polne vitaminov, saj vsebujejo skoraj vse vitamine B-kompleksa, kakor tudi beta karotena, vitamina K in E.
Pripomočki za pasteriziranje češpelj
- ventilatorska pečica
Sestavine za pasteriziranje češpelj v pečici
Za 9 kozarcev po 720 ml:
- 4000 g češpelj
- 2500 ml vode
- 150 g sladkorja – približno 15 g na kozarec
- mleti cimet po okusu
- mleti klinčki po okusu
Postopek pasterizacije češpelj v pečici
Nabrane češplje preberemo in izberemo samo tiste, ki so nepoškodovane in imajo pecelj, saj češplje brez peclja začnejo gniti ravno pri peclju, kar pa se na prvi pogled ne opazi. Prebrane češplje operemo, damo na cedilo, da voda odteče in se češplje delno posušijo.
Vsako češpljo z zobotrebcem prebodemo 5 do 6 krat, s tem poskrbimo, da češplje med pasteriziranjem ne razpokajo, sedaj odstranimo tudi peclje.
Prebodene češplje naložimo v čiste kozarce, češplje v kozarec ne tlačimo, ampak jih rahlo naložimo.
Naloženim češpljam dodamo začimbi in sladkor (15 g sladkorja/kozarec), kozarec malo potresemo, da se sladkor in začimbi enakomerno porazdelijo v kozarcu. Napolnjenim kozarcem dodamo še vodo, ki pa mora češplje prekriti in segati 2 do 3 mm do roba kozarca. Napolnjene kozarce zapremo s čistimi nepoškodovanimi pokrovčki.
Kozarce naložimo v pekač od pečice, dolijemo vodo, ki naj v pekaču sega 2 do 3 centimetre visoko in postavimo v hladno ventilatorsko pečico, ki jo nastavimo na 130 °C, ko kontrolna lučka ugasne, pustimo 1 uro, nato pečico ugasnemo in kozarce pustimo v pečici, da se ohladijo.
Ohlajene kozarce opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka in jih shranimo v temnem neogrevanem prostoru. Uporabnost pasteriziranih češpelj je najmanj eno leto.
Uživajmo češplje v vseh letnih časih. Lučka Glaser
Uporaba češpelj in sliv je zelo pestra, oglejte si nekaj nasvetov:
- Slivova marmelada za diabetike.
- Hitro pripravljena slivova marmelada.
- Slivova marmelada iz pečice brez sladkorja.
- Pasterizirane slive v kompotu.
- Češplje v vinu.
- Zamrzovanje sliv za ozimnico.
- Sušenje sliv.
- Kvašeni slivovi cmoki.
- Slivovi cmoki s skutinim testom.
- Slivovi cmoki s krompirjevim testom.
- Češpljeva kaša
- Češpljeva enolončnica z lisičkami.
- Kompot iz suhega sadja.