V pečici pasterizirane češplje
Print Friendly, PDF & Email

V pečici pasterizirane češplje so shranek, ki ga lahko uporabimo, kot del obroka ali pri pripravi sadnih solat, slaščic in drugih sladkih dobrot.

Češplje in slive so si v sorodu, toda se zelo razlikujejo, saj naj bi bila češplja slovenska avtohtona sorta, slive pa so gojene in jih je več vrst. Češplje se od sliv razlikujejo po velikosti, barvi, saj so češplje bolj drobne, temnejše in slastnejše.

Češplje so polne vitaminov, saj vsebujejo skoraj vse vitamine B-kompleksa, kakor tudi beta karotena, vitamina K in E.

V pečici pasterizirane češplje

Pripomočki za pasteriziranje češpelj

  • ventilatorska pečica

Sestavine za pasteriziranje češpelj v pečici

Za 9 kozarcev po 720 ml:

  • 4000 g češpelj
  • 2500 ml vode
  • 150 g sladkorja – približno 15 g na kozarec
  • mleti cimet po okusu
  • mleti klinčki po okusu

Postopek pasterizacije češpelj v pečici

Nabrane češplje preberemo in izberemo samo tiste, ki so nepoškodovane in imajo pecelj, saj češplje brez peclja začnejo gniti ravno pri peclju, kar pa se na prvi pogled ne opazi. Prebrane češplje operemo, damo na cedilo, da voda odteče in se češplje delno posušijo.

V pečici pasterizirane češplje

Vsako češpljo z zobotrebcem prebodemo 5 do 6 krat, s tem poskrbimo, da češplje med pasteriziranjem ne razpokajo, sedaj odstranimo tudi peclje.

V pečici pasterizirane češplje

Prebodene češplje naložimo v čiste kozarce, češplje v kozarec ne tlačimo, ampak jih rahlo naložimo.

V pečici pasterizirane češplje

Naloženim češpljam dodamo začimbi in sladkor (15 g sladkorja/kozarec), kozarec malo potresemo, da se sladkor in začimbi enakomerno porazdelijo v kozarcu. Napolnjenim kozarcem dodamo še vodo, ki pa mora češplje prekriti in segati 2 do 3 mm do roba kozarca. Napolnjene kozarce zapremo s čistimi nepoškodovanimi pokrovčki.

V pečici pasterizirane češplje

Kozarce naložimo v pekač od pečice, dolijemo vodo, ki naj v pekaču sega 2 do 3 centimetre visoko in postavimo v hladno ventilatorsko pečico, ki jo nastavimo na 130 °C, ko kontrolna lučka ugasne, pustimo 1 uro, nato pečico ugasnemo in kozarce pustimo v pečici, da se ohladijo.

V pečici pasterizirane češplje

Ohlajene kozarce opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka in jih shranimo v temnem neogrevanem prostoru. Uporabnost pasteriziranih češpelj je najmanj eno leto.

Češplje pasterizirane v pečici

Uživajmo češplje v vseh letnih časih. Lučka Glaser

Uporaba češpelj in sliv je zelo pestra, oglejte si nekaj nasvetov:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor