Pečene kutine z nadevom
Print Friendly, PDF & Email

Pečene kutine z nadevom so slaščica, ki je vitaminsko zelo bogata, hkrati pa se z njimi posladkamo in nasitimo. Kutine  so sadež ki ga obiramo zadnjega v letu in dozori, ko ga pobeli slana, na prvi pogled ugotovimo, da to ni jabolko niti hruška, kutine so zelo trde, surove praktično neužitne, imajo pa močno aromo in so idealne za kuhanje marmelad, kompotov, raznih slaščic ali preprosto jih prinesemo v stanovanje in po stanovanju se bo razširil prijeten vonj po kutinah. Kutine so vitaminsko zelo bogate saj vsebujejo vitamin A, C, B1, B3, minerale, kalcij, magnezij in železo.

Pripomočki za pripravo pečenih kutin z nadevom:

  • deska za rezanje
  • nož
  • skleda za pranje
  • 2 krožnika
  • skodelica za nadev
  • žlička
  • tehtnica
  • merica za tekočino
  • kozarec za rozine in rum
  • ovalni pekač (25 x 35)
  • pečica
  • mikrovalovka
  • kuhinjska krpa

Sestavine za pripravo pečenih kutin z nadevom

Za štiri osebe:

  • 4 kutine
  • 50 ml ruma
  • 50 mg rozin
  • 40 g masla
  • 50 g grobo mletih orehovih jedrc
  • 1 žlička mletega cimeta
  • sok ene limone

In še:

  • 100 ml vode za pečenje

Postopek za pripravo pečenih kutin z nadevom

Izberemo štiri približno enako velike kutine, jih operemo v mlačni vodi in zbrišemo s kuhinjsko krpo. Prerežemo jih čez polovico in izdolbemo sredico, kutin ne lupimo, saj se vse koristne stvari skrivajo v olupku in pod njem.

Pripravimo vse sestavine, ki jih bomo potrebovali: namočimo rozine v rum, v skodelico damo maslo in ga stopimo v mikrovalovni pečici (lahko tudi v kozici na štedilniku).

V skodelico s stopljenim maslom stresemo grobo mleta orehova jedrca, cimet, rozine precedimo in jih dodamo v skodelico. Rum shranimo, saj ga lahko uporabimo kot dodatek čaju ali drugim slaščicam. Vse skupaj dobro premešamo in naložimo v polovico kutin, ki smo jih naložili v pekač.

Ko smo kutine napolnili z nadevom, kutine pokrijemo z drugo polovico, v pekač nalijemo toliko vode da je dno pokrito in v vodo dodamo sok ene limone. Vse skupaj postavimo v ventilatorsko pečico, ki smo jo segreli na 160°C. Kutine pečemo 50 minut, med pečenjem jih večkrat prelijemo s sokom, ki je na dnu pekača.

Pečene kutine postrežemo na krožniku, po okusu dodamo lahko smetano ali sladoled banana – malina.

Veliko truda, ki se nam povrne, ko poizkusimo to dobroto. Lučka Glaser

Ocena:
Skupaj: 15 Povprečno: 4.7]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor