Pasterizirane vinogradniške breskve
Pasterizirane vinogradniške breskve, ki jih v kozarce shranimo kar v kosih, so najhitrejši način shranjevanja, čeprav jih je potrebno olupiti zaradi njihovega olupka ki rahlo greni.
Vinogradniške breskve so samorodna divja vrsta breskve, ki zraste iz pešk in so odporne na vse vrste bolezni. Obrane breskve nimajo daljše obstojnosti, zato jih je potrebno hitro uporabiti ali pripraviti kot shranek.
Pripomočki za pasterizacijo vinogradniških breskev
- ventilatorska pečica
- kozarci s pokrovi
Sestavine pasterizacijo vinogradniških breskev
Za 9 kozarcev po 720 ml:
- 6 kg vinogradniških breskev
- voda po potrebi
Priprava pasteriziranih vinogradniških breskev
Za pripravo pasteriziranih vinogradniških breskev izberem zdrave, ne preveč mehke breskve, da pri lupljenju in pasterizaciji breskve ostanejo v kosih. Nabrane in pregledane breskve dobro operemo in naložimo na cedilo, da voda odteče.
V primerno velikem loncu zavremo vodo in vanj za 2 do 3 minute potopimo breskve, da jih bomo lažje olupili.
Nato jih stresemo na cedilo, da voda odteče in se breskve delno ohladijo.
Delno ohlajene breskve olupimo, odstranimo peške.
Sedaj breskve rahlo naložimo v kozarce (ne tlačimo), napolnjenim kozarcem dolijemo vodo, da so breskve pokrite. Napolnjene kozarce zapremo in jih naložimo v pekač od ventilatorske pečice, v katerega smo natočili za 2 do 3 cm vode. Pladenj s kozarci damo v ne ogreto pečico, ki smo jo nastavili na 100 °C in, ko kontrolna lučka ugasne, kozarce v njej pustimo še 45 minut, nato pečico izključimo in pustimo kozarce v pečici, da se ohladijo.
Ohlajene kozarce opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka, njihova uporaba je najmanj eno leto, če kozarce hranimo v temnem neogrevanem prostoru.
Priprava shrankov je lahko zanimiva in koristna. Lučka Glaser
Nekaj dobrot iz breskev, ki smo jih pripravili kot shranek:
- Vinogradniške breskve v čežani.
- Gosti sok iz vinogradniških breskev.
- Breskov sok za ozimnico.
- Breskov kompot za ozimnico.
- Breskova marmelada na hitro.
- Breskova marmelada.
- Breskova marmelada s stevio.
In še priprava napitkov in slaščic iz breskev:
- Gosti sok iz jabolk in breskev.
- Enostavno breskovo pecivo.
- Breskov kompot.
- Rabarbara in breskev v gostem soku.
- Smetanov puding z na sopari kuhano breskvijo.