Pasterizirane vinogradniške breskve
Print Friendly, PDF & Email

Pasterizirane vinogradniške breskve, ki jih v kozarce shranimo kar v kosih, so najhitrejši način shranjevanja, čeprav jih je potrebno olupiti zaradi njihovega olupka ki rahlo greni.

Vinogradniške breskve so samorodna divja vrsta breskve, ki zraste iz pešk in so odporne na vse vrste bolezni. Obrane breskve nimajo daljše obstojnosti, zato jih je potrebno hitro uporabiti ali pripraviti kot shranek.

Vinogradniške breskve, pasterizirane

Pripomočki za pasterizacijo vinogradniških breskev

  • ventilatorska pečica
  • kozarci s pokrovi

Sestavine pasterizacijo vinogradniških breskev

Za 9 kozarcev po 720 ml:

  • 6 kg vinogradniških breskev
  • voda po potrebi

Priprava pasteriziranih vinogradniških breskev

Za pripravo pasteriziranih vinogradniških breskev izberem zdrave, ne preveč mehke breskve, da pri lupljenju in pasterizaciji breskve ostanejo v kosih. Nabrane in pregledane breskve dobro operemo in naložimo na cedilo, da voda odteče.

Vinogradniške breskve, pasterizirane

V primerno velikem loncu zavremo vodo in vanj za 2 do 3 minute potopimo breskve, da jih bomo lažje olupili.

Vinogradniške breskve, pasterizirane

Nato jih stresemo na cedilo, da voda odteče in se breskve delno ohladijo.

Vinogradniške breskve, pasterizirane

Delno ohlajene breskve olupimo, odstranimo peške.

Vinogradniške breskve, pasterizirane

Sedaj breskve rahlo naložimo v kozarce (ne tlačimo), napolnjenim kozarcem dolijemo vodo, da so breskve pokrite. Napolnjene kozarce zapremo in jih naložimo v pekač od ventilatorske pečice, v katerega smo natočili za 2 do 3 cm vode. Pladenj s kozarci damo v ne ogreto pečico, ki smo jo nastavili na 100 °C in, ko kontrolna lučka ugasne, kozarce v njej pustimo še 45 minut, nato pečico izključimo in pustimo kozarce v pečici, da se ohladijo.

Vinogradniške breskve, pasterizirane

Ohlajene kozarce opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka, njihova uporaba je najmanj eno leto, če kozarce hranimo v temnem neogrevanem prostoru.

Vinogradniške breskve, pasterizirane

Priprava shrankov je lahko zanimiva in koristna. Lučka Glaser

Nekaj dobrot iz breskev, ki smo jih pripravili kot shranek:

In še priprava napitkov in slaščic iz breskev:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor