Kutinov gosti sok
Print Friendly, PDF & Email

Kutinov gosti sok se lahko pripravi brez sladkorja in je tako idealna pijača za osvežitev za vse diabetike, ki se morajo izogibati sladkorju. Kutine so v naši kulinariki bolj malo poznane in tudi na tržišču jih je zelo težko dobiti. Posebnost tega sadeža je ta, da jih je treba obvezno toplotno obdelati, saj surove praktično niso užitne. Kutina ima največ zdravilnih sestavin v olupku in sredici skupaj s peškami in največ koristi od njih bomo imeli, če jih v celoti toplotno obdelamo.

Kutine vsebujejo veliko vitaminov A, C, B1, B3 in minerale kalcij, magnezij, kalij, baker, natrij, cink, železo in mangan, zato so zelo primerne tudi za pripravo raznih marmelad, slaščic in kompotov.

Pripomočki za pripravo kutinovega gostega soka:

  • posoda za pranje
  • cedilnik
  • groba kuhinjska krpa
  • deska za rezanje
  • nož
  • lonec
  • štedilnik
  • posoda za tekočino od kuhanih kutin
  • palični mešalnik
  • cedilo za sok
  • lij
  • steklenice
  • etikete in pisalo
  • odeja ali brisača za pokrivanje

Sestavine za pripravo kutinovega gostega soka:

Za 5 l gostega soka:

  • 3500 ml vode
  • 2400 g kutin

Postopek za pripravo kutinovega gostega soka:

Kutine dobro operemo s pomočjo grobe kuhinjske krpe, da odstranimo poprh, ki je na kutinah, zaradi česar imajo neoprane umazan in neprijeten izgled. Oprane kutine naložimo na cedilo, da se odcedijo in delno posušijo.

Oprane kutine narežemo na štiri dele in jim odstranimo pecelj in muho. Tako narezane kutine, ki dobivajo temno barvo, stresemo v lonec in jih zalijemo s hladno vodo. Lonec postavimo na štedilnik in kuhamo 25 do 30 minut oziroma toliko časa, da so kutine kuhane.

Kuhane kutine stresemo na cedilo, ki ga postavimo nad posodo, da prestrežemo tekočino, v kateri so se kutine kuhale. To tekočino bomo potrebovali pri nadaljnji pripravi kašastega soka. Razrezane kuhane kutine pustimo na cedilu, da se delno ohladijo, nato jim odstranimo trdo sredico skupaj s peškami in jih naložimo nazaj v lonec.

S paličnim mešalnikom kuhane kutine sesekljamo, da dobimo tekočo gosto maso. Vanjo nalijemo tekočino, v kateri so se kuhale kutine. Pri tem uporabimo kuhinjsko cedilo za sok, da prestrežemo peške in trde delce, ki so lahko ostali v tekočini, in kuhamo še 10 minut.

Vroč kašasti sok s pomočjo lija natočimo v čiste steklenice, ki naj bodo sobne temperature. Pri tem moramo paziti, da jih polnimo na kovinski podlagi, da steklenice ne počijo in nam uničijo ves trud, ki smo ga vložili v pripravo tega čudovitega shranka. Napolnjene steklenice zapremo z novimi pokrovčki in jih pokrijemo z brisačo ali odejo. Pustimo jih, da se 10 do 12 ur počasi ohlajajo, najbolj enostavno pa je, da napolnjene steklenice pustimo pokrite preko noči. Ko se steklenice ohladijo, jih opremimo z nalepkami, na katere napišemo podatke o vsebini in času shranjevanja. Shranimo jih v prostor, ki je hladen, neogrevan in temen. Kutinov gosti sok, pripravljen po tem postopku, ima rok trajanja vsaj 6 mesecev.

Kašasti sok iz kutin je lep po barvi in odličen po okusu. Lučka Glaser

Uporaba kutin tudi malo drugače:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor