Jabolčna čežana s sladko smetano
Print Friendly, PDF & Email

Jabolčna čežana s sladko smetano je okusna in hitro pripravljena slaščica, za katero ne potrebujemo veliko sestavin. Poznamo več različnih vrst jabolk, ki se razlikujejo po velikosti, barvi in okusu, zato moramo pri uporabi kislih jabolk dodati tudi večjo količino sladkorja.

Od vseh vrst sadja v Sloveniji pridelamo največ jabolk, ki pa so tudi bogata z vitamini in minerali, seveda je najbolj zaželeno, da jabolka uživamo sveža. Če je le možno, jih uživajmo skupaj z lupino, saj ta vsebuje največ koristnih snovi. Jabolka uporabimo lahko tudi za razne nadeve ter pripravo slanih in sladkih jedi.

Jabolčna čežana s sladko smetano

Pripomočki za pripravo jabolčne čežane s sladko smetano

  • palični mešalnik

Sestavine jabolčno čežano s sladko smetano

Za štiri osebe:

  • 500 g očiščenih in olupljenih jabolk (svežih ali zamrznjenih)
  • 500 ml vode
  • 1 žlička mletih klinčkov
  • 1 žlička mletega cimeta
  • 1 žlička naribane limonine lupinice (sveže ali posušene)
  • sladkor po želji in okusu
  • 250 ml sladke smetane za stepanje
  • 2 žlici čokolade v prahu

Priprava jabolčne čežane s sladko smetano

Jabolka dobro operemo, jim odstranimo muho, pecelj in koščice, nato jih olupimo in narežemo na rezine.

Jabolčna čežana s sladko smetano

Narezana jabolka stresemo v lonec, dolijemo vodo in dodamo začimbe, kuhamo jih na zmernem ognju toliko časa, da postanejo mehka. Čas kuhanja je odvisen tudi od vrste jabolk in velikosti rezin.

Jabolčna čežana s sladko smetano

Kuhana jabolka s pomočjo paličnega sekljalnika spremenimo v tekočo, gladko, kašasto maso, ki jo postavimo v hladnejši prostor, da se ohladi.

Jabolčna čežana s sladko smetano

Med tem časom, ko se jabolčna masa ohlaja, stepemo smetano, po želji in okusu ji lahko dodamo sladkor. Ohlajeno jabolčno maso razdelimo v kozarce, čez dodamo stepeno sladko smetano, potresemo s čokolado v prahu, za svežino pa dodamo rezino svežega jabolka.

Jabolčna čežana s sladko smetano

Z malo truda in sestavin lahko hitro pripravimo čudovito slaščico, ki je primerna za vse generacije. Lučka Glaser

Jabolka lahko uporabimo za omake, priloge ali pa slaščice, za zimski čas pa si lahko pripravimo tudi shranke:

Če pa imamo jabolka, ki jih moramo hitreje uporabiti jih lahko shranimo tudi po postopkih, ki so opisani v spodnjih receptih:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4.5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor