Jabolčna čežana s sladko smetano
Jabolčna čežana s sladko smetano je okusna in hitro pripravljena slaščica, za katero ne potrebujemo veliko sestavin. Poznamo več različnih vrst jabolk, ki se razlikujejo po velikosti, barvi in okusu, zato moramo pri uporabi kislih jabolk dodati tudi večjo količino sladkorja.
Od vseh vrst sadja v Sloveniji pridelamo največ jabolk, ki pa so tudi bogata z vitamini in minerali, seveda je najbolj zaželeno, da jabolka uživamo sveža. Če je le možno, jih uživajmo skupaj z lupino, saj ta vsebuje največ koristnih snovi. Jabolka uporabimo lahko tudi za razne nadeve ter pripravo slanih in sladkih jedi.
Pripomočki za pripravo jabolčne čežane s sladko smetano
- palični mešalnik
Sestavine jabolčno čežano s sladko smetano
Za štiri osebe:
- 500 g očiščenih in olupljenih jabolk (svežih ali zamrznjenih)
- 500 ml vode
- 1 žlička mletih klinčkov
- 1 žlička mletega cimeta
- 1 žlička naribane limonine lupinice (sveže ali posušene)
- sladkor po želji in okusu
- 250 ml sladke smetane za stepanje
- 2 žlici čokolade v prahu
Priprava jabolčne čežane s sladko smetano
Jabolka dobro operemo, jim odstranimo muho, pecelj in koščice, nato jih olupimo in narežemo na rezine.
Narezana jabolka stresemo v lonec, dolijemo vodo in dodamo začimbe, kuhamo jih na zmernem ognju toliko časa, da postanejo mehka. Čas kuhanja je odvisen tudi od vrste jabolk in velikosti rezin.
Kuhana jabolka s pomočjo paličnega sekljalnika spremenimo v tekočo, gladko, kašasto maso, ki jo postavimo v hladnejši prostor, da se ohladi.
Med tem časom, ko se jabolčna masa ohlaja, stepemo smetano, po želji in okusu ji lahko dodamo sladkor. Ohlajeno jabolčno maso razdelimo v kozarce, čez dodamo stepeno sladko smetano, potresemo s čokolado v prahu, za svežino pa dodamo rezino svežega jabolka.
Z malo truda in sestavin lahko hitro pripravimo čudovito slaščico, ki je primerna za vse generacije. Lučka Glaser
Jabolka lahko uporabimo za omake, priloge ali pa slaščice, za zimski čas pa si lahko pripravimo tudi shranke:
- Jabolčna čežana s čokoladnim pudingom.
- Čaj iz jabolčnih olupkov.
- Jabolčni kompot.
- Jabolčna čežana s pire krompirjem.
- Pečena jabolka po kmečko.
- Sladki jabolčni prigrizek – jabolka v srajčki.
- Jabolčna omleta.
- Gosti sok iz jabolk in breskev.
- Pecivo lene gospodinje z jabolki.
- Jabolčna pita na hitro.
- Lahka jabolčna pita.
- Biskvitno pecivo s sadnim pudingom.
- Enostavna sladica iz jabolk in piškotov.
- Jabolčni zavitek brez sladkorja.
- Jabolčni zavitek.
- Jabolčni ocvirkov zvitek.
- Borovničev zavitek s pasteriziranimi jabolki.
- Okusen in slasten zavitek brez sladkorja.
Če pa imamo jabolka, ki jih moramo hitreje uporabiti jih lahko shranimo tudi po postopkih, ki so opisani v spodnjih receptih:
- Jabolka pripravljena za zamrzovanje.
- Pasterizirana naribana jabolka.
- Mleta pasterizirana jabolka v lastnem soku.
- Jabolčna čežana za ozimnico.
- Sušenje jabolk.