Jabolčni kompot
Print Friendly, PDF & Email

Jabolčni kompot je poslastica, ki jo lahko ponudimo kot samostojni obrok – malico, ali kot sladico po kosilu. Jabolka so najbolj razširjeni sadež v Sloveniji, so zelo zdravi, polni vitaminov in mineralov, lahko jih zaužijemo surove ali pa jih pripravljamo v kulinariki, kot razne priloge in kot dodatek pri pripravi raznih vrst peciva. Jabolčni kompot je stara enostavna sladica, ki vedno tekne.

Pripomočki za pripravo jabolčnega kompota:

  • lonec
  • nož
  • deska za rezanje
  • krožnik
  • žlička
  • merica za tekočine
  • štedilnik
  • skodelica

Sestavine za pripravo jabolčnega kompota:

Za štiri osebe:

  • 2 jabolki kislega okusa
  • 1000 ml vode
  • 2 rezini limone
  • 1/4 žličke mletega cimeta, lahko tudi skorja cimeta
  • sladkor po okusu

Postopek za pripravo jabolčnega kompota:

Pripravimo si sestavine za kuhanje jabolčnega kompota.

Jabolka operemo, jih po potrebi olupimo, narežemo na krhlje in odstranimo sredico skupaj z pecljem. Če imamo domača jabolka nam jabolk ni potrebno lupiti, saj jabolka pod olupkom skrivajo največ vitaminov in mineralov.

V lonec natočimo vodo, dodamo na krhlje narezana jabolka in postavimo na štedilnik, kuhamo na zmernem ognju približno 5 -10 minut, čas je odvisen tudi od vrst jabolk in velikosti jabolčnih rezin.

Paziti moramo, da se jabolka ne razkuhajo, zato je dobro, da jih večkrat preizkusimo, na koncu dodamo še cimet in rezine limone, ki jih prej olupimo, da kompot ne postane grenak.

Kompot ponudimo v skodelici ali lončku, zraven pa ponudimo še sladkor, da tisti, ki so bolj sladkosnedi lahko dodajo še sladkor in se tako posladkajo.

Jabolko je sadež, ki mora biti na mizi v vsaki hiši. Lučka Glaser

Ne zamudite in preizkusite ostale dobrote iz jabolk.

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.7]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor