Pecivo lene gospodinje z jabolki
Pecivo lene gospodinje z jabolki je rahlo, sočno z okusom po jabolkih in aromo po cimetu, po okusu malo spominja na jabolčni zavitek s skuto, le da je priprava peciva lene gospodinje bolj hitra in enostavna. Pecivo lahko ponudimo, kot del kosila ob juhah, enolončnicah, kot udi za malico, pri napitkih, čaju, kavi, kakavu …
Pripomočki za pripravo peciva lene gospodinje:
- pekač velikosti 2 x 35 cm
Sestavine za pripravo peciva lene gospodinje:
Za osem do deset oseb:
- 1 kg jabolk
- 1/2 žličke mletega cimeta
- naribana limonina lupinica 1 limone
- 500 g skute 25% m.m.
- 2 jajci
- 400 ml kisle smetane 12% m.m.
- 180 ml lahkega jogurta 1,3% m.m.
- 5 žlic sončničnega olja ali olja po izbiri
- 5 žlic sladkorja
- 7 žlic pšenične moke tip 500
- 1 pecilni prašek
- 1 vanilijev sladkor
Za preliv:
- 400 ml kisle smetane 12% m.m.
- 2 jajci
Priprava peciva lene gospodinje z jabolki
Najprej pripravimo sestavine, ki jih bomo potrebovali, da bo priprava peciva lene gospodinje z jabolki hitreje potekala.
Jabolka operemo in naribamo, če so jabolka domača, jih ni potrebno lupiti. Jabolka naribamo strojno ali pa ročno na strgalu.
V posodo damo skuto, kislo smetano, jogurt, jajci, olje, sladkor, moko, pecilni in vanilin sladkor in vse sestavine dobro zmešamo, da postane gladko testo brez grudic.
Polovico naribanih jabolk enakomerno potresemo po vsem v pekaču, drugo polovico pa zamešamo v testo, dodamo tudi cimet in naribano limonino lupinico, ter vse sestavine dobro premešamo.
Testo, v katero smo vmešali jabolka sedaj prelijemo preko naribanih jabolk in testo poravnamo in enakomerno porazdelimo ter poravnamo po pekaču.
V isti skledi, v kateri smo delali testo, sedaj pripravimo preliv za pecivo lene gospodinje z jabolki. V skledo damo kislo smetano in jajci in dobro premešamo. Preliv enakomerno prelijemo preko vsega peciva.
Pecivo lene gospodinje pečemo 50 minut, v navadni pečici, ki je predhodno ogreta na 200 °C.
Postrežemo ga lahko še mlačnega ali kasneje hladnega, če nam ostane, ga lahko naložimo v posodo, ki je primerna za shranjevanje živil in ima pokrov, ki dobro tesni, tako ga shranimo v hladilniku na 5 °C, tako pecivo ostane še do 5 dni.
Peciva radi uživamo od otroštva, pa do starosti. Lučka Glaser
Ideje, kaj ponuditi zraven peciva lene gospodinje z jabolki:
- Belo zelje v enolončnici.
- Paradižnikova juha z bučko in ribano kašo.
- Kremna juha iz stročjega fižola.
- Kmečka enolončnica s šunko.
- Čaj iz robidnic.