Gosti sok iz jabolk in breskev
Gosti sok iz jabolk in breskev je prijetna osvežilna pijača za katero lahko uporabimo manj kvalitetno sadje, ki je poškodovano in ga je potrebno takoj uporabiti. Kombinacija jabolk in breskev deluje osvežujoče, saj se vitaminska sestava obeh sadežev dopolnjuje in na nas deluje prijetno osvežujoče, še posebej če gosti sok še malo ohladimo. Jabolka vsebujejo zelo malo kalorij, maščob in sladkorja, imajo pa vitamin C in A in so še zelo nasitna. Tudi breskev vsebuje malo kalorij in veliko vitaminov, A, B1, B2, B6, C, E in so v kombinaciji z jabolkom zelo prijetna nizkokalorična kašasta pijača.
Tako pripravljen sok je namenjen takojšnjemu uživanju v napitku.
Pripomočki za pripravo gostega soka iz jabolk in breskev
- košara za nabiranje
- deska za rezanje
- nož
- lonec
- palični mešalnik
- cedilna čajna kroglica
- kuhalnica
- štedilnik
Sestavine za pripravo gostega soka iz jabolk in breskev
Za 4 osebe:
- 540 g jabolk (3 jabolka)
- 200 g breskev (2 breskvi)
- 700 ml vode
- 1 manjša bio limonina lupinica
- 5 – 6 klinčkov
- 1/4 čajne žličke cimeta
Postopek za pripravo gostega soka iz jabolk in breskev
Jabolka in breskve dobro operemo in čimbolj tanko olupimo, saj se pod lupino se skriva največ vitaminov, odstranimo peške in pecelj pri jabolku, pri breskvi koščico in oba sadeža narežemo na koščke.
Narezano sadje damo v lonec, dolijemo vodo in postavimo na štedilnik, da počasi zavre. Med tem časom damo v cedilno čajno kroglico 5 – 6 klinčkov in manjšo posušeno skorjico bio limone.
Ko sadje zavre, v lonec potopimo napolnjeno čajno kroglično cedilo in posujemo cimet, vse skupaj kuhamo na zmernem ognju približno 5 – 10 minut, da je sadje kuhano, po kuhanju odstranimo čajno kroglico z klinčki, nato s paličnim mešalnikom dobro sesekljamo.
Postrežemo v kozarcu ali lončku. V poletnem času nas kozarec ohlajenega gostega soka prijetno ohladi in nasiti, v hladnejših dneh pa si tako pripravljen gosti sok postrežemo toplega.
Prijetno poletno ohladitev vam želi Lučka Glaser.