Enostavna sladica iz jabolk in piškotov
Print Friendly, PDF & Email

Sladica, ki vedno uspe, pripravljali so jo v 70. letih prejšnjega stoletja. Sestavine so preproste in priprava je enostavna. Običajno smo jo postregli v poletnih dneh. Največ časa smo potrebovali, da smo jo v hladilniku dobro ohladili. Uporabljali smo sadje, ki je bilo sezonsko: jagode, češnje, borovnice, maline, marelice, breskve, … kar je bilo na razpolago ali pa različne vložene kompote iz raznovrstnega sadja. Puding za to sladico smo najraje uporabljali z različni okusi sadja ali vanilje.

Enostavna sladica iz jabolk in piškotov – pripomočki:

  • pekač velikosti 22 x 17 cm – ali servirne posode

Enostavna sladica iz jabolk in piškotov – sestavine:

Za 6 oseb

  • 1 kg jabolk
  • 1 l vode
  • 2 zavojčka vaniljevega pudinga
  • 230 g  maslenih piškotov (Piknik keks, Petit Biscuit, Plazma, …)
  • 6 žlic sladkorja
  • 0,5 l sladke smetane
  • cimet po okusu

Enostavna sladica iz jabolk in piškotov – postopek:

Jabolka olupimo in narežemo na krhlje. Vsak krhelj počez narežemo na 6 do 8 tanjših delov. Damo jih v lonec, dolijemo vodo, dodamo polovico sladkorja in cimet ter kuhamo na zmerni temperaturi tako dolgo, da se jabolka zmehčajo.

V skledo damo drugo polovico sladkorja in puding ter dobro premešamo, dodamo še 6 žlic hladne vode in naredimo gladko maso.

Zmes pudinga vlijemo h kuhanim jabolkom in kuhamo po navodilih proizvajalcev pudinga. Ponavadi je 1 – 2 minuti.

V pekač naložimo piškote, da je dno prekrito nanj pa naložimo jabolka in puding. Tako trikrat naložimo piškote in trikrat puding z jabolki. Na vrhu mora vedno biti puding, da se piškoti zmehčajo.

Lahko pa sladico pripravimo tudi v servirne posodice. V servirno posodo naložimo maso iz pudinga in jabolk in 2 zlomljena piškota.

Ohladimo na sobni temperaturi, potem pa postavimo v hladilnik vsaj za 2 uri.

Ko je sladica ohlajena, jo narežemo na kose in okrasimo s stepeno sladko smetano, če imamo radi boj sladko sladico, jo lahko prelijemo s sadnim sirupom. Lepo pa se dopolnjuje s kepico sladoleda.

Prijetno sladkanje vam želi Lučka

Ocena:
Skupaj: 21 Povprečno: 4.6]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor