Enostavna sladica iz jabolk in piškotov
Sladica, ki vedno uspe, pripravljali so jo v 70. letih prejšnjega stoletja. Sestavine so preproste in priprava je enostavna. Običajno smo jo postregli v poletnih dneh. Največ časa smo potrebovali, da smo jo v hladilniku dobro ohladili. Uporabljali smo sadje, ki je bilo sezonsko: jagode, češnje, borovnice, maline, marelice, breskve, … kar je bilo na razpolago ali pa različne vložene kompote iz raznovrstnega sadja. Puding za to sladico smo najraje uporabljali z različni okusi sadja ali vanilje.
Enostavna sladica iz jabolk in piškotov – pripomočki:
- pekač velikosti 22 x 17 cm – ali servirne posode
Enostavna sladica iz jabolk in piškotov – sestavine:
Za 6 oseb
- 1 kg jabolk
- 1 l vode
- 2 zavojčka vaniljevega pudinga
- 230 g maslenih piškotov (Piknik keks, Petit Biscuit, Plazma, …)
- 6 žlic sladkorja
- 0,5 l sladke smetane
- cimet po okusu
Enostavna sladica iz jabolk in piškotov – postopek:
Jabolka olupimo in narežemo na krhlje. Vsak krhelj počez narežemo na 6 do 8 tanjših delov. Damo jih v lonec, dolijemo vodo, dodamo polovico sladkorja in cimet ter kuhamo na zmerni temperaturi tako dolgo, da se jabolka zmehčajo.
V skledo damo drugo polovico sladkorja in puding ter dobro premešamo, dodamo še 6 žlic hladne vode in naredimo gladko maso.
Zmes pudinga vlijemo h kuhanim jabolkom in kuhamo po navodilih proizvajalcev pudinga. Ponavadi je 1 – 2 minuti.
V pekač naložimo piškote, da je dno prekrito nanj pa naložimo jabolka in puding. Tako trikrat naložimo piškote in trikrat puding z jabolki. Na vrhu mora vedno biti puding, da se piškoti zmehčajo.
Lahko pa sladico pripravimo tudi v servirne posodice. V servirno posodo naložimo maso iz pudinga in jabolk in 2 zlomljena piškota.
Ohladimo na sobni temperaturi, potem pa postavimo v hladilnik vsaj za 2 uri.
Ko je sladica ohlajena, jo narežemo na kose in okrasimo s stepeno sladko smetano, če imamo radi boj sladko sladico, jo lahko prelijemo s sadnim sirupom. Lepo pa se dopolnjuje s kepico sladoleda.
Prijetno sladkanje vam želi Lučka