Jabolka pripravljena za zamrzovanje
Print Friendly, PDF & Email

Jabolka pripravimo za zamrzovanje takrat, ko nimamo primerne shrambe, ali pa imamo nekvalitetna jabolka, ki  niso  primerna za dolgoročno shranjevanje. Tako shranjena jabolka so vsestransko uporabna; za različna peciva, pite, zavitke, omlete, čežano, …

Jabolka so zelo bogata z vitamini in minerali, zato je priporočljivo, da jih redno vključimo v prehrano. Ugodna lega Slovenije nam omogoča, da so jabolka najpogostejši sadež pridelan v Sloveniji, saj poznamo več sort jabolk, ki se razlikujejo po obliki, barvi, velikosti in okusu.

Jabolka pripravljena za zamrzovanje

Pripomočki za zamrzovanje jabolk

  • kuhinjski ročni rezalnik
  • vrečke ali posode za shranjevanje živil
  • zamrzovalnik

Sestavine za zamrzovanje jabolk

Količina primerna našim potrebam:

  • jabolka
  • 2 žlički citronske kisline
  • 3 l vode

Priprava jabolk za zamrzovanje

Jabolka, ki jih nameravamo zamrzniti dobro opremo, jih stresemo na cedilo, da voda odteče in se jabolka posušijo.

Jabolka pripravljena za zamrzovanje

V večjo posodo natočimo vodo, dodamo citronsko kislino, ki prepreči, da narezana jabolka oksidirajo in tako ostanejo lepo bela. Jabolka narežemo na manjše kose, odstranimo pečke, muho, pecelj in vse nagnite in črvive dele in jih med rezanjem takoj dajemo v vodo s citronsko kislino. Jabolk ne lupimo, saj se ravno v olupku nahaja največ vitaminov in mineralov.

Jabolka pripravljena za zamrzovanje

Narezane in namočene kose jabolk v vodi s citronsko kislino stresemo na cedilo, in ko se delno osušijo, jih začnemo rezati na ročnem kuhinjskem rezalniku.

Jabolka pripravljena za zamrzovanje

Narezana jabolka v krhljih ali pa nastrgane, naložimo v vrečke ali posodice primerne za shranjevanje živil, količina posameznega shranka, ki ga tudi opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka, naj bo prilagojena našim potrebam.

Če pa imamo zamrzovalnik že napolnjen, lahko jabolka, ki jih moramo hitreje shraniti, shranimo tudi po postopkih, ki so opisani v teh receptih: pasterizirana naribana jabolka, mleta pasterizirana jabolka v lastnem soku,  jabolčna čežana za ozimnico ali pa sušenje jabolk.

Jabolka pripravljena za zamrzovanje

Če nimamo primerne shrambe za jabolka v zimskem času, si lahko pomagamo tudi z zamrzovanjem. Lučka Glaser

Nekaj nasvetov za  uporabo zamrznjenih jabolk:

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 3.8]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor