Jabolka pripravljena za zamrzovanje
Jabolka pripravimo za zamrzovanje takrat, ko nimamo primerne shrambe, ali pa imamo nekvalitetna jabolka, ki niso primerna za dolgoročno shranjevanje. Tako shranjena jabolka so vsestransko uporabna; za različna peciva, pite, zavitke, omlete, čežano, …
Jabolka so zelo bogata z vitamini in minerali, zato je priporočljivo, da jih redno vključimo v prehrano. Ugodna lega Slovenije nam omogoča, da so jabolka najpogostejši sadež pridelan v Sloveniji, saj poznamo več sort jabolk, ki se razlikujejo po obliki, barvi, velikosti in okusu.
Pripomočki za zamrzovanje jabolk
- kuhinjski ročni rezalnik
- vrečke ali posode za shranjevanje živil
- zamrzovalnik
Sestavine za zamrzovanje jabolk
Količina primerna našim potrebam:
- jabolka
- 2 žlički citronske kisline
- 3 l vode
Priprava jabolk za zamrzovanje
Jabolka, ki jih nameravamo zamrzniti dobro opremo, jih stresemo na cedilo, da voda odteče in se jabolka posušijo.
V večjo posodo natočimo vodo, dodamo citronsko kislino, ki prepreči, da narezana jabolka oksidirajo in tako ostanejo lepo bela. Jabolka narežemo na manjše kose, odstranimo pečke, muho, pecelj in vse nagnite in črvive dele in jih med rezanjem takoj dajemo v vodo s citronsko kislino. Jabolk ne lupimo, saj se ravno v olupku nahaja največ vitaminov in mineralov.
Narezane in namočene kose jabolk v vodi s citronsko kislino stresemo na cedilo, in ko se delno osušijo, jih začnemo rezati na ročnem kuhinjskem rezalniku.
Narezana jabolka v krhljih ali pa nastrgane, naložimo v vrečke ali posodice primerne za shranjevanje živil, količina posameznega shranka, ki ga tudi opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka, naj bo prilagojena našim potrebam.
Če pa imamo zamrzovalnik že napolnjen, lahko jabolka, ki jih moramo hitreje shraniti, shranimo tudi po postopkih, ki so opisani v teh receptih: pasterizirana naribana jabolka, mleta pasterizirana jabolka v lastnem soku, jabolčna čežana za ozimnico ali pa sušenje jabolk.
Če nimamo primerne shrambe za jabolka v zimskem času, si lahko pomagamo tudi z zamrzovanjem. Lučka Glaser
Nekaj nasvetov za uporabo zamrznjenih jabolk:
- Jabolčna čežana s čokoladnim pudingom.
- Čaj iz jabolčnih olupkov.
- Jabolčni kompot.
- Jabolčna čežana s pire krompirjem.
- Pečena jabolka po kmečko.
- Sladki jabolčni prigrizek – jabolka v srajčki.
- Jabolčna omleta.
- Gosti sok iz jabolk in breskev.
- Pecivo lene gospodinje z jabolki.
- Jabolčna pita na hitro.
- Lahka jabolčna pita.
- Biskvitno pecivo s sadnim pudingom.
- Enostavna sladica iz jabolk in piškotov.
- Jabolčni zavitek brez sladkorja.
- Jabolčni zavitek.
- Jabolčni ocvirkov zvitek.
- Borovničev zavitek s pasteriziranimi jabolki.
- Okusen in slasten zavitek brez sladkorja.