Pečena jabolka po kmečko
Print Friendly, PDF & Email

Pečena jabolka po kmečko si pripravimo takrat, ko nam zmanjkuje časa za pripravo slaščice, ali nas nenapovedano presenetijo obiski. Slovenija ima zelo ugodno podnebje za gojenje jabolk, zato imajo stare domačije jablane posajene v sadovnjaku in so jabolka uvrstili v svojo redno prehrano, saj določeno vrsto jabolk lahko shranimo do pomladi. Za ozimnico jabolka lahko tudi posušimo, skuhamo kompote ali marmelade.

Pečenje jabolk je bilo najbolj poznano na kmetijah, saj je bilo najbolj enostavno speči jabolka v štedilniku ali v kmečki peči.

Jabolka vsebujejo veliko ogljikovih hidratov, med katerim je najbolj poznan sladkor, vsebujejo tudi nekaj vitaminov, med njimi je najbolj poznan biotin, B6, K in C in minerale mangan, kalij in železo.

Pripomočki za pripravo pečenih jabolk

  • pečica navadna

Sestavine za pripravo pečenih jabolk

Za štiri osebe:

  • 4 jabolka
  • 200 ml vode
  • 1/2 žličke cimeta v prahu
  • marmelada po okusu (cca. 4 žličke)

Postopek za pripravo pečenih jabolk po kmečko:

Izberemo si vrste jabolka po želji, ki naj bodo zaradi pečenja približno enake velikosti, jabolka pregledamo, da niso nagnita in jih operemo.

V primerno velik pekač natočimo vodo in vanj naložimo izbrana jabolka, ki se zaradi enakomernega  pečenja med seboj ne smejo dotikati. Navadno pečico segrejemo na 180 °C in vanjo položimo pripravljen pekač z jabolki.

Jabolka pečemo približno 30 minut, ko opazimo da so jabolka počila in dobila zgrbančeno kožico je znak, da so jabolka pečena.

Jabolka prerežemo in izrežemo sredico s semeni, prerezana jabolka potresemo s cimetom, jamice pa napolnimo s svojo najljubšo marmelado.

Jabolka so vir zdravja, lahko jih zaužijemo surova ali pa si pripravimo pečena, ki nas tudi posladkajo. Lučka Glaser

Jabolka v shrambi si lahko shranimo na različne načine:

Uporaba jabolk v kulinariki je zelo pestra, zato nekaj nasvetov:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor