Okusen in slasten zavitek brez sladkorja
Print Friendly, PDF & Email

Zelo okusen zavitek, ki vsebuje v nadevu: jabolka, orehe, mak, rozine in limonino lupinico. Bogat okus izbranih sestavin ne potrebuje sladkorja in v manjših količinah ga lahko uživajo tudi diabetiki. Zaradi kupljenega listnatega testa je priprava hitra. S tem receptom so lahko uspešne so tudi gospodinje z manj izkušenj in razveselijo svoje bližnje.

Priporočljivo je uživanje  orehov zaradi omega 3 maščobnih kislin, ki pozitivno vplivajo na ožilje in srce. Razlogov, zakaj bi morali jabolka uživati prav vsak dan, je kar nekaj, med njimi tudi njihova nizka kaloričnost. Jabolko srednje veliko, težko okoli 180 gramov, ima le 95 kalorij, zelo malo maščob in sladkorja ter veliko vitamina C in A. Rozine so odličnega okusa in zelo hranljive, obenem pa izdaten vir kalorij in različnih zaščitnih snovi. Pogosto so okusnejše od grozdja, saj so snovi, ki določajo okus, v rozinah bolj koncentrirane kot v svežih plodovih. Ker niso zelo kalorične, na zdrav način zadovoljijo našo potrebo po sladkem, zaradi česar so čarobno živilo za vse, ki želijo shujšati in ne smejo uživati sladkorja.

DSCN1983

Okusen in slasten zavitek brez sladkorja – pripomočki:

  • sekljalnik za orehe
  • kozica
  • kuhalnica
  • valjar
  • žlica
  • pekač velikosti 21 cm x 36 cm
  • ribežen
  • peki papir
  • pečica
  • ura

Okusen in slasten zavitek brez sladkorja – sestavine:

  • 450 g  listnatega testa (jaz sem uporabila Pečjakovega)
  • 500 g naribanih jabolk
  • 140 g mletih orehov
  • 50 g mletega maka
  • 120 g rozin sultana
  • 5 ml ruma
  • cimet
  • naribana limonina lupina (limona naj bo bio)

Okusen in slasten zavitek brez sladkorja – priprava:

Pregledamo rozine in jim odstranimo peclje in smeti, ko so čiste, jih namočimo v rum. Večkrat premešamo, da se vse navlažijo z rumom. Orehe ravno tako pregledamo in odstranimo lupine, smeti. Čiste orehe sesekljamo ali zmeljemo tako so pripravljeni za postopek.

Okusen in slasten zavitek brez sladkorja 2

Mak kupimo kar mleti, saj na takšen način organizem dobi iz njega vse njegove lastnosti in pravi okus. Limona mora biti bio, da je lupina primerna za uživanje, vsekakor pa jo moramo dobro umiti v vroči vodi pred uporabo. Limono osušimo ali obrišemo in nastrgamo na ribežen, da so majhni kosi.

Okusen in slasten zavitek brez sladkorja 3

Jabolka operemo, osušimo ali izbrišemo in potem olupimo. Olupljene naribamo in naložimo v kozico, ki smo jo pristavili na srednjo temperaturo in pražimo v lastnem soku približno 5 minut, da se barva spremeni.

Nato v kozico dodamo še: mak, orehe, rozine, rum,cimet in naribano lupinico limone. Vse sestavine pražimo še 3 minute ob stalnem mešanju, da se sestavine dobro umešane v nadevu.

Okusen in slasten zavitek brez sladkorja 4

Na mizo pripravimo dva peki papirja malo večja kakor pekač. Na spodnji peki papir potresemo malo moke in nanj položimo eno testo. Na testo položimo, drugi  peki papir in ga razvaljamo med dvema peki papirjema.Testo razvaljamo na širino velikosti pekača v dolžino pa malo več.

Okusen in slasten zavitek brez sladkorja 5

Na dve tretjini testa, ki smo ga razvaljali, naložimo polovico nadeva, pri tam naj ena tretjina testa ostane nenamazana. Zavitek pričnemo zavijati pri nadevu in zavijamo proti nenamazanemu delu. Pomagamo si s peki papirjem.

Okusen in slasten zavitek brez sladkorja 6

Zavitek položimo v pekač, na peki papir in pazimo, da je zaključek testa spodaj in je vrhnji del zavita gladek. Na obeh koncih zavitek s prsti stisnemo, da namaz med peko ne bo uhajal ven. Enako ponovimo še z drugim testom in nadevom. Med pripravo zavitka ogrejemo pečico na 200 stopinj Celzija, da ga lahko takoj, ko ga dokončamo damo v pečico in spečemo.

Okusen in slasten zavitek brez sladkorja 7

Ko je zavitek v pečici 10 minut, zmanjšamo temperaturo na 180 stopinj Celzija in zavitek pečemo še 35 minut. Če želimo bolj zapečen zavitek podaljšamo peko za par minut. Pečen zavitek ohladimo in postrežemo. Če pa želimo zavitek shraniti za večkrat, v tem primeru hladnega pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik.

Okusen in slasten zavitek brez sladkorja 8

Dober tek vam želi Lučka.

Ocena:
Skupaj: 22 Povprečno: 4.7]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor