Kumare z mletim mesom
Kumare z mletim mesom so okusne, z značilnim okusom po kumarah, ki ga ne izgubijo kljub dodanemu mesu in začimbah.
Kumara je zelo razširjena kulturna rastlina iz družine bučevk, iz katerih lahko pripravimo različne obroke od juh, enolončnic, omak in različnih solat, zelo pa so primerne za pripravo različnih shrankov. Sveže kumare vsebujejo veliko vitaminov in mineralov, zato se jih naužijmo poleti, ko je v njih veliko vitamina B, C, železa, kalcija, predvsem pa veliko vode.
Pripomočki za pripravo kumar z mletim mesom
- ročni kuhinjski rezalnik
Sestavine za kumare z mletim mesom
Za šest oseb:
- 1200 g solatnih kumar
- 500 g mešanega mletega mesa
- 160 g čebule
- 40 g česna
- 50 ml sončničnega olja
- 600 ml vode
- 3 žlice krušnih drobtin
- 1 žlica jušne zelenjave (sveže (mokre) ali posušene)
- 1 žlica mlete rdeče sladke paprike
- sol po okusu
Za prilogo:
- 1000 g krompirja
- 2 žlici ocvirkov
- voda po potrebi
Priprava kumar z mletim mesom
Pripravimo si kumare, čebulo in česen, ki jih bomo potrebovali za pripravo okusnih kumar z mletim mesom.
Čebulo in česen olupimo, jih na drobno sesekljamo in na rahlo prepražimo na sončničnem olju, toliko da zadiši po čebuli, nato dodamo mleto mešano meso in ga med mešanjem pražimo toliko časa, da spremeni barvo, to je 5 do 6 minut.
Kumare olupimo, prerežemo na polovico in, če vsebujejo že dozorela semena, jih z žlico odstranimo, narežemo jih na tanko na ročnem kuhinjskem rezalniku in jih skupaj s sokom, ki so ga kumarice izpustile, stresemo k prepraženem mesu in zalijemo z vodo.
Vse skupaj premešamo, posolimo in dodamo krušne drobtine, papriko in posušeno jušno zelenjavo, uporabimo lahko tudi svežo, ki jo na drobno narežemo. Vse sestavine kuhamo na zmerni temperaturi še 10 do 12 minut.
V loncu skuhamo neolupljen krompir, čas kuhanja je odvisen od velikosti in vrsti krompirja, da je krompir kuhan poizkusimo z vilicami, kuhan krompir olupimo in ga naložimo v skledo.
V kozici segrejemo ocvirke, toliko da se mast stopi in so ocvirki pregreti, z njimi potresemo po krompirju ki ga ponudimo kot prilogo kumaram z mletim mesom.
Kumare z mletim mesom so odlične, ne glede na posodo v katerih jih ponudimo, za ljubitelje krompirja, ki mu lahko dodamo ocvirke, pa tudi nasitne.
Kumare ali kumarice lahko tako pripravimo tudi tople in ni nujno, da jih vlagamo v kisu ali pripravimo v solati. Lučka Glaser
Še nekaj nasvetov za uporabo kumar ali kumaric, v omakah, juhah, enolončnicah, solati…, ali pa vložene:
- Murke (kumare) s paradižnikom in krompirjem.
- Kumare s hrenovko v enolončnici.
- Tople kumare s krompirjem.
- Kumare s krompirjem.
- Kumarična omaka s krompirjem.
- Kumare z jogurtom v omaki.
- Kumare v omaki s kranjsko klobaso.
- Kumarična omaka s pastinakom.
- Kumare s papriko in pire krompirjem.
- Kumare z govedino.
- Kumarice s krompirjem v solati.
- Kumarice v solati s kislo smetano.
- Paradižnik, kumarice in paprika v solati.
- Kumarice obložene z zelenjavo in jajci japonskih prepelic.
- Solatni krožnik.
In še različni recepti za vlaganje kumaric in kumar samostojno ali pa v solatah:
- Pasterizirane vložene kisle kumarice.
- Solatne kumarice za ozimnico.
- Hladno vložene solatne kumare v kisu.
- Hladno vložene kumarice v kisu.
- Kumare narezane v kisu.
- Vložene naribane (solatne) kumarice.
- Mešana solata za ozimnico – pasterizirana.
- Bolgarska solata za ozimnico.