Murke (kumare) s paradižnikom in krompirjem
Murke (kumare) s paradižnikom in krompirjem so značilna štajerska lahka enolončnica, ki se v poletnem času, ko je kumar v izobilju zelo prileže. Če kumare kombiniramo s paradižnikom in krompirjem, dobimo okusno enolončnico, ki bo teknila vsem.
Pripomočki za pripravo murk s paradižnikom in krompirjem
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo murk s paradižnikom in krompirjem
Za štiri osebe:
- 600 g solatnih kumar, svežih ali zamrznjenih
- 600 g paradižnika, svežega ali zamrznjenega
- 500 g krompirja
- 50 ml jedilnega sončničnega olja
- 70 g čebule
- 3 stroki česna
- 500 ml juhe od kuhanja klobas ali vode
- sol po okusu
Priprava murk s paradižnikom in krompirjem
Kumare operemo in jih olupimo, nato jih na tanko narežemo na ročnem kuhinjskem rezalniku, paradižnik operemo in ga narežemo na manjše koščke. Tekočine – soka od kumar in paradižnika ne odlivamo, saj vsebujejo največ vitaminov in mineralov.
Krompir skuhamo, ga olupimo in s pomočjo vilic na grobo pretlačimo, čebulo in česen na drobno narežemo in ju med mešanjem prepražimo toliko, da čebula postekleni in, da zadiši po česnu.
Nato dodamo narezane kumare, paradižnik, vse skupaj premešamo in posolimo, lonec nato pokrijemo in na zmernem ognju dušimo 8 do 10 minut.
V posebnem loncu skuhamo klobaso za kuhanje ali kranjsko klobaso po navodilu za kuhanje proizvajalca klobas. V lonec s sestavinami dodamo pretlačen krompir, zalijemo z juho od kuhanje klobas, ki da enolončnici dodaten okus po mesninah. Juho od kuhanja klobas lahko nadomestimo z vodo.
Enolončnico premešamo, po potrebi dosolimo, ponovno pokrijemo in na zmernem ognju kuhamo še 2 do 3 minute. Pri uporabi soli moramo biti previdni, saj je juha od kuhanja klobas že slana.
Kuhano klobaso lahko ponudimo kot samostojni obrok ali pa kot dodatek k enolončnici.
Že trije najbolj poznani pridelki iz vrta, ki jih damo v lonec, nam nudijo čudovito okusno enolončnico, juha od kuhane klobase pa prijeten vonj. Lučka Glaser
Enolončnice in juhe lahko skuhamo tudi iz drugih sestavin:
- Lojzijev lonec.
- Ričet s kranjsko klobaso.
- Beli fižol v mineštri po toskansko.
- Beli fižol zabeljen z ocvirki.
- Italijanska mineštra iz fižola in klobas.
- Italijanska krepka mineštra – minestrone.
- Ruska zeljnata juha šči.
- Boršč, ruska juha.
- Jota iz kisle repe po receptu moje babice.
- Kumare s krompirjem.
- Kumare s hrenovko v enolončnici.
- Manj kalorična enolončnica z jurčki.
- Štorovke ali mraznice s krompirjem.
- Češpljeva enolončnica z lisičkami.
- Vampi s krompirjem.
- Ričet brez mesa.
- Pivska mesno zelenjavna obara.
- Porova mineštra z govejim mesom.
- Telečja obara (ajmoht).
- Stročji fižol v mineštri.