Dušeno rdeče zelje z vinom
Dušeno rdeče zelje z vinom je sladko kislega okusa in je odlična priloga vsem vrstam mesa. Znano je, da je zelje izjemno zdravo, med vsemi vrstami zelja pa prav rdeče zelje vsebuje največ vitaminov in mineralov.
Rdeče zelje poskrbi za naše počutje in zdravje, saj vsebuje veliko vitamina C, A in K, spada pa tudi med zelenjave, ki vsebuje največ železa, zato ne čakajmo na Martinovo in si rdeče dušeno zelje pripravimo tudi v preostalih mesecih v letu.
Pripomočki za pripravo dušenega rdečega zelja:
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo dušenega rdečega zelja:
Za štiri osebe:
- 1000 g narezanega rdečega zelja
- 70 g čebule
- 1 žlička kumine
- 20 g sladkorja
- 30 g svinjske masti ali olja po želji
- 100 ml belega vina
- sol po okusu
- 200 ml vode
Priprava dušenega rdečega zelja z vinom
V ponvi stopimo mast, dodamo kumino in sladkor in na zmernem ognju med stalnim mešanjem segrevamo toliko časa, da se sladkor stopi in dobi lepo lešnikovo barvo.Ko je sladkor porjavel, dodamo na drobno narezano čebulo in jo med stalnim mešanjem pražimo toliko časa, da začne dobivati rahlo rjavo barvo in se po kuhinji razširi prijeten vonj po čebuli.
Prepraženi čebuli dodamo na drobno narezano rdeče zelje, vino, sol in 200 ml vode, vse skupaj premešamo, pokrijemo in dušimo na zmernem ognju 10 do 15 minut, med dušenjem zelje večkrat premešamo. Vino, ki ga lahko zamenjamo tudi z limono ali kisom po našem okusu, dodamo zato, da zelje obdrži lepo barvo. Pri dušenju rdečega zelja moramo paziti, da ga ne zmehčamo preveč , da ne izgubi značilnega videza narezanega zelja, prav tako pa bi s predolgim dušenjem uničili del vitaminov in mineralov.
Dušeno rdeče zelje lahko ponudimo zraven vseh vrst mesa, mesnih izdelkov, krompirja, testenin ali v kombinaciji gomoljne zelenjave, saj je v kulinariki veliko idej za pripravo kosila ali večerje, kjer bomo vključili dušeno rdeče zelje.
Zelje lahko pripravimo na več načinov in prav vsakič tekne. Lučka Glaser
Preberite nekaj idej, kaj lahko ponudite zraven dušenega rdečega zelja:
- Beli žganci s krompirjem.
- Ajdovi žganci s krompirjem.
- Najslajši ajdovi žganci.
- Koruzno krompirjevi žganci.
- Koruzni žganci.
- Okusen matevž zabeljen z ocvirki.
- Peka krvavic v pečici.
- Ocvrta piščančja bedra z manj kalorijami.
- Ocvrta piščančja bedra.
- Pečena piščančja prsa iz pečice.
- Pečena piščančja bedra s kurkumo.
- Piščančji file na žaru.
- Pečen puran s krompirjem v pečici.
- Telečja rebra iz pečice.
- Mesna štruca s sirom.
- Svinjska pečenka s česnom.
- Slavnostna svinjska pečenka v pečici.
- Slastna mrežna pečenka.
- Svinjski zrezki po dunajsko.
- Mesni hlebčki
- Kuhanje prekajenega svinjskega jezika.
- Govedina iz juhe.