Dušeno rdeče zelje z vinom
Print Friendly, PDF & Email

Dušeno rdeče zelje z vinom je sladko kislega okusa in je odlična priloga vsem vrstam mesa. Znano je, da je zelje izjemno zdravo, med vsemi vrstami zelja pa prav rdeče zelje vsebuje največ vitaminov in mineralov.

Rdeče zelje poskrbi za naše počutje in zdravje, saj vsebuje veliko vitamina C, A in K, spada pa tudi med zelenjave, ki vsebuje največ železa, zato ne čakajmo na Martinovo in si rdeče dušeno zelje pripravimo tudi v preostalih mesecih v letu.

Dušeno rdeče zelje z vinom

Pripomočki za pripravo dušenega rdečega zelja:

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za pripravo dušenega rdečega zelja:

Za štiri osebe:

  • 1000 g narezanega rdečega zelja
  • 70 g čebule
  • 1 žlička kumine
  • 20 g sladkorja
  • 30 g  svinjske masti ali olja po želji
  • 100 ml belega vina
  • sol po okusu
  • 200 ml vode

Priprava dušenega rdečega zelja z vinom

V ponvi stopimo mast, dodamo kumino in sladkor in na zmernem ognju med stalnim mešanjem segrevamo toliko časa, da se sladkor stopi in  dobi lepo lešnikovo barvo.Dušeno rdeče zelje z vinomKo je sladkor porjavel, dodamo na drobno narezano čebulo in jo med stalnim mešanjem pražimo toliko časa, da začne dobivati rahlo rjavo barvo in se po kuhinji razširi prijeten vonj po čebuli.

Dušeno rdeče zelje z vinomPrepraženi čebuli dodamo na drobno narezano rdeče zelje, vino, sol in 200 ml vode, vse skupaj premešamo, pokrijemo in dušimo na zmernem ognju 10 do 15 minut, med dušenjem zelje večkrat premešamo. Vino, ki ga lahko zamenjamo tudi z limono ali kisom po našem okusu, dodamo zato, da zelje obdrži lepo barvo. Pri dušenju rdečega zelja moramo paziti, da ga ne zmehčamo preveč , da ne izgubi značilnega videza narezanega zelja, prav tako pa bi s predolgim dušenjem uničili del vitaminov in mineralov.

Dušeno rdeče zelje z vinomDušeno rdeče zelje lahko ponudimo zraven vseh vrst mesa, mesnih izdelkov, krompirja, testenin ali v kombinaciji gomoljne zelenjave, saj je v kulinariki veliko idej za pripravo kosila ali večerje, kjer bomo vključili dušeno rdeče zelje.

Dušeno rdeče zelje z vinom

Zelje lahko pripravimo na več načinov in prav vsakič tekne. Lučka Glaser

Preberite nekaj idej, kaj lahko ponudite zraven dušenega rdečega zelja:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor