Štorovke ali mraznice s krompirjem
Štorovke ali mraznice s krompirjem si pripravimo v poznih jesenskih dneh, ko po travnikih in gozdovih zrastejo gobe, ki jih poznamo pod imenom štorovke ali mraznice, ki pa so pogojno užitne, zato jih moramo pred pripravo obroka prekuhati, gospodinje pravijo, da jih blanširajo.
Štorovke so dobile ime po rastišču, saj jih največkrat najdemo na razpadajočih štorih, drugo ime mraznice pa so dobile po prvem mrazu, ki se pojavi v jesenskem času.
Nabiranje gob je tudi rekreacija, ki je zaradi sprehajanja po gozdu koristna za naše telo, gobe ki smo jih nabrali, pa lahko koristno uporabimo v kulinariki, pri tem pa moramo biti pazljivi, da naberemo res samo gobe, ki jih dobro poznamo.
Pripomočki za pripravo štorovk ali mraznic s krompirjem
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo štorovk ali mraznic s krompirjem
Za štiri osebe:
- 350 g očiščenih in opranih štorovk ali mraznic
- 300 g olupljenega in narezanega krompirja
- 130 g narezane čebule
- 150 g narezanega rdečega korenja
- 100 g očiščenega in narezanega pora
- 10 g na drobno narezanega česna
- 40 g svinske masti
- 1400 ml vode
- sol po okusu
- poper po želji
Za podmet:
- 30 ml sončničnega olja
- 3 žlice bele moke tip 500
Postopek za pripravo štorovk ali mraznic s krompirjem
Štorovke ali mraznice očistimo, po potrebi razpolovimo, dobro operemo in jih stresemo v lonec, v katerem smo zavreli vodo, ki smo jo posolili. Gobe pustimo vreti 5 do 8 minute, nato pa jih stresemo na cedilo, da voda odteče.
Na masti prepražimo nasekljana česen in čebulo, da čebula postekleni in po kuhinji zadiši, nato dodamo na drobno narezano zelenjavo (korenje, krompir in por) in jo v pokritem loncu dušimo 20 d0 25 minut, da se zelenjava delno zmehča.
Zmehčano zelenjavo zalijemo z vodo, posolimo, lonec pokrijemo in kuhamo 5 do 10 minut da je zelenjava kuhana.
M ed kuhanjem zelenjave v ponvi segrejemo olje, dodamo moko in med stalnim mešanjem naredimo podmet, ki rahlo porjavi. Tako pripravljen podmet med stalnim mešanjem dodamo kuhani zelenjavi.
Kuhani zelenjavi z dodanim podmetom dodamo še blanširane štorovke in pustimo vreti še 3 do 5 minut.
Štorovke s krompirjem postrežemo v skodelici ali pa na krožniku, v vsakem primeru so okusne.
Jesen je res zanimiva, ko lahko v naravi dobimo idejo za pripravo kosila. Lučka Glaser
Še nekaj nasvetov za pripravo dobrot iz gozda:
- Gobova pašteta.
- Namaz iz jurčkov.
- Pica z jurčki.
- Pica dežnikarica.
- Pica iz večnamenskega kvašenega testa z lisičkami in mortadelo.
- Jurčki panirani po dunajsko.
- Polenta z jurčki in porom.
- Lisičke v rižoti.
- Gobov golaž s polento.
- Jesenska gobova mineštra.
- Sanjska rižota z ajdovo kašo, jurčki in lisičkami.
- Manj kalorična enolončnica z jurčki.
- Juha z lisičkami in vrtno zelenjavo.
- Vložene štorovke ali mraznice v enolončnici.
- Jurčki v enolončnici s testeninami.
- Češpljeva enolončnica z lisičkami.
- Gobova enolončnica.
- Enolončnica z lisičkami, krompirjem in stročjim fižolom.
- Lisičke v smetanovi omaki.
- Omaka iz jurčkov.
- Goveji zrezki z jurčki v omaki.