Kljukuša s piščancem in krompirjem
Kljukuša s piščancem in krompirjem je nasitna in okusna jed, ki je zaradi hitre in enostavne priprave prav zanimiva. Ko sem jo prvič pripravila, sem bila nad jedjo navdušena in sedaj jo večkrat pripravljam.
Kljukuša s piščancem in krompirjem je sicer priljubljena bosanska jed iz 18. stoletja in jo gospodinje še danes rade pripravljajo, kot tradicionalno jed.
Pripomočki za pripravo kljukuše s piščancem in krompirjem
- pekač premera 30 cm
Sestavine za pripravo kljukuše s piščancem in krompirjem
Za 6 oseb:
- 500 g krompirja
- 300 g piščančjega mesa brez kosti in kože
- 500 g pšenične moke tip 500
- 1 zavitek pecilnega praška
- 450 ml vode
- 2 jajci
- 2 žlički posušene jušne zelenjave ali sveže
- 30 g morske soli
- poper po želji in okusu
- 2 žlici olja ali svinjske masti za premaz pekača
Za preliv:
- 400 g kisle smetane
- 2 jajci
Priprava kljukuše s piščancem in krompirjem
Krompir olupimo, operemo in narežemo na majhne kocke, velike 1 cm, piščančje meso narežem na 1 cm široke trakce , dolžine 3 cm.
V skledo najprej damo suhe sestavine (moko, pecilni prašek, jušno zelenjavo in sol), nato dodamo jajci in vodo ter vse sestavine dobro premešamo, da ni več grudic in postane gosta gladka masa.
Pekač v celoti premažemo z oljem ali mastjo, v skledo k masi dodamo narezan krompir in narezano piščančje meso, vse dobro ponovno premešamo, da se sestavine enakomerno porazdelijo v masi.
Vse sestavine preložimo v pekač in postavimo v ogreto pečico na 200 °C (klasična peka) in pečemo 50 minut.
Med tem časom, ko se kljukuša peče, damo v skledo kislo smetano in jajci za preliv, ju dobro premešamo.
Kljukušo po 50 minutah vzamemo iz pečice, jo z žlico prebodemo na gosto in nato prelijemo s pripravljeno kislo smetano z jajcem.
Ponovno prelito kljukušo damo v pečico in pečemo še 15 – 20 minut na 200 °C, da se lepo zapeče.
Še vročo kljukušo narežemo in ponudimo ob dobri solati, ki je lahko sveža ali pa vložena.
Kljukuša je nasitna, okusna, pa naj jo postrežemo za kosilo, malico ali pa večerjo. Lučka Glaser
Zraven kljukuše pa lahko ponudimo solato, pripravila sem vam nekaj idej:
- Šopska solata.
- Motovilec z jajcem v solati.
- Zelena solata z listi rdeče pese in korenčka.
- Solata iz črne redkve in krompirja.
- Črna redkev z jabolki v solati.
- Paradižnik, kumarice in paprika v solati.
- Zelje s fižolom v solati.
- Cvetača v solati.
- Kitajsko zelje s fižolom v solati.
- Francoska solata s šunkarico.
- Osvežujoča solata s sirom.
- Šparglji v solati.
- Črna redkev in repa z jajci v solati.
In še vložene solate, ki popestrijo naš jedilnik:
- Naribane kumare po mediteransko.
- Vroče polnjenje naribanih kumaric za solato.
- Pasterizirane naribane kumare za solato.
- Vložene bučke po mediteransko.
- Rdeča pesa vložena v kisu.
- Bolgarska solata za ozimnico.
- Turšija po moje.
- Stročji fižol v kisu za ozimnico.
- Mešana solata za ozimnico – pasterizirana.
- Fermentirana zelenjava.