Kljukuša s piščancem in krompirjem
Print Friendly, PDF & Email

Kljukuša s piščancem in krompirjem je nasitna in okusna jed, ki je zaradi hitre in enostavne priprave prav zanimiva. Ko sem jo prvič pripravila, sem bila nad jedjo navdušena in sedaj jo večkrat pripravljam.

Kljukuša s piščancem in krompirjem je sicer priljubljena bosanska jed iz 18. stoletja in jo gospodinje še danes rade pripravljajo, kot tradicionalno jed.

Kljukuša s piščancem in krompirjem

Pripomočki za pripravo kljukuše s piščancem in krompirjem

  • pekač premera 30 cm

Sestavine za pripravo kljukuše s piščancem in krompirjem

Za 6 oseb:

  • 500 g krompirja
  • 300 g piščančjega mesa brez kosti in kože
  • 500 g pšenične moke tip 500
  • 1 zavitek pecilnega praška
  • 450 ml vode
  • 2 jajci
  • 2 žlički posušene jušne zelenjave ali sveže
  • 30 g morske soli
  • poper po želji in okusu
  • 2 žlici olja ali svinjske masti za premaz pekača

Za preliv:

  • 400 g kisle smetane
  • 2 jajci

Priprava kljukuše s piščancem in krompirjem

Krompir olupimo, operemo in narežemo na majhne kocke, velike 1 cm, piščančje meso narežem na 1 cm široke trakce , dolžine 3 cm.Kljukuša s piščancem in krompirjem

V skledo najprej damo suhe sestavine (moko, pecilni prašek, jušno zelenjavo in sol), nato dodamo jajci in vodo ter vse sestavine dobro premešamo, da ni več grudic in postane gosta gladka masa.Kljukuša s piščancem in krompirjem

Pekač v celoti premažemo z oljem ali mastjo, v skledo k masi dodamo narezan krompir in narezano piščančje meso, vse dobro ponovno premešamo, da se sestavine enakomerno porazdelijo v masi.

Kljukuša s piščancem in krompirjemVse sestavine preložimo v pekač in postavimo v ogreto pečico na 200 °C (klasična peka) in pečemo 50 minut.

Med tem časom, ko se kljukuša peče, damo v skledo kislo smetano in jajci za preliv, ju dobro premešamo.

Kljukušo po 50 minutah vzamemo iz pečice, jo z žlico prebodemo na gosto in nato prelijemo s pripravljeno kislo smetano z jajcem.

Ponovno prelito kljukušo damo v pečico in pečemo še 15 – 20 minut na 200 °C, da se lepo zapeče.

Kljukuša s piščancem in krompirjem

Še vročo kljukušo narežemo in ponudimo ob dobri solati, ki je lahko sveža ali pa vložena.

Kljukuša s piščancem in krompirjem

 

Kljukuša je nasitna, okusna, pa naj jo postrežemo za kosilo, malico ali pa večerjo. Lučka Glaser

Zraven kljukuše pa lahko ponudimo solato, pripravila sem vam nekaj idej:

In še vložene solate, ki popestrijo naš jedilnik:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor