Črna redkev z jabolki v solati
Črna redkev z jabolki v solati je osvežujoča in rahlo pekoča solata, v kateri zaradi dodanega jabolka črna redkev izgubi večji del pekočega okusa. Solato postrežemo ohlajeno, posebno pa se ta vrsta solate prileže pri kosilu ali večerji, ko je na jedilniku prekajeno ali pečeno meso.
Črna redkev vsebuje veliko mineralov kot so: kalcij, fosfor, železo in natrij, vsebuje pa tudi eterična olja z žveplom in gorčico in vitamine: B1, B2, B3, B5, B6 in veliko vitamina C, ki povečajo odpornost pri prehladnih obolenjih.
Jabolka vsebujejo zelo malo kalorij, so nasitna in zato so idealna za zdrav način življenja, saj jih lahko zaužijemo ob vsakem delu dneva. Imajo malo maščob in sladkorja ter veliko vitaminov C in A.
Pripomočki za pripravo črne redkve z jabolki v solati:
- deska za rezanje
- nož
- kuhinjsko strgalo
- skleda
- skledica
- žlica
- tehtnica
Sestavine za pripravo črne redkve z jabolki:
Za 2 osebi:
- 200 g črne redkve
- 200 g sladkih jabolk
- 1 žlica olivnega olja
- kis po okusu
- sol po okusu
Postopek za pripravo črne redkve z jabolki:
Jabolka in črno redkev dobro operemo. Posebno moramo biti pozorni pri hrapavem olupku črne redkve – pomagamo si lahko s hrapavo kuhinjsko krpo ali gobico. Črne redkve in jabolk ne olupimo, saj je poznano, da se največ vitaminov in mineralov nahaja v olupku.
Črni redkvi odrežemo korenino in zgornji zeleni del in jo neolupljeno nastrgamo na kuhinjskem strgalu.
Enako naredimo z jabolki, ki pa jim najprej odstranimo muho, pecelj in koščice.
Naribano črno redkev in jabolka zmešamo v skledici, jih posolimo, dodamo oljčno olje in kis in rahlo premešamo. Poskusimo, ali je dovolj začinjena, sicer dodamo še malo soli, kisa oziroma olja. Če solate ne postrežemo takoj, jo postavimo v hladilnik, da obdrži svojo svežino, je pa priporočljivo, da solato postrežemo sveže pripravljeno.
Črna redkev in jabolko sta po barvi in okusu zelo različna, za telo pa oba zelo koristna. Lučka Glaser
Da pa ne bo miza tako prazna, lahko zraven ponudimo:
- Slastna jetrca s polento.
- Slastna bolonjska omaka.
- Kaneloni s šunko in sirom.
- Slastna mrežna pečenka.
- Slavnostna svinjska pečenka v pečici.
- Svinjska krača pečena v masti.