Osvežujoča solata s sirom
Print Friendly, PDF & Email

Osvežujočo solato s sirom si pripravimo v času, ko imamo na razpolago vrtnine, ki jih združimo v skledi in nam nadomestijo obrok od zajtrka do večerje. Mešanica, v katero zamešamo različne vrtnine, ki so različnega okusa in vsebujejo polno vitaminov in mineralov, dodatno obogatimo z oljem, kisom in sirom, zadovolji še tako zahtevnega ljubitelja kulinarike. Solata je zaradi dodanega kisa sladko kiselkasta, redkev pa doda rahel pekoči okus in tako si pripravimo solato, ki vsebuje različne mešane okuse, ostrino pa si lahko še dodatno povečamo s poprom.

Pripomočki za pripravo osvežujoče solate s sirom:

  • deska za rezanje
  • nož
  • kuhinjski rezalnik in strgalo
  • skleda
  • tehtnica
  • žlica za mešanje solate

Sestavine za pripravo osvežujoče solate s sirom

Za dve osebi (kot samostojen obrok):

  • 350 g paradižnika
  • 350 g solatnih kumar
  • 200 g črne redkve
  • 200 g rdečega korenja
  • 220 g sira mozzarella
  • sol po okusu
  • 1 žlica ekstra deviškega oljčnega olja oz. po okusu
  • jabolčni kis po okusu, lahko tudi kis druge vrste
  • mlet črni poper po okusu

Postopek za pripravo osvežujoče solate s sirom

Kumare, črno redkev in paradižnik dobro operemo. Olupimo črno redkev in jo naribamo na ročnem strgalniku, solatnih kumar ni potrebno lupiti, če so še mlade, samo odrežemo konice na obeh straneh, saj se v njih rada nabira grenčica in jih (konice) zavržemo, nato kumare na ročnem strgalu narežemo na tanke kolobarje.

Opran paradižnik narežemo na kuhinjski deski na poljubno velike kose, priporočam, da so veliki za grižljaj. Korenček pa najprej ostrgamo, ga speremo pod tekočo vodo in ga tudi na drobno narežemo.

Vse sestavine naložimo v primerno veliko skledo, jih posolimo dodamo olje in kis, ter dobro premešamo.

Solato preložimo v dve manjši posodi v katerih jo bomo postregli.

Čez zelenjavo, potresemo še sir mozzarela, ki smo ga odcedili in narezali na manjše kocke.  Ljubitelji ostrih začimb pa lahko dodajo še črni mleti poper.

Ni samo lepo za oči, je tudi okusno. Lučka Glaser

Zraven lahko ponudimo domači kruh:

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.8]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor