Turšija po moje
Turšija po moje, je kisla zimska solata, ki je po Balkanu zelo razširjena in jo pripravljajo gospodinje, da si pripravijo zaloge zelenjave za dolge zimske dni. Točnega recepta za pripravo turšije ni, vse je prilagojeno različnemu domačemu pridelku, iznajdljivosti gospodinje in času, da vse to pripravi, pri tem pa lahko sodeluje tudi vsa družina.
Pripomočki za pripravo turšije po moje
- ročni ali električni kuhinjski rezalnik
- kozarci za vlaganje s pokrovčki
Sestavine za pripravo turšije po moje
Za devet kozarcev po 1000 ml:
- 1400 g zelja
- 1300 g jedilnih buč
- 1200 g zelenega paradižnika
- 1200 g cvetače
- 1000 g rdečega in rumenega korenja
- 1000 g kumar
- 600 g rdeče paprike
- 600 g zelene paprike
- 600 g čebule
- 9 listov lovorja
- 9 žličk soli
- 9 žličk sladkorja
- 9 krat po 1/2 žličke celega popra
- 500 ml 9% alkoholnega kisa za vlaganje
- 1500 ml vode
Postopek za pripravo turšije po moje
V jesenskem času, ko se v shrambi naberejo jesenske dobrote iz vrta, se lahko odločimo, kako jih bomo shranili za zimski čas. Za pripravo turšije uporabimo samo kvalitetno zdravo zelenjavo, ki jo po potrebi operemo in očistimo.
Vso oprano in očiščeno zelenjavo narežemo na manjše kose, kumare in buče olupimo če imajo trdi olupek, naribamo ali narežemo čebulo, kakor tudi buče in kumare. Cvetačo razdelimo na manjše cvetove, papriko pa razrežemo na do 5 cm velike trakove široke od 1 d0 2 cm.
Zelje naribamo na rezance, korenje pa na 1 do 2 mm velike kolobarje, zeleni paradižnik pa razrežemo na 2 do 3 cm velike koščke, pripravimo si tudi vse začimbe, ki jih bomo potrebovali pri polnjenju kozarcev.
V prazen kozarec najprej damo začimbe: lovor, poper, sol, sladkor, nato pa začnemo nalagati narezano zelenjavo, vrstni red ni pomemben, pri tem samo pazimo, da zelenjave v kozarec ne tlačimo, da se razredčeni kis, ki ga pripravimo v razmerju 1 : 3 razlije med naloženo zelenjavo. Na vrhu napolnjenega kozarca damo plastične distančnike, ki poskrbijo da je vsa zelenjava zalita s kisom, če distančnikov nimamo si pomagamo z paličkami od sladoleda.
Na dno praznega lonca najprej damo krpo ali prtiček, na katerega naložimo napolnjene in zaprte kozarce, dolijemo vodo do pokrovčka in počasi segrevamo do vrelišča, ko voda zavre, pustimo vreti na zmernem ognju najmanj 15 minut, nato kozarce poberemo iz lonca, jih za nekaj minut obrnemo na pokrovček.
Nato jih obrnemo pravilno in jih pokrijemo z brisačo ali odejo, da se počasi ohladijo. Ko so kozarci ohlajeni, jih opremimo z etiketo s podatkom o času in vsebini shranka. Kozarce hranimo v temnem neogrevanem prostoru, njihova uporaba je najmanj eno leto.
Najbolj sem vesela takrat, ko je moja shramba polna shranjenih in vloženih dobrot. Lučka Glaser
Da pa boste imeli tudi vi polne shrambe svojih dobrot, sem vam pripravila zbirk mojih receptov za pripravo različnih shrankov:
- Naribane kumare po mediteransko.
- Vroče polnjenje naribanih kumaric za solato.
- Pasterizirane naribane kumare za solato.
- Vložene naribane (solatne) kumarice.
- Pasterizirane vložene kisle kumarice.
- Hladno vložene solatne kumare v kisu.
- Hladno vložene kumarice v kisu.
- Kumare narezane v kisu.
- Bolgarska solata za ozimnico.
- Semena kapucink v kisu.
- Vložene bučke po mediteransko.
- Solata z zelenim paradižnikom in fižolom za ozimnico.
- Mešana solata za ozimnico – pasterizirana.
- Rdeča pesa vložena v kisu.
- Stročji fižol v kisu za ozimnico.
- Dežnikarice vložene v kisu.
- Rumeni ježki vloženi v kisu.
- V kisu vloženi jurčki.
- Štorovke ali mraznice v kisu.
- Lisičke vložene v kisu.
- Fermentirana zelenjava
- Kisanje zelja za ozimnico.
- Kisanje repe.