Turšija po moje
Print Friendly, PDF & Email

Turšija po moje, je kisla zimska solata, ki je po Balkanu zelo razširjena in jo pripravljajo gospodinje, da si pripravijo zaloge zelenjave za dolge zimske dni. Točnega recepta za pripravo turšije ni, vse je prilagojeno različnemu domačemu pridelku, iznajdljivosti gospodinje in času, da vse to pripravi, pri tem pa lahko sodeluje tudi vsa družina.

Turšija po moje

Pripomočki za pripravo turšije po moje

  • ročni ali električni kuhinjski rezalnik
  • kozarci za vlaganje s pokrovčki

Sestavine za pripravo turšije po moje

Za devet kozarcev po 1000 ml:

  • 1400 g zelja
  • 1300 g jedilnih buč
  • 1200 g zelenega paradižnika
  • 1200 g cvetače
  • 1000 g rdečega in rumenega korenja
  • 1000 g kumar
  • 600 g rdeče paprike
  • 600 g zelene paprike
  • 600 g čebule
  • 9 listov lovorja
  • 9 žličk soli
  • 9 žličk sladkorja
  • 9 krat po 1/2 žličke celega popra
  • 500 ml 9% alkoholnega kisa za vlaganje
  • 1500 ml vode

Postopek za pripravo turšije po moje

V jesenskem času, ko se v shrambi naberejo jesenske dobrote iz vrta, se lahko odločimo, kako jih bomo shranili za zimski čas. Za pripravo turšije uporabimo samo kvalitetno zdravo zelenjavo, ki jo po potrebi operemo in očistimo.

Turšija po moje

Vso oprano in očiščeno zelenjavo narežemo na manjše kose, kumare in buče olupimo če imajo trdi olupek, naribamo ali narežemo čebulo, kakor tudi buče in kumare. Cvetačo razdelimo na manjše cvetove, papriko pa razrežemo na do 5 cm velike trakove široke od 1 d0 2 cm.

Turšija po moje

Zelje naribamo na rezance, korenje pa na 1 do 2 mm velike kolobarje, zeleni paradižnik pa razrežemo na 2 do 3 cm velike koščke, pripravimo si tudi vse začimbe, ki jih bomo potrebovali pri polnjenju kozarcev.

Turšija po moje

V prazen kozarec najprej damo začimbe: lovor, poper, sol, sladkor, nato pa začnemo nalagati narezano zelenjavo, vrstni red ni pomemben, pri tem samo pazimo, da zelenjave v kozarec ne tlačimo, da se razredčeni kis, ki ga pripravimo v razmerju 1 : 3  razlije med naloženo zelenjavo. Na vrhu napolnjenega kozarca damo plastične distančnike, ki poskrbijo da je vsa zelenjava zalita s kisom, če distančnikov nimamo si pomagamo z paličkami od sladoleda.

Turšija po moje

Na dno praznega lonca najprej damo krpo ali prtiček, na katerega naložimo napolnjene in zaprte kozarce, dolijemo vodo do pokrovčka in počasi segrevamo do vrelišča, ko voda zavre, pustimo vreti na zmernem ognju najmanj 15 minut, nato kozarce poberemo iz lonca, jih za nekaj minut obrnemo na pokrovček.

Turšija po moje

Nato jih obrnemo pravilno in jih pokrijemo z brisačo ali odejo, da se počasi ohladijo. Ko so kozarci ohlajeni, jih opremimo z etiketo s podatkom o času in vsebini shranka. Kozarce hranimo v temnem neogrevanem prostoru, njihova uporaba je najmanj eno leto.

Turšija po moje

Najbolj sem vesela takrat, ko je moja shramba polna shranjenih in vloženih dobrot. Lučka Glaser

Da pa boste imeli tudi vi polne shrambe svojih dobrot, sem vam pripravila zbirk mojih receptov za pripravo različnih shrankov:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor