Šopska solata
Šopska solata je zaradi svojih sestavin zelo okusna, osvežujoča in jo lahko ponudimo kot samostojni obrok, ali kot prilogo vsem vrstam mesa, še posebej se prileže k jedem z žara. Priprava je hitra, enostavna in se pri sestavinah razlikuje samo pri vrsti dodanega sira, ki je obvezna sestavina šopske solate.
Zgodovina šopske solate izvira iz Balkana, saj si recept lastijo tako Srbi, kot tudi Makedonci in Bolgari, v vsaki pokrajini pa dodajajo vrsto sira, ki ga lokalno izdelujejo, praviloma pa je to ovčji sir. Sama sem se odločila za feta sir, ki je pravzaprav ovčji sir v slanici, vi pa lahko izberete katerega drugega.
Pripomoči za pripravo šopske solate
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo šopske solate
Za šest oseb:
- 1000 g solatnih kumar
- 900 g paradižnika
- 220 g čebule
- 180 g sveže rdeče sladke paprike
- 200 g sira feta
- sol po okusu
- olje po okusu
- kis po okusu
- poper po okusu
Priprava šopske solate
Pripravimo si vse sestavine, ki jih bomo potrebovali za pripravo šopske solate in vse sestavine, razen čebule operemo. Kumare in čebulo olupimo, papriko pa prerežemo na polovico in odstranimo semena in pecelj.
Vse sestavine (razen feta sira) narežemo na manjše kose, velikost in obliko prilagodimo svojim željam in potrebam, narezane sestavine naložimo v večjo skledo, posolimo in rahlo premešamo, ter pustimo stati v hladnem prostoru ali hladilniku vsaj 15 minut, nato pa šopsko solato razdelimo po porcijah.
Razdeljenim porcijam dodamo še feta sir.
Kis in olje pa si vsak posameznik izbere in doda po svojem okusu, če želi, sicer pa nista obvezni sestavini.
Zelo okusno solato si lahko pripravimo tudi iz poletnih pridelkov, ko ni več zelene solate. Lučka Glaser
Nekaj idej za jedi, ki jih lahko ponudite zraven šopske solate:
- Marinirana svinjska rebra na žaru.
- Postrvi na žaru.
- Piščančji file na žaru.
- Ocvrta piščančja bedra.
- Pečen piščanec z zelenjavo.
- Pečena piščančja bedra s kurkumo.
- Pečena piščančja prsa iz pečice.
- Mesni hlebčki.
- Mesni polpeti z ovsenimi kosmiči.
- Mesna štruca s sirom.
- Slastna mrežna pečenka.
- Slavnostna svinjska pečenka v pečici.
- Svinjska pečenka s česnom.
- Telečja pečenka pečena v pečici z naravno omako.
- Telečja rebra na posteljici iz zelenjave.
- Telečja rebra iz pečice.
- Pečena skuša.
- Sardelice v koruzni moki.
- Lignji polnjeni s šunko in sirom.
- Kaneloni s šunko in sirom.
- Krompirjev langaš.