Šopska solata
Print Friendly, PDF & Email

Šopska solata je zaradi svojih sestavin zelo okusna, osvežujoča in jo lahko ponudimo kot samostojni obrok, ali kot prilogo vsem vrstam mesa, še posebej se prileže k jedem z žara. Priprava je hitra, enostavna in se pri sestavinah razlikuje samo pri vrsti dodanega sira, ki je obvezna sestavina šopske solate.

Zgodovina šopske solate izvira iz Balkana, saj si recept lastijo tako Srbi, kot tudi Makedonci in Bolgari, v vsaki pokrajini pa dodajajo vrsto sira, ki ga lokalno izdelujejo, praviloma pa je to ovčji sir. Sama sem se odločila za feta sir, ki je pravzaprav ovčji sir v slanici, vi pa lahko izberete katerega drugega.

Šobska solata

Pripomoči za pripravo šopske solate

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za pripravo šopske solate

Za šest oseb:

  • 1000 g solatnih kumar
  • 900 g paradižnika
  • 220 g čebule
  • 180 g sveže rdeče sladke paprike
  • 200 g sira feta
  • sol po okusu
  • olje po okusu
  • kis po okusu
  • poper po okusu

Priprava šopske solate

Pripravimo si vse sestavine, ki jih bomo potrebovali za pripravo šopske solate in vse sestavine, razen čebule operemo. Kumare in čebulo olupimo, papriko pa prerežemo na polovico in odstranimo semena in pecelj.

Šobska solata

Vse sestavine (razen feta sira) narežemo na manjše kose, velikost in obliko prilagodimo svojim željam in potrebam, narezane sestavine naložimo v večjo skledo, posolimo in rahlo premešamo, ter pustimo stati v hladnem prostoru ali hladilniku vsaj 15 minut, nato pa šopsko solato razdelimo po porcijah.

Razdeljenim porcijam dodamo še feta sir.

Kis in olje pa si vsak posameznik izbere in doda po svojem okusu, če želi, sicer pa nista obvezni sestavini.

Šobska solata

Zelo okusno solato si lahko pripravimo tudi iz poletnih pridelkov, ko ni več zelene solate. Lučka Glaser

Nekaj idej za jedi, ki jih lahko ponudite zraven šopske solate:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor