Zajtrk za razvajanje
Print Friendly, PDF & Email

Če si želite uspešno preveslati dan si morate zjutraj napolniti baterije. Zajtrk za razvajanje bo poskrbel, da vam energije ne bo zmanjkalo, da ne bodo potrebni hitri prigrizki, da ne bo padla koncentracija, . . . Vsebuje namreč tista hranila, ki jih telo potrebuje za dobro delovanje.

Zajtrk za razvajanje – pripomočki:

  • deska
  • nož za rezanje
  • nož za čiščenje zelenjave
  • manjša ponev
  • pripomoček za mešanje
  • skleda za pripravo skutnega namaza
  • kavni mlinček
  • lesena žlička

Zajtrk za razvajanje – sestavine:

  • dve vrsti kruha (izbrala sem domačega in koruznega iz trgovine)
  • domača salama
  • domač mlad kravji sir
  • sveže korenje
  • listi radiča
  • čaj iz domače čajne mešanice
  • 3 jušne žlice ne pretlačene skute iz nepredelanega mleka
  • jušna žlica kisle smetane
  • 2 jušni žlici bučnega olja
  • 2 jušni žlici posipa iz semen (lan, sezam, bučnice, sončnice v enakih delih)

Ostanek posipa pospravite v hladilniku in ga uporabite v naslednjih dneh.

Zajtrk za razvajanje – postopek priprave:

Očistite in na poljubne rezine narežite korenje in liste radiča, če so večji.

Na ogenj pristavite manjšo ponev in v njej prepražite izbrana semena. Vsako vrsto pražite posebej saj niso vsa semena enako velika – nekatera se pražijo dlje, druga pa bodo prepražena. Lanenih semen ne pražite! Semena lahko po okusu tudi posolite. Zmeljite jih na poljubno granulacijo kar v kavnem mlinčku. Svež posip uporabite takoj, ostanek pa lahko na hladnem shranite v zaprti posodi še za nekaj dni. Semena pražite na tihem ognju ob mešanju in pazljivosti – hitro so lahko pražena preveč!

V izbrano skledo odmerite 3 jušne žlice ne pretlačene skute iz nepredelanega mleka, jušno žlico kisle smetane, 2 jušni žlici bučnega olja in dve jušni žlici posipa iz semen. Dobro premešajte in po okusu posolite.

Narežite izbrano suho mesnino in sir iz nepredelanega mleka. Narezek zložite na krožnik k zelenjavi.

Narežite količino kruha, ki bo zadostovala za zadovoljitev vaših energetskih potreb. Lahko uporabite dve različni vrsti kruha. Kruh je odličen in hrustljav, če rezine popečete v opekaču.

K zajtrku ponudite vroč čaj iz domačih zelišč. Če so zelišča za čaj nabrana in sušena pravilno se bodo na vrhu čaja naredili otočki eteričnih olj. Takšen čaj je balzam za telo . . .

O sestavinah in prehranski vrednosti
Zjutraj je telo pripravljeno na nov začetek in od nas pričakuje, da ga bomo nahranili in poskrbeli zanj. Le tako nam bo lahko skrb vračalo z boljšim počutjem in zmogljivostjo. Če želite ostati zdravi, imeti dovolj energije in dobro kognitivno zmogljivost je zajtrk najpomembnejši obrok dneva. Telo zjutraj pričakuje vnos hranil in z lahkoto predela vsa hranila (tudi na prvi pogled najbolj nemogoče kombinacije hrane). Zdrav zajtrk mora vsebovati vsa makro hranila, prisotni morajo biti tudi vitamini in minerali, nekaj nepredelanih (živih) živil. Pred zajtrkom (tako kot pred vsakim drugim obrokom) pa je za normalno presnovo pomemben tudi kozarec vode sobne temperature. Tako sestavljen zajtrk vsebuje dovolj beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov. Z zelenjavo (ki vsebuje tudi nekaj žive energije) pa boste v telo vnesli tudi dodatne vlaknine, vitamine in minerale ter dvignili ph obroka po presnovi. Po želji lahko uporabite tudi druge sestavine vendar upoštevajte nasvet kombinacije vseh makro hranil in živih hranil. 

Za kvaliteten zajtrk predlagam tudi naslednje predloge kjer si lahko preberete tudi več o prehranski vrednosti posameznih predlogov:

Zame je bogat zajtrk takrat, ko se zaključi s “sladkim programom”. Sama si na koncu vedno privoščim še sladek prigrizek. To je lahko rezina kruha z marmelado ali kakšen kos peciva ob kavi:

In še bi lahko naštevali. Vodilo vam naj bo samo to, da z bogatim zajtrkom ni nič narobe, če je količina prava in vsebuje vsa hranila.

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor