Zeliščno beljakovinski smuti za okrevanje
Print Friendly, PDF & Email

Zeliščno beljakovinski smuti za okrevanje je obrok z vsemi makro hranili, ki ga lahko postrežete za zajtrk, kosilo ali večerjo. Ko ne morete jesti zaradi kakšne bolezni, ki vas je prizadela, popravila zob ali angine je težko vzdrževati zdrav prehranjevalni model. Pa vendar je takrat, ko se telo regenerira in popravlja nastalo škodo izrednega pomena za hitrost okrevanja zadosten vnos vseh hranil. Zato si pripravite obrok v tekoči obliki, ki ga boste z lahkoto zaužili kar s pomočjo slamice.

Zeliščno beljakovinski smuti za okrevanje – pripomočki:

 • manjša ponev
 • deska
 • nož
 • posoda za pripravo smutija
 • palični mešalnik
 • kozared ali skleda za serviranje
 • slamica

Zeliščno beljakovinski smuti za okrevanje – sestavine:

 • pest mladih regratovih listov
 • 2 do 3 liste radiča
 • vejica svežega peteršilja
 • šopek cvetov in listov kapucinke
 • nekaj rumenih, oranžnih ali rdečih paradižnikov
 • svinjska maščoba za peko zrezka
 • porcijski puranji zrezek pečen z svežim žajbljem in zeleno
 • sol po okusu
 • 2 do 3 jušne žlice oljčnega olja
 • poper po okusu
 • voda le po potrebi, če bo smuti pregost

Zeliščno beljakovinski smuti za okrevanje – postopek priprave:

Puranji zrezek specite na rahlem ognju, da beljakovine, ki jih vsebuje ne bodo prepečene saj je to izredno pomembno za razgradnjo in resorbcijo beljakovinskih živil. V ponev dodajte le toliko svinjske maščobe (lahko tudi z ocvirki), da preprečite prijemanje zrezka. Nanjo položite nekaj svežih listov žajblja in zelene (po okusu lahko tudi katero drugo začimbnico). Preko položite zrezek in ga posolite. Po nekaj minutah zrezek obrnite, dolijte 2 do 3 jušne žlice vode in ga na rahlem ognju pokritega specite še po drugi strani.

Operite zelenjavo, ki jo boste dodali v smuti. Na liste radiča položite regrat ter liste in cvetove kapucink, zvijte in narežite kot je prikazano. Prav tako na manjše kose (rezine) narežite paradižnike. Na rezine narežite tudi nekoliko ohlajen zrezek (skupaj z zelišči, ki ste jih uporabili pri peki).

Vse sestavine nadevajte v posodo za mešanje (tudi sok, ki se je izcedil pri peki zrezka), dodajte 2 do 3 jušne žlice oljčnega olja in sesekljajte s paličnim mešalnikom.

Vodo dodajte le po potrebi. Prav tako po potrebi posolite in poprajte.

Tako pripravljen zeliščno beljakovinski smuti za okrevanje prelijte v skodelico ali kozarec in ponudite z slamico. Za dekoracijo lahko po vrhu dodate tudi cvet kapucinke in malo sveže mletega popra po vrhu.

Pameten nasvet
V obrok lahko dodate tudi kakšno žlico suhega pivskega kvasa v prahu, ki bo še dodatno dvignil prehransko vrednost. Suhi pivski kvas vsebuje vitamine skupine B ter vseh devet esencialnih aminokisline, ki so še kako pomembne pri okrevanju. Vsebuje tudi beta glukane, naravne neprebavljive vodotopne polisaharide, ki pomagajo okrepiti imunski sistem. Usedite se na sonček in v miru posrkajte svoj obrok zdravja.  Vitamin D, ki se tvori v koži s pomočjo sončne svetlobe bo pomagal vgraditi kalcij (ki ga je v tem obroku veliko) v vaše kosti.
O sestavinah in prehranski vrednosti
Zelena listna zelenjava vsebuje veliko vlaknin, ki so pomembne kot substrat za naselitev zdrave črevesne mikroflore, predpogoja za vzpostavitev dobrega imunskega sistema. Klorofil, veže nase toksine in jih izplavlja iz telesa, tudi grenčine pripomorejo k čiščenju telesa. V zeleni listni zelenjavi je prisotna tudi obilica bazičnih mineralov in vitaminov. Kapucinke pa vsebujejo večje količine vitamina A, vitamina C in žvepla. Imajo izjemno antiseptično moč, zato jih z razlogom uvrščamo med najmočnejše naravne antiseptike. Peteršilj ima izjemno čistilno moč, vsebuje veliko kalcija in vitamina C. Je tudi močan diuretik. Beljakovine pripomorejo k boljši regeneraciji in obnovi mišičnih tkiv in pomagajo sanirati poškodbe (a le v primeru, če so pravilno pripravljene – pečene na zmerni temperaturi in neprežgane). Beljakovine telo po presnovi sicer zakisajo a ker jim je dodana zajetna količina sveže zelenjave je celoten učinek na telo po presnovi bazičen. Bazično stanje telesa je za hitrejšo obnovo še eden od pomembnih dejavnikov. Za boljšo prebavo in nemoteno delovanje črevesja pol ure pred takšnim obrokom popijte kozarec vode sobne temperature.
Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor