Zeliščno beljakovinski smuti za okrevanje
Zeliščno beljakovinski smuti za okrevanje je obrok z vsemi makro hranili, ki ga lahko postrežete za zajtrk, kosilo ali večerjo. Ko ne morete jesti zaradi kakšne bolezni, ki vas je prizadela, popravila zob ali angine je težko vzdrževati zdrav prehranjevalni model. Pa vendar je takrat, ko se telo regenerira in popravlja nastalo škodo izrednega pomena za hitrost okrevanja zadosten vnos vseh hranil. Zato si pripravite obrok v tekoči obliki, ki ga boste z lahkoto zaužili kar s pomočjo slamice.
Zeliščno beljakovinski smuti za okrevanje – pripomočki:
- manjša ponev
- deska
- nož
- posoda za pripravo smutija
- palični mešalnik
- kozared ali skleda za serviranje
- slamica
Zeliščno beljakovinski smuti za okrevanje – sestavine:
- pest mladih regratovih listov
- 2 do 3 liste radiča
- vejica svežega peteršilja
- šopek cvetov in listov kapucinke
- nekaj rumenih, oranžnih ali rdečih paradižnikov
- svinjska maščoba za peko zrezka
- porcijski puranji zrezek pečen z svežim žajbljem in zeleno
- sol po okusu
- 2 do 3 jušne žlice oljčnega olja
- poper po okusu
- voda le po potrebi, če bo smuti pregost
Zeliščno beljakovinski smuti za okrevanje – postopek priprave:
Puranji zrezek specite na rahlem ognju, da beljakovine, ki jih vsebuje ne bodo prepečene saj je to izredno pomembno za razgradnjo in resorbcijo beljakovinskih živil. V ponev dodajte le toliko svinjske maščobe (lahko tudi z ocvirki), da preprečite prijemanje zrezka. Nanjo položite nekaj svežih listov žajblja in zelene (po okusu lahko tudi katero drugo začimbnico). Preko položite zrezek in ga posolite. Po nekaj minutah zrezek obrnite, dolijte 2 do 3 jušne žlice vode in ga na rahlem ognju pokritega specite še po drugi strani.
Operite zelenjavo, ki jo boste dodali v smuti. Na liste radiča položite regrat ter liste in cvetove kapucink, zvijte in narežite kot je prikazano. Prav tako na manjše kose (rezine) narežite paradižnike. Na rezine narežite tudi nekoliko ohlajen zrezek (skupaj z zelišči, ki ste jih uporabili pri peki).
Vse sestavine nadevajte v posodo za mešanje (tudi sok, ki se je izcedil pri peki zrezka), dodajte 2 do 3 jušne žlice oljčnega olja in sesekljajte s paličnim mešalnikom.
Vodo dodajte le po potrebi. Prav tako po potrebi posolite in poprajte.
Tako pripravljen zeliščno beljakovinski smuti za okrevanje prelijte v skodelico ali kozarec in ponudite z slamico. Za dekoracijo lahko po vrhu dodate tudi cvet kapucinke in malo sveže mletega popra po vrhu.