Umešana jajca z jurčki
Umešana jajca z jurčki – omamno dišeča jed, ki nariše nasmeh ugodja. Ko rastejo jih je veliko in najboljši so kar sveži. Tisti s temnim klobučkom zaradi osončenosti vsebujejo tudi veliko vitamina D, ki pomaga vgrajevati kalcij v kosti. Zato jih ponudite z zeleno listno zelenjavo ali kar peteršiljem, ki kalcija vsebuje še posebno veliko. Peteršilj vsebuje tudi vitamin C in tako sestavljen zajtrk vam bo zagotovo dal dovolj elana za vse izzive, ki vas čakajo pozneje.
Umešana jajca z jurčki – pripomočki:
- nož za čiščenje
- oster ribež
- ponev za peko
- pripomoček za mešanje
Umešana jajca z jurčki – sestavine:
- mlad srednje velik jurčkov klobuk
- ščepec posušenih domačih zelišč
- sol po okusu
- 2 do 3 jušne žlice vode
- 2 do 3 jušne žlice oljčnega olja
- 3 jajca
- sveže mlet poper po okusu
- nekaj vejic peteršilja
- nekaj listov radiča
Umešana jajca z jurčki – postopek priprave:
Pripravite si ponev za peko in vanjo vlijte nekaj žlic vode. V ponev nato dodajte mladega očiščenega jurčka, ki ste ga z ostrim ribežem narezali na zelo tanke rezine. Na tihem ognju podušite nekaj minut, da voda izhlapi. Dodajte oljčno olje, začimbe in sol ter preko ubijte jajca.
Beljake rahlo mešajte, da enakomerno zakrknejo. Nato med beljake in gobice na hitro umešajte še rumenjake ter ugasnite ogenj, ko je jed še nekoliko tekoča.
Takoj ponudite, lahko tudi na listu svežega radiča. Z popečeno rezino kruha in nekaj vejicami peteršilja se boste zdravo najedli.
Poskusite tudi sveže jurčke kot jurčkov karpačo ali pa si pripravite:
- testenine v porovi omaki z gobjim prahom
- široke rezance v beli omakci z jurčki
- dišeči ješprenj z gobicami in svinjski biftek
- jurčke in por s širokimi rezanci
- polento s sušenimi jurčki in jajčevcem
- rizi bizi z jurčki in lisičkami po moje
- višek jurčkov pa enostavno zamrznite za kasnejše dobrote.