Zdrav zajtrk s kostanji
Print Friendly, PDF & Email

Za dober začetek dneva in normalno delovanje naših telesnih funkcij telo potrebuje uravnotežen s hranili bogat zajtrk. Če pa ga znamo pripraviti domiselno in vabljivo bomo pridobili tudi s psihološkega vidika. Saj veste jemo tudi z očmi.

zdrav-zajtrk-s-kostanji-1

Zdrav zajtrk s kostanji – pripomočki:

 • oster nož za rezanje
 • deska za rezanje
 • servirni pripomočki po lastni izbiri

Zdrav zajtrk s kostanji – sestavine:

 • domača suha salama
 • domača budjola
 • olupljeni kuhani kostanji (kako jih očistiti poglejte pod ”Kostanjev pire”)
 • paradižnik
 • redkvica dajkon ali ledena sveča
 • peteršilj
 • rukola
 • ržen in koruzni kruh
 • skodelica zelenega čaja

Zdrav zajtrk s kostanji – postopek priprave

Ko dan prej pripravljamo kostanjev pire prihranimo najlepše še cele kostanje za okusen in hranljivo bogat zajtrk. Dodamo tanko narezano domačo suho salamo in domačo budjolo. Na tanke rezine narežemo tudi redkvico in paradižnik. Dodamo zeleno zelenjavo (ki smo jo prav tako očistili prejšnji večer), narežemo kruh in precedimo čaj. Okusen, bogat in hitro pripravljen zajtrk, ki ga v posodi lahko odnesete tudi v službo je gotov v nekaj minutah.

zdrav-zajtrk-s-kostanji-3

O sestavinah in prehranski vrednosti
Zjutraj ima naše telo največjo sposobnost presnoviti in vsrkati vse skupine makro hranil (ogljikove hidrate, maščobe in beljakovine). Če mu bomo v obroku dodali še vitamine in minerale (rukola, peteršilj, paradižnik) mu bomo zajetno pomagali pri bolj učinkoviti prebavi le teh. V tako sestavljenem zajtrku smo dobili ogljikove hidrate (kostanj, kruh), ki nam bodo dali dovolj energije, balastne snovi (v polnovrednem kruhu, redkvici, paradižniku, rukoli in peteršilju), ki bodo podaljšali sitost in upočasnili prebavo. Balastne snovi so potrebne tudi kot substrat za črevesno mikrofloro. Telesu potrebno količino beljakovin in maščob pa smo dodali s suhomesnatimi proizvodi. Po tako uravnoteženem obroku bomo dolgo ostali siti saj bo prebava trajala dlje časa. Imeli bomo tudi dovolj energije, ki nas ne bo pustila na cedilu vse do kosila. V sveži zelenjavi smo dodali tudi zajetno dozo “žive energije”.Ljudje, ki ne zajtrkujejo misleč, da bodo s tem izgubili odvečno telesno težo s tem dosežejo ravno nasproten učinek. Pomembno je vedeti, da telo zjutraj pričakuje hrano in če mu je ne damo vklopi tako imenovani “špar program”. Zaprejo se adipociti (celice mastnega tkiva) in poraba kalorij iz tega vira je tako onemogočena. Zato smo lačni, brez energije in kar iščemo sladke kratke prigrizke, ki največkrat ne vsebujejo ničesar drugega kot hitro prebavljive ogljikove hidrate z visokim glikemičnim indeksom in povzročajo hiter dvig krvne glukoze.Tak obrok je zato primeren za diabetike in vse, ki želite ohraniti zdravo telesno težo ali izgubiti kakšen nezdrav kilogram.

Vabim, da si ogledate tudi recept za pripravo pečene domače kokoši s kostanji.

 

 

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 3.5]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor