Dišeča popečena jajčka na divjih zeliščih
Print Friendly, PDF & Email

Najpomembnejši je hranilno bogat zajtrk, saj bomo le tako imeli dovolj zdrave energije za začetek dneva in nemoteno delovanje vseh telesnih funkcij.

Pripomočki za popečena jajčka na divjih zeliščih:

  • nož za rezanje
  • deska
  • ponev

Sestavine za popečena jajčka na divjih zeliščih:

  • bršljanasta grenkuljica (Glechoma hederacea, divji peteršilj, povojček, hrv. dobričica)
  • svež listič luštreka
  • šparglji
  • jajca
  • sezamovo olje
  • sol in poper

Čas priprave je cca 15 min (če zelišča pripravimo zvečer, samo nekaj minut).

Dišeča popečena jajčka na divjih zeliščih

Postopek za pripravo popečenih jajčk na divjih zeliščih

Oprana zelišča in šparglje narežemo na drobno in jih stresemo v ne preveč ogreto ponev z malo vode. Zelišča naj se malo podušijo na vodi, ker bodo tako laže prebavljiva in ohranili bomo več termolabilnih snovi. Po okusu dodamo sol, poper. Ko se voda poduši, dodamo malo sezamovega olja in na vse ubijemo jajca. Jajca po želji pustimo cela ali pa jih umešamo. Preden postrežemo, lahko dodamo še malo strtega česna in peteršilja.
Jajca so beljakovinsko živilo in jih ne smemo prepeči, saj je preveč koagulirana beljakovina slabo ali neprebavljiva.

Pa še nekaj o sestavinah:

Sezamovo olje vsebuje najmočnejši antioksidant sezamol, je najstabilnejše olje in je primerno za segrevanje.
Jajca preprečujejo večerno voljčjo lakoto. Če zjutraj jemo beljakovinsko bogato hrano, obstaja manjša verjetnost, da bomo zvečer lakomno hlastali za nezdravimi prigrizki. Če bi torej radi izgubili kakšen kilogram, si za zajtrk privoščite kakšno jajce. Na splošno mora biti zajtrk kar se da hranilno bogat in pester. Jajca so polna vitamina B – natančneje holina. Le ta je še posebej primeren v prehrani nosečnic, saj skrbi za zdrav razvoj otrokovih možganov. Holin zmanjšuje možnost duševnih bolezni pri otroku, tudi Downovega sindroma in demence. Tirozin, aminokislina v jajcih poskrbi za hitrejše reflekse. Antioksidanti v jajcih zmanjšujejo možnost za nastanek raka in celo srčnih bolezni. Termična obdelava sicer zmanjša količino antioksidantov, a še vedno jih pri pravilni pripravi ostane toliko kot v jabolku. Proteini v jajcih delujejo na podoben način kot nekatera zdravila proti visokemu pritisku. Zato jajca v tem smislu znižujejo možnost nastanka srčnih bolezni.
Sveža bršljanasta grenkuljica (Glechoma hederacea, divji peteršilj, povojček, hrv. dobričica) vsebuje vitamina C in A, eterična olja, grenke snovi, čreslovine. Kuhana izgubi svoj močan vonj. Deluje zdravilno na katarje, zasluzena pljuča, astmo. Čisti telo, ureja holesterol, zdravi tudi vneta sečila, išias, zlatenico, vnete dlesni. Pomaga pri pomanjkanju želodčne kisline in krepi tek.
Beluši (Asparagus officinalis, hrv. šparoge) so izredno bogat vir kalija ter vitaminov A, B in C, vsebujejo tudi veliko folne kisline. Zaradi visoke vsebnosti rutina delujejo kot diuretik, ugodno vplivajo na delovanje ledvic in čistijo telo. Po uživanju špargljev imamo zaradi njihovega čistilnega učinka lahko temnejši urin, ki je močnejšega vonja. Zaradi folne kisline je v manjših količinah to primerno živilo tudi za nosečnice.

Jajca imajo v zmernih količinah mnoge pozitivne učinke na naše zdravje, zato jih nikar ne izključite iz svojega jedilnika. Ko govorimo o živalskih beljakovinah, je potrebna le prava mera brez pretiravanja. Pa seveda dovolj zelenjave in ta obrok smo z divjimi zelišči lepo uravnotežili. Holesterol v našem telesu opravlja mnoge funkcije in je sestavni del naših polpropustnih membran, kot so koža ali celične stene. Če telesu zjutraj ne dodamo holesterola, ga telo mora tvoriti samo in v tem primeru tvori slab holesterol. In v tem smislu jajca holesterol znižujejo, čeprav ga je v rumenjaku kar nekaj.

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor