Božična marmelada iz mešanega sadja
Print Friendly, PDF & Email

Se sprašujete zakaj božična? Zato ker diši po božiču in bo na božično jutro pričarala tisti prijeten vonj, ki je v zraku samo takrat. Seveda, lahko jo naredite tudi po svoje. Kuharija je oblikovanje, kreacija, domišljija, samo smelosti vam ne sme manjkati. Poskusite marmelado narediti nekoliko drugače.

bozicna-marmelada-iz-mesanega-sadja-9

Božična marmelada iz mešanega sadja – pripomočki:

  • dolg, tanek in oster nož
  • deska za rezanje
  • večja posoda z odebeljenim dnom za kuhanje marmelade
  • kuhalnica ali žlica z daljšim ročajem
  • zajemalka

bozicna-marmelada-iz-mesanega-sadja-1Božična marmelada iz mešanega sadja – sestavine:

  • mešano sadje (jaz sem uporabila štajerske fige moje sestre, jabolka, hruške viljamovke in slive)
  • lovorov list in začimbe za božične medenjake po želji

Božična marmelada iz mešanega sadja – postopek:

Mešano sadje operemo in nekoliko osušimo. Na hitro narežemo z ostrim nožem in vse pretresemo v posodo za kuhanje. Kuhamo na kar se da zmernem ognju. Če sadje pregrevamo ga uničimo!

Medtem, ko se marmelada kuha jo vsakih nekaj minut rahlo premešajte, da se ne prime dna posode. Vmes pa vam predlagam kakšno dobro glasbo. In ker kuhanje marmelade pač zahteva nekaj časa lahko postorite še kaj in prihranite pri času. Jas sem si umislila glasbo in likanje. Zraven pa sem seveda veselo poplesovala in mešala marmelado.

bozicna-marmelada-iz-mesanega-sadja-2

bozicna-marmelada-iz-mesanega-sadja-3

bozicna-marmelada-iz-mesanega-sadja-4

bozicna-marmelada-iz-mesanega-sadja-5

Božične začimbe dodajte, ko je sadje že skuhano po lastnem okusu in še nekaj minut pokuhajte. Tako bo aroma ostala.

bozicna-marmelada-iz-mesanega-sadja-6

Ko se marmelada nekoliko zgosti seveda začne pohod po štedilniku! Temu se praktična gospodinja upre tako, da okrog lonca položi folijo. In ko je marmelada v kozarcih je čista tudi kuhinja!

Vroče kozarce iz pečice primite z kuhinjsko servieto, da si ne spečete prstov. Napolnjene kozarce zaprite s pokrovi in jih zlagajte nazaj v segreto pečico. Pustite do naslednjega dne, da se lepo ohladijo.

bozicna-marmelada-iz-mesanega-sadja-7

Za zajtrk pa mnjam, mnjam. Vendar ne pretiravajte, saj je nekaj kozarčkov te božansko dobre marmelade potrebno prihraniti za zimske dni ali vsaj za božično jutro.

bozicna-marmelada-iz-mesanega-sadja-11

Pameten nasvet
Pol marmelade napolnite v kozarce, drugo polovico pa lahko prepasirate. Dobili boste dve muhi na en mah. Tudi začimbe lahko dodate samo v polovico marmelade. Tista ne pasirana bo zaradi svoje grobosti in vidnih koščkov sadja odlična za kakšen preliv peciva ali sladoleda.
O sestavinah in prehranski vrednosti
Sadje je že samo po sebi sladko in če ni potrebno mu sladkorja ne dodajajte. Sladkor ni konzervans, pred pokvarljivostjo vas lahko reši samo brezhibna higiena. Kuhajte na slabem ognju kar se da kratko (samo toliko, da se sadje lepo razpusti) na ta način ohranite dragocene sestavine. Lupinice vsebujejo neprebavljive, balastne ogljikove hidrate, ki so dobrodošli saj znižajo glikemični indeks marmelade. Cimet, ki je sestavina začimbe za medenjake močno okrepi aktivnost inzulina in stimulira celični metabolizem glukoze. Zato je marmelada brez dodanega sladkorja s cimetom bolj primerna za diabetike, kot klasične marmelade. Diabetiki jo lahko pojeste z manj slabe vesti vendar ne pretiravajte – vseeno vsebuje hitro prebavljive sladkorje.

Tako dobra, da jo boste pojedli kar brez kruha in masla. Bogata aroma in poln okus sadja. Če marmelada vsebuje več dodanega sladkorja okusimo samo sladkor sadje pa izzveni.

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4.5]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor