Umešana jajca s pomladnimi zelišči
Print Friendly, PDF & Email

Umešana jajca s pomladnimi zelišči so pripravljena hitro, omamno dišijo in napolnijo telo z energijo saj vsebujejo vsa hranila potrebna za dopoldanske izzive. Z rezino popečenega kruha in pestjo regratovih listov vam bodo ob jutranji kavi ali čaju resnično polepšala dan. Angleži rečejo “make my day” in to za tole jed povsem drži. Pomembno pa je še nekaj, dolgo boste ostali siti in zvečer ne bo tiste volčje lakote saj jo ravno jajca pri jutranjem obroku preprečujejo.

Umešana jajca s pomladnimi zelišči – pripomočki:

  • deska
  • nož za sekljanje
  • ponev za peko
  • pripomoček za mešanje

Umešana jajca s pomladnimi zelišči – sestavine:

  • pest svežih pomladnih zelišč (peteršilj, drobnjak, origano, žajbelj, list zelene)
  • nekaj vrhov mlade cvetoče bršljanaste grenkuljice (divje rastoča zel)
  • 3 do 4 jušne žlice vode
  • 1 jušna žlica sezamovega olja
  • 2 jajci
  • sol in poper po okusu

Količina je primerna za eno osebo, čas priprave 10 do 15 minut.

Umešana jajca s pomladnimi zelišči – postopek priprave

Z ostrim nožem na drobno sesekljajte mešanico zelišč in jih nekoliko podušite na vodi. Ko voda povre dodajte olje in premešajte.

Preko ubijte jajci, rumenjak pustite cel, beljake pa rahlo pomešajte. Ko so beljaki pečeni umešajte tudi rumenjake.

Še toplo in rahlo tekoče ponudite na ogretem krožniku. Za okras na krožnik lahko dodate tudi vejico grenkuljice.

Rumenjake lahko pustite tudi cele, preko pa posujete posip iz sezamovih in lanenih semen.

Pameten nasvet
Pomladna zelišča lahko naberete že ob popoldanskem sprehodu po naravi ali domačem vrtu jih operete in zaprte v posodi shranite do priprave. Zelišča lahko izberete tudi po lastnem okusu saj vsa vsebujejo obilico mineralov, vitaminov in vlaknin.

Če vam je okus pomladnih zelišč všeč jih lahko pripravite tudi s skuto.

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Irena Franić

Pravilna dieta je »način življenja«, le tako je lahko uspešna na dolgi rok brez stresa in nenehnih odrekanj. Samo tako si lahko pridobimo zadostno količino energije in ohranimo svoje zdravje, da smo se sposobni spopadati z današnjim hitrim tempom in obveznostmi, ki jih nalaga življenje. Zato vedno razmišljam o tem kako z lastno žlico ohraniti svoje zdravje in dobro počutje z veliko mero hedonizma in ekonomičnim pristopom v gospodinjstvu. Okusno pripravljeno hrano vedno jem počasi, tako je užitek večji in traja dlje, tako zadovoljim vse moje čute, zadovoljno pa je tudi moje telo. Hrana mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji. Med mojimi recepti vas bo vedno čakal tudi komentar o prehranski vrednosti obroka. Tako boste vedeli, da ste jedli tudi zdravo (ne samo za Obliznit Prste). Kaj več pa boste seveda prebrali v knjigi . . . Z živili ravnajte gospodarno in predvsem spoštljivo saj imajo kot vsaka materija v vesolju svoje zakonitosti, energijo in namen. Spoštujte in ohranjajte kar vam je dano saj tako ohranjate tudi sebe.

Dodaj odgovor