Jetrca in srčki z rožmarinom
Print Friendly, PDF & Email

Kokošja jetrca in srčki z rožmarinom za zajtrk so enostavna za pripravo in odlična za dober začetek dneva. Za dolgo in kleno zdravje je pomembno gibanje in pitje zadostnih količin vode. A še pomembneje je to kakšen zajtrk si pripravimo in kako ga uživamo.

Jetrca in srčki z rožmarinom – pripomočki:

  • deska
  • nož za rezanje
  • ponev za peko s pokrovko

Jetrca in srčki z rožmarinom – sestavine:

  • 200 g svežih kokošjih jetrc in srčkov po osebi
  • 1 dl vode
  • majhna žlička suhega zdrobljenega rožmarina
  • 2 do 3 žlice oljčnega olja
  • sol po okusu
  • sveže mlet poper po okusu
  • strto zrno česna

Jetrca in srčki z rožmarinom – postopek priprave

Kokošja jetrca in srčke narežite na manjše koščke ter jih na tihem ognju podušite z malo vode.

Ko voda povre dodajte žličko ali dve oljčnega olja, posolite, popoprajte in zdrobljene iglice posušenega rožmarina. Popecite še kakšno minuto, dodajte sveže strto zrno česna in odličen zajtrk je pripravljen. Jed ponudite z rezino kruha, sezonsko solato in skodelico domačega zeliščnega čaja.

Pameten nasvet
Česen narežite nekaj minut pred dodajanjem jedi, da se na zraku s pomočjo oksidacije sprostijo snovi, ki imajo blagodejen vpliv na prebavo. 
O sestavinah in prehranski vrednosti
Kokošja jetrca vsebujejo veliko vitamina B, ki pomaga celicam bolje delovati. Vsebujejo tudi veliko kalcija, železa, magnezija fosforja, kalija in cinka. Solata vsebuje prehranske vlaknine in še dodatne količine mineralov in vitaminov. Rožmarin vsebuje 1,8-cineol, ki izboljšuje spomin in preprečuje razgradnjo nevrotransmiterja acetilholina, ki spodbuja možganske celice za razmišljanje in spomin. Kokošja jetrca so beljakovinsko živilo zato jih dušite na tihem ognju saj bodo tako lažje prebavljiva. Jed je primerna tudi za diabetike ter dober začetek dneva in spodbujanje delovanja celic in miselnih funkcij. Lahko jih pripravite tudi za kosilo ali večerjo.
Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Irena Franić

Pravilna dieta je »način življenja«, le tako je lahko uspešna na dolgi rok brez stresa in nenehnih odrekanj. Samo tako si lahko pridobimo zadostno količino energije in ohranimo svoje zdravje, da smo se sposobni spopadati z današnjim hitrim tempom in obveznostmi, ki jih nalaga življenje. Zato vedno razmišljam o tem kako z lastno žlico ohraniti svoje zdravje in dobro počutje z veliko mero hedonizma in ekonomičnim pristopom v gospodinjstvu. Okusno pripravljeno hrano vedno jem počasi, tako je užitek večji in traja dlje, tako zadovoljim vse moje čute, zadovoljno pa je tudi moje telo. Hrana mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji. Med mojimi recepti vas bo vedno čakal tudi komentar o prehranski vrednosti obroka. Tako boste vedeli, da ste jedli tudi zdravo (ne samo za Obliznit Prste). Kaj več pa boste seveda prebrali v knjigi . . . Z živili ravnajte gospodarno in predvsem spoštljivo saj imajo kot vsaka materija v vesolju svoje zakonitosti, energijo in namen. Spoštujte in ohranjajte kar vam je dano saj tako ohranjate tudi sebe.

Dodaj odgovor