Marmorni kolač
Print Friendly, PDF & Email

Marmorni kolač je največkrat premasten in preveč kaloričen, zato vam predlagam, da poskusite mojega. Verjemite mi, ostal bo v vaši kuharski zapuščini kot nekaj najbolj slastnega, kar ste kdaj ponudili svojim jedcem. Čudovito uravnotežen okus in prehranska vrednost.

marmorni-kolac

Marmorni kolač – pripomočki:

 • dve posodi za mešanje
 • električni mešalnik
 • krožnik
 • lopatica ali žlica
 • pekač za peko (obliko prepuščam vam)
Sestavine naj bodo na sobni temperaturi, saj bo tako testo homogeno, tudi lepo se bo dvignilo.
Sestavine naj bodo na sobni temperaturi, saj bo tako testo homogeno, tudi lepo se bo dvignilo.

Marmorni kolač – sestavine:

 • 4 jajca
 • 15 dkg masla (segreto na sobno temperaturo)
 • 1,5 – 2 dl rjavi sladkor (uporabite po okusu, glede na sladkost, ki jo želite)
 • 6 dl polnovredne moke
 • zavojček vinskega kamna (namesto pecilnega praška)
 • 1 dl mleka
 • 1 – 3 žlice ruma
 • 6 polnih jušnih žlic kakava

Marmorni kolač – posip:

Marmorni kolač – dodatna dekoracija:

Za dodatno dekoracijo na parni kopeli stopite nekaj kvadratkov temne čokolade in jo s čopičem namažite po obodu kolača.

Pecite v ogreti ventilacijski pečici 170° C cca 45 minut.

Marmorni kolač – postopek:

Najprej penasto umešajte beljake. V drugi posodi prav tako penasto umešjte rumenjake, maslo in sladkor. Sestavine naj bodo na sobni temperaturi, ker bo le tako masa lepo homogena in se bo med peko lepo dvignila. Dodajte mleko, rum in moko umešano z vinskim kamnom. Na koncu dodajte trd sneg beljakov.

Polovico testa z žlico nadevajte v namaščen in z moko posipan pekač.

Marmorni kolač

Med drugo polovico testa dodajte kakav v prahu in prilijte še nekoliko mleka ali ruma, če je zmes pregosta.

marmorni kolač
Belo in črno testo naj bosta približno iste gostote, saj se bosta lepše pomešala.

Z metlico narahlo pomešajte belo in črno testo tako, da dobite marmorni izgled.

Marmorni kolač

Za peko lahko izberete različne modele: podolgovat model (srnin hrbet), okrogel model, keramični model z luknjo, model v obliki srca – odvisno, za kakšno priložnost boste pecivo spekli. Preden testo postavite v ogreto pečico, ga posipajte z nekoliko ožetimi razkoščičenimi višnjami in strtimi kakavovimi zrni.

marmorni kolač
Izberite model po lastnem navdihu.

Za lepši izgled lahko pecivo na koncu še premažete s stopljeno čokolado.

Marmorni kolač

Pametni nasvet
Marmorni kolač je bolj suho pecivo, ko ga posipate z višnjami, postane njegov okus bogatejši in sočnejši, rdeča barva med čokolado pritegne oko in čokoladoljubcem pocedi sline. Strta kakavova zrna pa dodajo nebeško čokoladno grenkobo in hrustljavost, ki ji ni para. Tudi brez dodatkov si lahko pri tem marmornem kolaču obliznete prste. Za fanatične čokoladoljubce in še bolj izrazit čokoladen okus in aromo jaz dodam manj sladkorja, ki ga zamenjan z ščepcem soli in pa seveda več čokolade v prahu in strtih kakavovih zrn. Kolač je odlična izbira ob kavi ali popoldanskem čaju. Marmorni kolač lahko uporabite tudi za kakšen hiter poletni desert, ko vam pozvonijo nenajavljeni gosti ali bi se samo radi razvajali.
O sestavinah in prehranski vrednosti
V navadi nam je, da peciva in slaščice pripravljamo iz bele moke. Vendar jih prav tako uspešno pripravimo tudi iz polnvredne moke, pri tem pa bistveno dvignemo in izboljšamo prehransko vrednost. Polnovredna moka vsebuje več vlaknin zato ima nižji glikemični indeks in je primerna za diabetike in tiste, ki se ne želijo odreči sladkim pregreham, želeli pa bi izgubiti delček telesne teže. V vlakninah in strtih čokoladnih zrnih se nahajajo tudi minerali, ki pomagajo pri boljši prebavi. Ta marmorni kolač je tudi idealna izbira za vse tiste, ki imate po beli moki želodčne težave (povišana želodčna kislina).

marmorni-kolac

Ocena:
Skupaj: 17 Povprečno: 4.4]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor