Marmorni kolač
Marmorni kolač je največkrat premasten in preveč kaloričen, zato vam predlagam, da poskusite mojega. Verjemite mi, ostal bo v vaši kuharski zapuščini kot nekaj najbolj slastnega, kar ste kdaj ponudili svojim jedcem. Čudovito uravnotežen okus in prehranska vrednost.
Marmorni kolač – pripomočki:
- dve posodi za mešanje
- električni mešalnik
- krožnik
- lopatica ali žlica
- pekač za peko (obliko prepuščam vam)
Marmorni kolač – sestavine:
- 4 jajca
- 15 dkg masla (segreto na sobno temperaturo)
- 1,5 – 2 dl rjavi sladkor (uporabite po okusu, glede na sladkost, ki jo želite)
- 6 dl polnovredne moke
- zavojček vinskega kamna (namesto pecilnega praška)
- 1 dl mleka
- 1 – 3 žlice ruma
- 6 polnih jušnih žlic kakava
Marmorni kolač – posip:
- cca 50 razkoščičenih višenj
- pest zdrobljenih zrn kakava
Marmorni kolač – dodatna dekoracija:
Za dodatno dekoracijo na parni kopeli stopite nekaj kvadratkov temne čokolade in jo s čopičem namažite po obodu kolača.
Pecite v ogreti ventilacijski pečici 170° C cca 45 minut.
Marmorni kolač – postopek:
Najprej penasto umešajte beljake. V drugi posodi prav tako penasto umešjte rumenjake, maslo in sladkor. Sestavine naj bodo na sobni temperaturi, ker bo le tako masa lepo homogena in se bo med peko lepo dvignila. Dodajte mleko, rum in moko umešano z vinskim kamnom. Na koncu dodajte trd sneg beljakov.
Polovico testa z žlico nadevajte v namaščen in z moko posipan pekač.
Med drugo polovico testa dodajte kakav v prahu in prilijte še nekoliko mleka ali ruma, če je zmes pregosta.
Z metlico narahlo pomešajte belo in črno testo tako, da dobite marmorni izgled.
Za peko lahko izberete različne modele: podolgovat model (srnin hrbet), okrogel model, keramični model z luknjo, model v obliki srca – odvisno, za kakšno priložnost boste pecivo spekli. Preden testo postavite v ogreto pečico, ga posipajte z nekoliko ožetimi razkoščičenimi višnjami in strtimi kakavovimi zrni.
Za lepši izgled lahko pecivo na koncu še premažete s stopljeno čokolado.