Prehransko bogata skuta za zajtrk
Print Friendly, PDF & Email

Če želite da bo vaš dan poln energije in da boste dolgo ostali siti si postrezite prehransko bogato skuto za zajtrk, ki ga bo z rezino kruha in nekaj listov sveže solate ali radiča z veseljem pojedel vsak družinski član . . . Posebno primeren za šolarje in mladostnike.Hitra priprava vam bo prihranila čas, ki ga zjutraj pred odhodom od doma tako primanjkuje.

Prehransko bogata skuta za zajtrk – pripomočki:

 • deska
 • nož
 • strgalo
 • tolkač za meso
 • poljubna skodelica za pripravo skute
 • pripomoček za mešanje

Prehransko bogata skuta za zajtrk – sestavine:

 • dve žlici skute iz ne homogeniziranega mleka (domače)
 • žlica kisle smetane
 • pol sveže rdeče paprike (podolgovate)
 • rezina gomolja zelene
 • žlica bučnih semen
 • žlica posipa iz sezamovih in lanenih semen pomešana z naribanim parmezanom
 • ščepec soli
 • ščepec mešanice domačih sušenih začimb
 • žlica oluščenih semen jedilne konoplje

Količina sestavin je primerna za eno odraslo osebo. Za več oseb količine ustrezno povečajte.

Prehransko bogata skuta za zajtrk – postopek priprave:

V poljubno skledo dajte  dve žlici skute, žlico posipa iz sezamovih in lanenih semen pomešano z naribanim parmezanom ter zdrobljeno mešanico posušenih domačih začimb.

S tolkačem za meso na deski strite bučna semena. Naribajte kos gomolja zelene. Očistite in na manjše kocke narežite papriko. 

Vse tako pripravljene sestavine dodajte k skuti skupaj z žlico kisle smetane. Rahlo premešajte.

Dodajte še žlico oluščenih semen jedilne konoplje ter sol po okusu. Premešajte in jed je gotova.

Ponudite z rezino sveže popečenega kruha in nekaj listi sezonske solate.

Pameten nasvet
Da je priprava hitrejša sama posip pripravim že zvečer in ga do uporabe shranim v hladilniku. Ko vam pri kosilu ostane nekaj naribanega parmezana ga vsekakor prihranite kot dodatek k skuti za zajtrk. Pripravljeno skuto lahko brez zadržkov ponudite tudi kot vmesni obrok ali predjed. V slednjem primeru žličko skute servirajte kar na celem listu solate. Zavito v palačinko, večji list solate ali med dvema rezinama kruha lahko odnesete tudi v službo ali jo pojeste na poti namesto malice.
O sestavinah in prehranski vrednosti
Obrok pripravljen iz navedenih sestavin vsebuje vsa makro hranila, dovolj mineralov in vitaminov, da vas bo kvalitetno oskrbel z vsem kar potrebujete za dober začetek dneva. Lanena semena in semena jedilne konoplje vsebujejo omega-3 maščobne kisline, ki jih v današnji prehrani primanjkuje. Vsebujejo tudi dovolj vlaknin zato za boljšo prebavo pred zaužitjem popijte kozarec vode sobne temperature.  Primerno tudi za diabetike in vse občutljive na laktozo. Laktoza (mlečni sladkor) je hrana za mlečnokislinske bakterije, ki mleko spremenijo v skuto zato je le ta ne vsebuje. 
Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.5]

Irena Franić

Pravilna dieta je »način življenja«, le tako je lahko uspešna na dolgi rok brez stresa in nenehnih odrekanj. Samo tako si lahko pridobimo zadostno količino energije in ohranimo svoje zdravje, da smo se sposobni spopadati z današnjim hitrim tempom in obveznostmi, ki jih nalaga življenje. Zato vedno razmišljam o tem kako z lastno žlico ohraniti svoje zdravje in dobro počutje z veliko mero hedonizma in ekonomičnim pristopom v gospodinjstvu. Okusno pripravljeno hrano vedno jem počasi, tako je užitek večji in traja dlje, tako zadovoljim vse moje čute, zadovoljno pa je tudi moje telo. Hrana mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji. Med mojimi recepti vas bo vedno čakal tudi komentar o prehranski vrednosti obroka. Tako boste vedeli, da ste jedli tudi zdravo (ne samo za Obliznit Prste). Kaj več pa boste seveda prebrali v knjigi . . . Z živili ravnajte gospodarno in predvsem spoštljivo saj imajo kot vsaka materija v vesolju svoje zakonitosti, energijo in namen. Spoštujte in ohranjajte kar vam je dano saj tako ohranjate tudi sebe.

Dodaj odgovor