Umešana jajca s čemažem in slanino
Print Friendly, PDF & Email

Narava nam kar sama spomladi ponuja prehranska dopolnila za čiščenje telesa in eno takšnih je čemaž. Pripravite si umešana jajca s čemažem in slanino in dan boste že začeli v zdravem slogu, tako vam posebni dodatki zagotovo ne bodo potrebni. Vaš želodček bo sit, energija pa vas bo kar prehitevala.

Umešana jajca s čemažem in slanino – pripomočki:

  • deska
  • nož
  • ponev za pripravo jedi
  • pripomoček za mešanje

Umešana jajca s čemažem in slanino – sestavine:

  • 3 manjša jajca
  • pest svežih čemaževih listov
  • 3-4 rezine kuhane mesnate slanine
  • sol po okusu
  • 1 jušna žlica vode

Umešana jajca s čemažem in slanino – postopek priprave:

Na tanke rezine narežite slanino in jo rahlo pogrejte le toliko, da spusti maščobo.

Dodajte žlico vode in na tanko narezane liste čemaža. Na tihem ognju podušite le toliko, da čemaževi listi upadejo.

Dodajte jajca in mešajte samo beljake toliko časa, da rahlo zakrknejo. Vse na nizki temperaturi, da jajca niso prepečena.

Ko so beljaki zakrknjeni predrete in umešate še rumenjake. Ponudite, ko so rumenjaki se mehki.

Pameten nasvet
Jajca, ki niso prepečena so lahko prebavljiva in telo iz njih dobi vse kar vsebujejo. Rahlo termično obdelan čemaž pa ohrani večino svojih zdravilnih učinkovin razen neprijetnega vonja, ki ga po zaužitju pusti svež čemaž. Takšen zajtrk zato lahko brez zadržkov pojeste tudi pred odhodom v službo ali na sestanek. Dodajte še pest sveže pomladne solate in oskrbeli se boste z vsem kar potrebuje telo. Siti in neokrnjenih kognitivnih sposobnosti boste ostali ves dopoldan saj se bo energija sproščala, tako kot jo boste porabljali. K obroku dodajte še rezino kruha i skodelico čaja.

O sestavinah in prehranski vrednosti
Jajca preprečujejo večerno volčjo lakoto. Če zjutraj jemo beljakovinsko bogato hrano, obstaja manjša verjetnost, da bomo zvečer lakomno hlastali za nezdravimi prigrizki. Če bi torej radi izgubili kakšen kilogram, si za zajtrk privoščite kakšno jajce. Na splošno mora biti zajtrk kar se da hranilno bogat in pester. Jajca so polna vitamina B – natančneje holina. Le ta je še posebej primeren v prehrani nosečnic, saj skrbi za zdrav razvoj otrokovih možganov. Holin zmanjšuje možnost duševnih bolezni pri otroku, tudi Downovega sindroma in demence. Tirozin, aminokislina v jajcih poskrbi za hitrejše reflekse. Antioksidanti v jajcih zmanjšujejo možnost za nastanek raka in celo srčnih bolezni. Termična obdelava sicer zmanjša količino antioksidantov a še vedno jih pri pravilni pripravi ostane toliko kot v jabolku. Proteini v jajcih delujejo na podoben način, kot nekatera zdravila proti visokemu pritisku. Zato jajca v tem smislu znižujejo možnost nastanka srčnih bolezni.
Jajca imajo v zmernih količinah mnoge pozitivne učinke na naše zdravje zato jih nikar ne izključite iz svojega jedilnika. Ko govorimo o živalskih beljakovinah je potrebna le prava mera brez pretiravanja. Pa seveda dovolj zelenjave in ta obrok smo z divjimi zelišči lepo uravnotežili. Holesterol  v našem telesu opravlja mnoge funkcije in je sestavni del naših polpropustnih membran, kot je koža ali celične stene. Če telesu zjutraj ne dodamo holesterola ga telo mora tvoriti samo in v tem primeru tvori slab holesterol. In v tem smislu jajca holesterol znižujejo, čeprav ga je v rumenjaku kar nekaj. Čemaž ima zaradi velike vsebnosti klorofila veliko čistilno in razstrupljevalno moč, vsebuje veliko vitamina C (skoraj toliko kot limone). Bogat je z razkuževalnimi žveplovimi spojinami, velika vsebnost beta karotena (karotenoidni antioksidant) pa zavira tvorbo rakavih celic in deluje kot antioksidant. Zanemariti ne gre tudi velike vsebnosti makro in mikro elementov (predvsem kalcija, kalija, železa in selena), ki na splošno pomagajo boljšemu delovanju naših telesnih funkcij. Pomaga zniževati holesterol, spodbuja delovanje ledvic, znižuje pa tudi pritisk in čisti dihalne poti. Zato ga uživajte svežega ali čim manj termično obdelanega, da bo izguba dragocenih snovi, ki jih vsebuje čim manjša. Čemaž in jajca se torej z učinkovinami in sestavinami lepo dopolnjujeta in pozitivno vplivata na naše zdravje. Obrok je zaradi zadostne vsebnosti vlaknin primeren tudi za dabetike in ohranjanje zdrave telesne teže.

Več idej kako uporabiti čemaž in jajca preberite tudi tukaj:

dišeča popečena jajčka na divjih zeliščih

pečena jajca s pršutom in kislim zeljem

čemažev pesto z mandlji

testenine s čemaževim pestom in mandlji

sezamov kruh na čemaževi posteljici

čemaževa juha s smetano in semeni jedilne konoplje

umešana jajca s pomladnimi zelišči

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor