Umešana jajca s čemažem in slanino
Narava nam kar sama spomladi ponuja prehranska dopolnila za čiščenje telesa in eno takšnih je čemaž. Pripravite si umešana jajca s čemažem in slanino in dan boste že začeli v zdravem slogu, tako vam posebni dodatki zagotovo ne bodo potrebni. Vaš želodček bo sit, energija pa vas bo kar prehitevala.
Umešana jajca s čemažem in slanino – pripomočki:
- deska
- nož
- ponev za pripravo jedi
- pripomoček za mešanje
Umešana jajca s čemažem in slanino – sestavine:
- 3 manjša jajca
- pest svežih čemaževih listov
- 3-4 rezine kuhane mesnate slanine
- sol po okusu
- 1 jušna žlica vode
Umešana jajca s čemažem in slanino – postopek priprave:
Na tanke rezine narežite slanino in jo rahlo pogrejte le toliko, da spusti maščobo.
Dodajte žlico vode in na tanko narezane liste čemaža. Na tihem ognju podušite le toliko, da čemaževi listi upadejo.
Dodajte jajca in mešajte samo beljake toliko časa, da rahlo zakrknejo. Vse na nizki temperaturi, da jajca niso prepečena.
Ko so beljaki zakrknjeni predrete in umešate še rumenjake. Ponudite, ko so rumenjaki se mehki.
Jajca imajo v zmernih količinah mnoge pozitivne učinke na naše zdravje zato jih nikar ne izključite iz svojega jedilnika. Ko govorimo o živalskih beljakovinah je potrebna le prava mera brez pretiravanja. Pa seveda dovolj zelenjave in ta obrok smo z divjimi zelišči lepo uravnotežili. Holesterol v našem telesu opravlja mnoge funkcije in je sestavni del naših polpropustnih membran, kot je koža ali celične stene. Če telesu zjutraj ne dodamo holesterola ga telo mora tvoriti samo in v tem primeru tvori slab holesterol. In v tem smislu jajca holesterol znižujejo, čeprav ga je v rumenjaku kar nekaj. Čemaž ima zaradi velike vsebnosti klorofila veliko čistilno in razstrupljevalno moč, vsebuje veliko vitamina C (skoraj toliko kot limone). Bogat je z razkuževalnimi žveplovimi spojinami, velika vsebnost beta karotena (karotenoidni antioksidant) pa zavira tvorbo rakavih celic in deluje kot antioksidant. Zanemariti ne gre tudi velike vsebnosti makro in mikro elementov (predvsem kalcija, kalija, železa in selena), ki na splošno pomagajo boljšemu delovanju naših telesnih funkcij. Pomaga zniževati holesterol, spodbuja delovanje ledvic, znižuje pa tudi pritisk in čisti dihalne poti. Zato ga uživajte svežega ali čim manj termično obdelanega, da bo izguba dragocenih snovi, ki jih vsebuje čim manjša. Čemaž in jajca se torej z učinkovinami in sestavinami lepo dopolnjujeta in pozitivno vplivata na naše zdravje. Obrok je zaradi zadostne vsebnosti vlaknin primeren tudi za dabetike in ohranjanje zdrave telesne teže.
Več idej kako uporabiti čemaž in jajca preberite tudi tukaj:
dišeča popečena jajčka na divjih zeliščih
pečena jajca s pršutom in kislim zeljem
testenine s čemaževim pestom in mandlji
sezamov kruh na čemaževi posteljici
čemaževa juha s smetano in semeni jedilne konoplje
umešana jajca s pomladnimi zelišči