Figova marmelada z lovorjem in brez sladkorja
Če se radi potikate po jadranskih otokih se vam je že zgodilo, da ste nabrali divje rastoče fige, tiste majhne zelene, pa rdeče in modre. Posebno tiste temno modre so odlične za pripravo marmelad. Ko pa boste ugotovili koliko zdravja vsebujejo boste nad njimi očarani. Okus pa je preprosto božanski. To je ena mojih najljubših marmelad! Seveda primerna tudi za diabetike.
Figova marmelada z lovorjem in brez sladkorja – pripomočki:
- posoda ali vrečka za nabiranje divjih sadežev
- oster nož
- deska za rezanje
- posoda za kuhanje
- žlica za mešanje ali kuhalnica
- zajemalka
- sterilizirani stekleni kozarci s pokrovi
Figova marmelada z lovorjem in brez sladkorja – sestavine:
- zrele fige koliko jih pač naberete
- nekaj lovorjevih listov
Figova marmelada z lovorjem in brez sladkorja – priprava:
Divje fige ni potrebno prati (enako velja tudi za gojene, če so le nabrane v čistem okolju). Poškodovane dele in peclje odrežite, fige z ostrim nožem narežite na manjše koščke.
Kuhajte jih na slabem ognju, da ohranite čim več zdravja v njih in pogosto premešajte. Za bolj bogato aromo dodajte nekaj lovorovih listov. Ni jih potrebno dolgo kuhati, le toliko da dobi zmes lepo rjavo barvo.
Med tem, ko kuhate in mešate marmelado dajte kozarce v pečico, ki ste jo segreli na malo več kot 100° C. Zapomnite si da je najboljši konzervans higiena in sterilizacija. Tudi pri živilih, ki so manj sladka sladkor kot konzervans ni potreben, če ste s sterilizacijo uničili vse organizme, ki lahko povzročijo škodo vašemu trudu. Pokrovčke dajte v posodo z vodo in jih prekuhajte. Marmelado z zajemalko polnite v vroče kozarce, ki jih postopoma jemljete iz segrete pečice, pokrijete s pokrovčki in takoj vračate v še vročo pečico. Naj ostanejo v pečici toliko časa, da se popolnoma ohladijo.
Spisek pozitivnih učinkov fig na naše telo je še veliko daljši, kot je moč napisati na tem mestu. Zdrave so, božanskega okusa in zato si jih le privoščite vsakič, ko imate priložnost.