Jajčka z dežnikaricami in zelenjavo
Print Friendly, PDF & Email

Jajčka z dežnikaricami in zelenjavo so odlična v nekaj minutah pripravljena jed za zajtrk, večerjo ali malico. Jed lahko pripravite, ko iz jutranjega sprehoda po gozdu prinesete kakšno mlado dežnikarico, lahko pa uporabite tudi zamrznjene dežnikarice.

Jajčka z dežnikaricami in zelenjavo – pripomočki:

  • deska
  • nož
  • ponev za peko

Jajčka z dežnikaricami in zelenjavo – sestavine:

  • 2 jajčki po osebi
  • 1 zelena paprika
  • 1 rumena paprika
  • 1 do dva sladka feferona
  • 1 do dva manjša klobučka dežnikaric
  • malo vode
  • jušna žlica sezamovega olja
  • sol in poper po okusu
  • 1 do dve vejici svežega ali zamrznjenega peteršilja
  • malo oljčnega olja

Količina sestavin je primerna za dve osebi, čas priprave 10 minut.

Jajčka z dežnikaricami in zelenjavo – postopek priprave:

Očistite in na manjše rezine narežite klobučka dežnikaric in zelenjavo. V široki ponvi z malo vode na tihem ognju podušite sestavine tako, da voda povre.

Nato dodajte dve jušni žlici sezamovega olja in premešajte. Preko ubijte 4 jajčka. Ko so  beljaki nekoliko zakrknjeni po okusu posolite in popoprate ter vse sestavine ponovno na hitro premešajte.

Pripravljeno jed servirajte z dodatkom nekaj kapljic oljčnega olja in sesekljanim peteršiljem po vrhu. Dodajte tudi kakšen list ali dva sveže sezonske solate in rezino popečenega kruha.

Pameten nasvet
Jed pripravite na tihem ognju saj bodo beljakovine v jajčkih tako pečene ravno prav in zato bolje prebavljive. Višek nabranih dežnikaric si lahko pospravite tudi za ozimnico.

O sestavinah in prehranski vrednosti
Za kleno zdravje in dolgoživost so potrebna vsa hranila in spoštovanje le teh pri postopku priprave. Z pripravo zelenjave na tihem ognju, podušene na vodi boste ohranili večino termo labilnih sestavin. Tudi beljakovine pripravljene na tihem ognju so manj zakrknjene in s tem bolje prebavljive. Za izravnavo kislo baznega učinka po presnovi na telo dodajte k jedi svežo solato. Peteršilj pa dodajte, ko je jed že gotova saj boste tako v njem ohranili obilico dragocenega vitamina C. Jed je sestavljena iz vseh makro hranil, vsebuje pa tudi obilico mineralov, prehranskih vlaknin in vitaminov. Primerna je za dolgotrajno sitost, ohranjanje zdrave telesne teže in diabetike. Jajčka zaužita kot večerni obrok preprečujejo pojav volčje lakote v jutranjih urah.

Z bogatim zajtrkom, ki je najpomembnejši obrok dneva, si zagotovite dovolj energije za uspešno opravljanje vseh dnevnih obveznosti. Še nekaj idej za hitro pripravljen, zdrav in okusen zajtrk najdete pod recepti:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Irena Franić

Pravilna dieta je »način življenja«, le tako je lahko uspešna na dolgi rok brez stresa in nenehnih odrekanj. Samo tako si lahko pridobimo zadostno količino energije in ohranimo svoje zdravje, da smo se sposobni spopadati z današnjim hitrim tempom in obveznostmi, ki jih nalaga življenje. Zato vedno razmišljam o tem kako z lastno žlico ohraniti svoje zdravje in dobro počutje z veliko mero hedonizma in ekonomičnim pristopom v gospodinjstvu. Okusno pripravljeno hrano vedno jem počasi, tako je užitek večji in traja dlje, tako zadovoljim vse moje čute, zadovoljno pa je tudi moje telo. Hrana mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji. Med mojimi recepti vas bo vedno čakal tudi komentar o prehranski vrednosti obroka. Tako boste vedeli, da ste jedli tudi zdravo (ne samo za Obliznit Prste). Kaj več pa boste seveda prebrali v knjigi . . . Z živili ravnajte gospodarno in predvsem spoštljivo saj imajo kot vsaka materija v vesolju svoje zakonitosti, energijo in namen. Spoštujte in ohranjajte kar vam je dano saj tako ohranjate tudi sebe.

Dodaj odgovor