Brownie čokoladne kocke z jogurtom in slivami
Print Friendly, PDF & Email

Ste strastni ljubitelji čokolade? Poskusite Brownie čokoladne kocke z jogurtom in slivami pregrešne čokoladne arome in okusa. S hrustljavimi čokoladnimi zrnci in sočnim slivovim presenečenjem v sredini. Iz polnovredne moke, ki z jogurtom celoto zaokroži v prehransko bogato mojstrovino. Preproste in hitro pripravljene brownie čokoladne kocke z jogurtom in slivami so za pripravo enostavne veliko bolj kot kažejo.

brownie-cokoladne-kocke-z-jogurtom-in-slivami-10

Brownie čokoladne kocke z jogurtom in slivami – pripomočki:

 • električni mešalnik
 • posoda za mešanje
 • žlica
 • tehtnica ali merica za tekočine
 • pekač velikosti: 30 x 21 cm (lahko tudi 37 x 22 cm – v tem primeru potrebujete nekaj sliv več).
 • lonček za topljenje čokolade in žlička

Brownie čokoladne kocke z jogurtom in slivami – sestavine:

 • brownie-cokoladne-kocke-z-jogurtom-in-slivami-12 jajci
 • 8 dag rjavi sladkor (cca 5 zvrhanih jušnih žlic)
 • 1 dl sezamovega olja
 • 20 dag polnovredne pšenične ali pirine moke (enako 4 dl)
 • 8 dag čokolade v prahu (cca 3 zvrhane jušne žlice)
 • ščepec soli
 • 1 zavoj vinskega kamna
 • 1,8 dl jogurta (eno trgovsko pakiranje)

Za okrasitev:

 • 24 razpolovljenih sliv (lahko tudi zamrznjene)
 • 2 zvrhani jušni žlici drobljenih presnih kakavovih zrn za posip
 • 50 g grenke čokolade (najmanj 65 % kakavovih delcev)

Brownie čokoladne kocke z jogurtom in slivami – postopek priprave

Penasto umešajte dve jajci in jima izmenično dodajajte sezamovo olje in sladkor. Odtehtajte ostale suhe sestavine in jih pomešajte.

suhe sestavine

V peno postopno umešajte predhodno pomešane ostale suhe sestavine in jogurt. Testo pretresite v namaščen in z moko naprašen pekač.

brownie-cokoladne-kocke-z-jogurtom-in-slivami-5

Enakomerno razmažite testo po pekaču in ga zelo na gosto obložite s polovicami sliv s kožo navzdol. Posipajte z zdrobljenimi presnimi zrni kakava ter postavite v hladno pečico.

dekor

Ko se pečica segreje na 170° C pecite 45 minut. Na pari stopite 50 g grenke čokolade. Na še vroče pecivo z majhno žličko na vsako slivo nalijte nekaj stopljene čokolade. Čokolado pogladite tako, da bodo slive pokrite in postavite na hladno.

brownie-cokoladne-kocke-z-jogurtom-in-slivami-8

Ko je čokolada še nekoliko mehka pecivo razrežite na velikost sliv in ponovno postavite na hladno, da se čokolada popolnoma strdi. V vsaki rezini vas bo pod čokolado čakalo sladko presenečenje in hrustljav okus zdrobljenih kakavovih zrn.

brownie-cokoladne-kocke-z-jogurtom-in-slivami-12

Pameten nasvet
Če ste uporabili zamrznjene slive jih lahko tudi olupite, ko so na pol odmrznjene vendar boste tako zavrgli zajeten del mineralov in vlaknin, ki  se skrivajo v kožici. Namesto temne čokolade za preliv lahko uporabite tudi svetlo vendar okus v tem primeru ne bo tako “čokoladen”.
O sestavinah in prehranski vrednosti
Če ste sladkosnedi a želite ohraniti zdravo telesno težo morate sestavine za pripravo svojih slaščic nekoliko prilagoditi. Za nagrado pa boste dobili bolj pristen okus sestavin, ki ste jih uporabili in seveda pomagali svojemu telesu pri ohranjanju zdravja in dobrega počutja. Belo moko zamenjajte z polnovredno tako boste pecivu znižali glikemični indeks saj boste dodali zajetno količino vlaknin. Fosfate v pecilnem prašku zamenjajte za vinski kamen in znebili se boste tistega pekočega in kosmatega občutka na jeziku, ki ostane po zaužitju slaščic pečenih z dodatkom pecilnega praška. Čokolado v prahu zamenjajte za 100 % kakav v prahu saj boste tako še nekoliko znižali skupni glikemični indeks (kakav GI 20) in dodali zajetno količino mineralov (na 100g kakav v povprečju vsebuje 734 mg fosforja, 499 mg magnezija, 1524 mg kalija, 128 mg kalcija). Minerali so potrebni tudi kot koencimi za opravljanje mnogih telesnih funkcij zato kakav tudi pospešuje presnovo ogljikovih hidratov in spodbuja delovanje inzulina. 100 % kakav je eno najbolj kompleksnih živil, je zdrav in ne redi, vsebuje pa tudi serotonin (antistres), triptofan (antidepresiv) in dopamin (izboljšuje počutje). Izredno stabilno sezamovo olje je odporno na visoke temperature saj vsebuje močan antioksidant sezamol. Tudi slive vsebujejo ogromno antioksidantov, vlaknin, beta karotena, vitamine skupine B in vitamin C, pektine, flavonoide ter baker in cink. Pomagajo pri odpravljanju težav s prebavo in imajo nizko kalorično vrednost. Brownie čokoladne kocke z jogurtom in slivami so zaradi svoje hranilne sestave primerne za diabetike in ohranjanje zdrave telesne teže.
Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor