Marmelada iz rabarbare in pomaranč
Print Friendly, PDF & Email

Pikantna, aromatična in hitro pripravljena marmelada za vse tiste, ki imajo radi posebne zajtrke. Ali pa kar tako za popestritev sladice ali vaniljevega sladoleda. Diši in kar kliče po šeeee …

Aromatična in posebna

Pripomočki za marmelado iz rabarbare in pomaranč

  • dobro naostren nož za zelenjavo
  • deska
  • posoda z odebeljenim dnom
  • pripomoček za mešanje
  • ploska zajemalka za polnjenje v kozarce

Sestavine za marmelado iz rabarbare in pomaranč

(najbolje kar po lastnem okusu)

  • kilogram stebel rabarbare
  • ena cela pomaranča
  • ena cela limona (ekološka ali domača)
  • sladkor po okusu, vendar čim manj
  • majhno žličko želatine agar agar

Postopek za marmelado iz rabarbare in pomaranč

Celo limono (pomarančo) razrežemo na 6 rezin in jih olupimo. Olupke narežemo na trakce in jih drobno nasekljamo. Prav tako na drobno nasekljamo tudi meso sadežev. Sestavine drobno narežemo ročno, saj palični mešalnik zmelje preveč in končni izdelek ni tako privlačen.

Marmelada iz rabarbare in pomaranč

Narahlo pogrejemo, naj ne zavre, ker tako uničimo bogato sestavo termolabilnih snovi.

Marmelada iz rabarbare in pomaranč

Minuto podušimo in dodamo narezana stebla rabarbare, ki smo jih predhodno očistili in dobro posušili.

Marmelada iz rabarbare in pomaranč

Nato dodamo še sladkor po okusu in najmanjšo žličko agarja. Na zmernem ognju kuhamo toliko, da se rabarbara zmehča. Ko se rabarbara zmehča in malo razpusti jo lahko takoj polnimo v kozarce.

Marmelada iz rabarbare in pomaranč

In vala slastna, pikantna marmelada je pripravljena za polnjenje v kozarce.

Pametni nasveti

Sladkor ni konzervans, tudi če ga boste dodali zelo malo, se bo marmelada lepo ohranila. Potrebna je le pravilna higiena. Kozarce segrejemo na 100 stopinj v pečici in polnimo vroče, Pokrovčke prekuhamo in jih z vilico jemljemo kar iz vroče vode. Kozarce do naslednjega dne pustimo v pečici, da se počasi ohladijo.

Marmelada iz rabarbare in pomaranč

Pa še o sestavinah:

Rabarbara vsebuje dovolj pektina in bi lepo želirala tudi brez želirnega sredstva, a ker dodamo manj sladkorja je to preventivni ukrep. Takšna marmelada je iz več razlogov primerna tudi za diabetike. Vsebuje veliko neprebavljivih vlaknin in pektina, ki znižujeta glikemični indeks. Rabarbara vsebuje tudi veliko oksalne kisline, zato jo tisti, ki imate težave z ledvičnimi kamni ali nalaganjem kalcija v mehka tkiva uživajte zmerno. Enako velja tudi za kompote in ostale sladice pripravljene iz te odlične spomladanske vrtnine. Pa še to, v poletnem času rabarbara vsebuje več kislin, kot spomladi, zato jo takrat uživajmo manj in jo raje za poletje pospravimo že spomladi.

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 3.9]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor