Jajca pečena z divjimi šparglji
Če za zajtrk radi pojeste jajca a se bojite holesterola potem so jajca pečena z divjimi šparglji za vas odlična izbira. Divji šparglji so polni hranil in prehranskih vlaknin. Imajo veliko čistilno moč in pomagajo očistiti predvsem jetra. Vsebujejo pa še nekaj, kar je v kombinaciji z jajci še posebno dobrodošlo. Grenčine, ki po naravni poti pomagajo emulgirati maščobe in pripomorejo k pravilnejši prebavi le teh. Divje rastoče rastline, ki so “samorastniki” so najboljše, kar nam lahko ponudi narava. Preprost, učinkovit in hitro pripravljen obrok. Če boste šparglje nabirali sami boste tako poskrbeli tudi za rekreacijo v naravi.
Jajca pečena z divjimi šparglji – pripomočki:
- deska
- nož
- ponev za peko
- lopatica za obračanje
Jajca pečena z divjimi šparglji – sestavine:
- 2 do 3 jušne žlice vode
- pest divjih špargljev (količino prilagodite, dovolj je že nekaj stebelc)
- 1 jušna žlica oljčnega olja po osebi
- 2 jajci po osebi
- sol
- poper
Jajca pečena z divjimi šparglji – postopek priprave:
Sveža stebla divjih špargljev operete in narežete na 3 dele. (Tako divji, kot vrtni šparglji hitro olesenijo zato spodnji konec vedno odrežite če le ti niso sveže nabrani. Spodnji, oleseneli del lahko uporabite za čaj ali jušni bujon.) Pecite na nizki temperaturi saj boste tako ohranili večino termo labilnih snovi, jajca pa ne bodo prepečena – tako bodo bolje prebavljiva.
V ponev nalijte 3 jušne žlice vode in dodajte spodnje dele špargljev, tako kot kaže fotografija saj ta del potrebuje za pripravo par minut več.
Po dveh do treh minutah, ko voda povre dodajte še vrhnje dele špargljev in oljčno olje (po potrebi še malo vode). Posolite in popoprajte po lastnem okusu.
Podušite minuto in preko ubijte jajca.
Ko jajca dovolj zakrknejo ogenj ugasnite in jih z lopatko previdno obrnite. V ponvi obrnjene pustite le toliko časa, da beljak zakrkne še po drugi strani.
Jajca pečena z divjimi šparglji ponudite z rezino kruha. Za večjo čistilno moč dodajte še pest svežih regratovih listov. Odličen, prehransko bogat zajtrk vas bo nasitil, telesu pa pomagal pri prebavi in čiščenju.
Če radi uživate ob divji hrani vam narava spomladi ponuja čudovite kulinarične rešitve . . . Poskusite nekaj mojih predlogov. Tu pa je še nekaj? Divja hrana ni le boljša, tudi nič ne stane!
- dišeča popečena jajčka na divjih zeliščih
- kot oblaček rahla rižota s plodovi divje srebrenike
- čemažev pesto z mandlji
- testenine s čemaževim pestom in mandlji
- ajdovi peresniki z divjimi šparglji
- špinača iz kopriv
- regratovi popki v kisu
- solata za čiščenje telesa
- namaz iz čičerike, čemaža in sezama
- sezamov kruh na čemaževi posteljici
- čemaževa juha s smetani in semeni jedilne konoplje
- testenine s šparglji, hmeljem in tremi siri
- divja pojedina za eno osebo
- zeliščna skuta – zakladnica zdravja
- mešana pomladna solata s sirom in posipom
- umešana jajca s čemažem in slanino
- mešana pomladna solata s čemažem – vse v enem