Limonin biskvit za vsak dan
Print Friendly, PDF & Email

Osvežilne limone dodajo limoninemu biskvitu za vsak dan poseben okus in aromo. Pozimi ga ponudite z domačim vročim čajem, poleti pa ohlajenega kot aromatično osvežitev s hladnimi napitki.

limonin-biskvit-za-vsak-dan-11

Limonin biskvit za vsak dan – pripomočki:

  • strgalo za limonino lupinico
  • kozarček za mešanje
  • žlička
  • električni mešalnik
  • posoda za mešanje testa
  • pekač premera 26 cm
  • kuhinjska tehtnica
  • kos papirja za peko

Limonin biskvit za vsak dan – sestavine:

  • 300 g polnovredne pšenične ali pirine moke
  • 100 g rjavega sladkorja
  • ščepec soli
  • 2 manjši jajci
  • 1 zavoj vinskega kamna (17 g)
  • sok ene limone (cca 0,5 dl)
  • nastrgana lupina ene ekološke dobro oprane limone (lahko uporabite že pripravljeno limonino lupinico v sladkorju)
  • 1,5 dl kisle smetane

Sestavine za sladkorno glazuro:

  • 30 – 40 g sladkorja v prahu
  • 3 – 5 žlic limoninega soka

limonin-biskvit-za-vsak-dan-3-4-a

Pecite 45 minut v ogreti ventilacijski pečici na temperaturi 170° C.

Limonin biskvit za vsak dan – postopek priprave

V posodo za mešanje testa ubijte 2 jajci in ju s postopnim dodajanjem 100 g rjavega sladkorja stepite v penasto, gladko zmes. Dobro premešajte 300 g polnovredne pšenične ali pirine moke, zavojček vinskega kamna in ščepec soli in dodajte v penasto stepena jajca in sladkor. Dodajte tudi sok ene limone, nastrgano lupino limone in 1,5 dl kisle smetane. Sestavine premešajte v gladko zmes in prelijte v namaščen in pomokan okrogel pekač premera 26 cm. Postavite v ogreto ventilacijsko pečico in pecite 45 minut na 170° C.

limonin-biskvit-za-vsak-dan-2

Pečen biskvit stresite na papir za peko in še vročega začnite oblivati s sladkorno glazuro.

limonin-biskvit-za-vsak-dan-5-6

Glazuro nanašajte postopno v več slojih toliko časa, da jo porabite v celoti.  Med nanašanjem slojev naredite nekaj minut presledka saj se glazura tako sproti suši in ne teče. Lahko jo boste nanesli v debelejšem sloju.

limonin-biskvit-za-vsak-dan-7-8

Prelit biskvit postavite na hladno in suho mesto, da se glazura lepo strdi. Aromatičen limonin biskvit za vsak dan ima zaradi limoninega soka prijeten osvežilen okus. Je enostavno pecivo ki se odlično poda k toplim napitkom kot so kava ali čaj. V zimskem času prija tudi h kuhanemu vinu.

limonin-biskvit-za-vsak-dan-9

Pameten nasvet
K limoninemu biskvitu za vsak dan lahko ponudite tudi žličko ali dve kutinove marmelade (recept najdete na povezavi Kutine – dišeča marmelada).
O sestavinah in prehranski vrednosti
Čeprav ima polnovredna moka nižji glikemični indeks in vsebuje zadostne količine prehranskih vlaknin biskvit zaradi glazure ni primeren za diabetike. Če mu boste dodali nekaj žlic kutinove marmelade, ki vsebuje veliko topnega pektina bo sicer kalorično bolj bogat a zaradi pektina kljub sladkorni glazuri nekoliko nižjega glikemičnega indeksa. Za sladkanje ob čaju pa je seveda za vsakogar. Z dodatkom limoninega soka in lupinice pa je obogaten ne samo z aromo ampak tudi z dragocenim vitaminom C in limonenom, ki ima razstrupljevalni učinek. Več preberite na koncu recepta Limonina lupinica v sladkorju.
Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Irena Franić

Pravilna dieta je »način življenja«, le tako je lahko uspešna na dolgi rok brez stresa in nenehnih odrekanj. Samo tako si lahko pridobimo zadostno količino energije in ohranimo svoje zdravje, da smo se sposobni spopadati z današnjim hitrim tempom in obveznostmi, ki jih nalaga življenje. Zato vedno razmišljam o tem kako z lastno žlico ohraniti svoje zdravje in dobro počutje z veliko mero hedonizma in ekonomičnim pristopom v gospodinjstvu. Okusno pripravljeno hrano vedno jem počasi, tako je užitek večji in traja dlje, tako zadovoljim vse moje čute, zadovoljno pa je tudi moje telo. Hrana mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji. Med mojimi recepti vas bo vedno čakal tudi komentar o prehranski vrednosti obroka. Tako boste vedeli, da ste jedli tudi zdravo (ne samo za Obliznit Prste). Kaj več pa boste seveda prebrali v knjigi . . . Z živili ravnajte gospodarno in predvsem spoštljivo saj imajo kot vsaka materija v vesolju svoje zakonitosti, energijo in namen. Spoštujte in ohranjajte kar vam je dano saj tako ohranjate tudi sebe.

Dodaj odgovor