Češpljeva kaša
Print Friendly, PDF & Email

Češpljeva kaša je stara kmečka jed, ki je sestavljena iz sestavin, ki so bile včasih na kmetijah pri roki, saj so jih pridelali sami … med ostalimi žiti za prehrano, je bilo tudi proso iz katerega so pripravili kašo, češplje pa so posušili na krušnih pečeh, ali za sadje pripravljenih sušilnicah. Danes vse to lahko kupimo v trgovinah in si pripravimo čudovit obrok sladkobnega okusa, ki je nasiten in primeren za vse generacije.

Proso, iz katerega pridelamo kašo, vsebuje veliko beljakovin in prehranskih vlaknin, vitamine iz skupine B kompleksa, kakor tudi fosfor, mangan, magnezij in železo. Slive dobro vplivajo na čiščenje črevesja in pomagajo pri zaprtju, krepijo srce in imunski sistem, večajo odpornost proti stresu, pomagajo pri presnovi ogljikovih hidratov, pri živčnem nemiru in težavami s koncentracijo in še bi lahko naštevali. 100 gramov sliv vsebuje 45 kalorij, vitamine: A, C, D, B6, B 12 in minerale – kalcij, železo in magnezij.

Pripomočki za pripravo češpljeve kaše:

  • merilnik tekočin

Sestavine za pripravo češpljeve kaše

Za šest oseb:

  • 250 ml kaše
  • 200 g suhih češpelj (sliv)
  • 1500 ml vode
  • 40 g surovega masla
  • sol po okusu
  • cimet po želji
  • sladkor po želji

Postopek za pripravo češpljeve kaše

Pripravimo si suhe češplje in kašo, če so češplje preveč trde in suhe, jih moramo za kakšno uro namočiti v mlačno vodo. Kašo povsem enostavno odmerimo kar z merilnikom tekočin.

Suhe češplje narežemo na drobno, kašo pa denemo v cedilo in speremo pod tekočo vodo.

V lonec s pokrovko nalijemo vodo, dodamo na drobno narezane suhe češplje, če smo jih namočili v vodi, v lonec  skupaj s češpljami vlijemo tudi vodo, v kateri so se namakale in jo prištejemo skupni količini vode, kuhamo približno 15 minut, da so češplje na pol skuhane, potem pa dodamo še kašo in kuhamo v pokritem loncu še 30 minut, med kuhanjem večkrat premešamo.

Kuhano češpljevo kašo postrežemo v skodelici in jo pokapamo s stopljenim surovim maslom, ljubitelji cimeta in sladkorja pa jo lahko dodatno potresejo.

Vrnimo se nekaj desetletji nazaj in ugotovili boste, da so že takrat jedli dobro in okusno hrano. Lučka Glaser

Poleg češpljeve kaše si lahko pripravimo tudi različne vrste domačih čajev:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor