Sušenje sliv
Print Friendly, PDF & Email

Sušenje sliv je najstarejši postopek shranjevanja sliv za dolge zimske večere, ko nas popade lakota in ne vemo kaj bi prigriznili, da bi jo potešili. V jesenskem času, ko je sliv dovolj, si vzemimo čas in si posušimo slive iz katerih si lahko v hladnih zimskih dneh pripravimo različne dobrote, ali si jih preprosto privoščimo samostojno ob gledanju televizije in pozabili bomo na lakoto.

Slive dobro vplivajo na čiščenje črevesja in pomaga pri zaprtju, krepijo srce in imunski sistem, večajo odpornost proti stresu, pomagajo pri presnovi ogljikovih hidratov, pri živčnem nemiru in težavami s koncentracijo in še bi lahko naštevali. 100 gramov sliv vsebuje 45 kalorij, vitamine: A, C, D, B6, B 12 in minerale – kalcij, železo in magnezij.

Pripomočki za sušenje sliv:

  • posoda za slive
  • posoda za pranje
  • sušilec sadja ali ventilatorska pečica
  • košarica ali papirnata vrečka za shranitev suhih sliv

Sestavine za sušenje sliv:

  • slive v poljubni količini

Postopek sušenja sliv:

Nabrane slive pregledamo, odstranimo peclje, poškodovane in nagnite slive.

Očiščene slive stresemo v posodo, kjer jih dobro operemo, po pranju počakamo, da se slive posušijo.

Ko so slive suhe, jih razpolovimo in jim odstranimo koščice.

Nato jih nalagamo na krožnik sušilca, obračamo jih tako, da je razpolovljeni del na vrhu, da se sok ne odceja iz sliv. Čas sušenja sliv je odvisen od velikosti, zrelosti sliv in kvalitete sušilca. Priporočljivo je da sušimo na 60°C, ki traja približno 48 ur, med sušenjem je dobro, da vrstni red krožnikov večkrat zamenjamo, pri sušilcih sadja, ki spadajo pod male gospodinjske aparate so priložena tudi navodila, ki jih je treba tudi prebrati in upoštevati. Če nimamo na razpolago sušilca sadja si lahko pomagamo z električno ventilatorsko pečico, pri kateri pa se tudi držimo navodil proizvajalca.

Slive shranjujemo v papirnatih vrečkah, lahko pa tudi v vrečkah iz blaga, tako kot so jih shranjevale naše babice in dedki, saj nekoč ni bilo na razpolago toliko pripomočkov za shranjevanje suhega sadja kot sedaj, toda gospodinje so poskrbele, da so bile te dobrote zmerom pri hiši. Suhe slive shranimo v zračnem suhem prostoru. Če so suhe slive pravilno posušene in shranjene so uporabne najmanj dve leti.

Priporočam ogled: sušenje hrušk

Ni boljšega shranka od tistega, ki si ga sami pripravimo.
Lučka Glaser

Ocena:
Skupaj: 16 Povprečno: 4.4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor