Mini bruskete z jagodami in kajmakom
Print Friendly, PDF & Email

Pred leti sem gledala film Kajmak in marmelada in seveda sem morala poskusiti, kako kajmak in marmelada pašeta skupaj. Meni se je okus zdel zelo dober, kombinacija pa zanimiva, ravno prav sladka in obenem toliko slana, da je uravnotežena, nenavadna in sveža. Včasih jem kajmak in marmelado na kruhu, zato sem dobila idejo za pripravo sladkih kanapejev v obliki mini brusket s kajmakom, jagodno marmelado in svežimi jagodami. Te bruskete so res zelo preproste za pripravo, vse skupaj je končano v največ 30 minutah, gostje pa bodo presenečeni nad enostavno, a udarno kombinacijo. Najprej bodo navdušeni nad izgledom teh brusketk, nato pa nad okusom. In to, da bomo dosegli lep izgled kanapejev, nam ne bo vzelo ne veliko časa, niti ne zahteva nobenih posebnih veščin. Jagode so mamljive same po sebi, krema iz kajmaka pa je mazljiva in gosta, zato je popolna za brizganje, na ta način pa hitro oblikujemo lepe vijuge. Rdeča barva kar kliče po zeleni, ki v barvnem krogu stoji nasproti nje, zato ustvarjata uravnotežen kontrast. Da obkljukamo še ta kvadratek, dodamo par listkov melise, mete ali drugega poljubnega zelišča in zabava se lahko začne.

Pripomočki za mini bruskete z jagodami in kajmakom:

 • deska
 • nož
 • štedilnik/pečica/toaster
 • ponev ali pekač, odvisno, kje bomo popekli bruskete
 • skledica
 • žlica
 • dekorirna vrečka z zvezdastim nastavkom (če je nimamo, uporabimo žlico)
 • tehtnica
 • servirni krožnik oz. pladenj

Sestavine za mini bruskete z jagodami in kajmakom:

Za 16 mini brusket:

 • polovica ali 120 g francoske štruce
 • 150 g kajmaka
 • 200 g mascarpona
 • 30 g medu (uporabila sem kostanjev med, lahko pa tudi drugega)
 • 50 g jagodne marmelade
 • 130 g svežih jagod
 • nekaj vejic sveže melise ali mete

Postopek za mini bruskete z jagodami in kajmakom:

Za te bruskete potrebujemo francosko štruco, ki je ravno prave oblike in rezine so ravno prave velikosti. Štruco narežemo na približno 1 cm debele rezine.

Bruskete so popečen kruhek, zato moramo rezine štruce popeči. Uporabimo lahko toaster, pečico ali štedilnik. Če bomo uporabili toaster, rezine štruce položimo na vročo ploščo in toasterja ne zapremo tako, da kruh stisnemo, ampak zgornjo ploščo zataknemo na zgornji zatič tako, da se ne dotika kruha. Pečemo jih par minut na najvišji temperaturi. Če bomo uporabili pečico, kruh zložimo na pekač in jih v pečici, ogreti na 150 °C, pečemo dobrih 5 minut ali dlje, odvisno, kako zapečene želimo. Najenostavneje pa je, da kruhke preprosto zložimo v ponev, ki jo pristavimo na štedilnik in nekaj minut pečemo na višji temperaturi, da se rahlo hrustljavo zapečejo. V tem primeru bodo bruskete popečene le na spodnji strani, v pečici in v toasterju pa se bodo nekoliko zapekle z obeh strani. Prav tako bo vsak način peke poskrbel tudi za drugačen vzorec: toaster bo ustvaril črte, v ponvi bo popečena stran rahlo rjavkasto obarvana, sploh ob robu, v pečici pa bo komaj opazno, da kruhki pravzaprav hrustajo.

Nasvet avtorice
Če bomo bruskete pripravili nekaj ur pred načrtovano postrežbo, jih raje popecimo z obeh strani (torej v ponvi in toasterju jih obrnemo, v pečici pa se bodo tako in tako zapekle povsod), saj jih bo sicer v času do postrežbe marmelada že zmehčala in ne bodo več hrustale.

Pripravimo kremo: v skledico damo 150 g kajmaka, 200 g mascarpona in 30 g izbranega medu, sama sem uporabila kostanjevega. Dobro premešamo z žlico, da dobimo enotno kremo.

Na popečene kruhke namažemo približno 1 žličko jagodne marmelade.

Kajmakovo kremo nadevamo v dekorirno vrečko z zvezdastim nastavkom in jo nabrizgamo na marmelado. Če nimamo vrečke za brizganje, lahko kremo nadevamo preprosto z žlico.

Sveže jagode operemo, jim odrežemo zeleni del in jih narežemo na rezine.

Po nekaj rezin nadevamo na kremo vsake bruskete.

Mini bruskete z jagodami in kajmakom le še okrasimo z listki sveže melise ali mete.

Pripravljeni smo, da jih postrežemo gostom na zabavi ali pikniku, zato jih zložimo na servirni krožnik ali pladenj in do postrežbe hranimo v hladilniku, kjer brez težav zdržijo nekaj ur.

Dober tek!

Tukaj pa je še nekaj idej za prigrizke na zabavah in piknikih:

Kruhki:

Žepki:

Burgerji:

Z enega krožnika:

Pomake:

Sir:

Sladki prigrizki:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor