Enostaven posladek iz kozarčka
Enostaven posladek iz kozarčka je res tako preprost, da ga lahko pripravimo malo, preden dobimo obiske, ko imamo ostale jedi, ki jim jih bomo postregli, že pripravljene. Sestavljen je iz več plasti in vsaka se skozi kozarec baha z drugačno barvo, v ustih pa jih prepoznamo po razliki v teksturi in okusu. Na vrhu se bohoti smetana, pod njo gozdni sadeži, sledi plast piškotov, pudinga in na dnu nas spet čakajo piškoti. Ker je posladek zanimiv na pogled, bo všeč tudi otrokom in tako jim ga lahko ponudimo na praznovanju. Če bo namenjen samo odraslim, pa lahko za aromo dodamo kakšno kapljico alkohola.
Pripomočki za enostaven posladek iz kozarčka:
- 7 kozarcev, ki držijo 2 dl
- posodi
- metlica
- skodelica
- žlica
- posoda za stepanje smetane
- mešalnik
- globok krožnik
- vilica
Sestavine za enostaven posladek iz kozarčka – za 7 kozarcev, ki držijo 2 dl:
- 1 zavitek (vanilijevega) pudinga
- vsaj 0,6 l mleka
- 5 žličk sladkorja
- približno 20 baby ali katerih drugih piškotov
- 2 dl sladke smetane
- 2 pesti gozdnih sadežev (lahko zamrznjenih)
- (rum)
- nekaj robidnic ali malin in pisanih mrvic za okrasitev
Postopek za enostaven posladek iz kozarčka:
Enostaven posladek iz kozarčka ima na dnu plast piškotov, zato v globok krožnik najprej nalijemo približno 1 dl mleka in odvijemo zavitek baby piškotov oz. katerih drugih. Pomakamo jih v mleko in zlagamo na dno kozarcev, ki si jih pripravimo na delovno površino. Če želimo občutno razliko med posameznimi plastmi, piškote le rahlo namočimo, če želimo bolj mehke, pa jih namakajmo dlje časa ali mleko rahlo pogrejmo. Če bodo sladico jedli samo odrasli, lahko v mleko vlijemo malo ruma.
Sledi pudingova plast, za katero približno 4 dl mleka nalijemo v posodo in jo pristavimo na štedilnik. Preostali 1 dl mleka damo v skodelico in mu dodamo 2 žlički sladkorja ter pudingov prah iz vrečke. Vse dobro premešamo in vlijemo v vrelo mleko. Mešamo z metlico približno 2 minutki, da se puding zgosti. Odstavimo in rahlo ohladimo, nato pa v vsak kozarček na plast piškotov nadevamo toliko pudinga, da je ta enakomerno porazdeljen med vse kozarčke.
Čez pudingovo plast spet nadevamo piškote, ki jih pomakamo v mleko. Če nam mleka zmanjka, ga še malo dolijemo.
Nato pripravimo plast gozdnih sadežev. Sveže ali zamrznjene damo v posodo in jo pristavimo na štedilnik. Ko zavre, znižamo temperaturo in kuhamo približno 10 minut, da precej tekočine izpari. Sladkamo z dvema žličkama sladkorja. Gozdne sadeže pretlačimo z vilico in jih nadevamo v kozarčke.
V posodo za stepanje vlijemo sladko smetano in jo stepemo z mešalnikom. Dodamo ji žličko sladkorja in jo kot zadnjo plast naložimo v kozarčke. Na vrh lahko dodamo celo robidnico ali malino, za otroke pa posujemo še par pisanih mrvic.
Enostaven posladek iz kozarčka je pripravljen za sladkanje. Dober tek! 😉