Kruhki s hrustljavo zapečeno slanino
Print Friendly, PDF & Email

Za razna praznovanja in zabave rada pripravim različne prigrizke, med katerimi so tudi kruhki s takimi ali drugačnimi namazi, siri, mesninami in zelenjavo. Ker rada presenetim svoje goste z novimi okusi ali kombinacijami, so nastali kruhki s hrustljavo zapečeno slanino. Sestavljeni so iz rezine francoske štruce, jajčne pomake, koščka sira, malo narezanega drobnjaka in hrustljavo zapečene slanine, ki se kot krona baha na vrhu teh obloženih kruhkov. Pripravila sem 2 večja krožnika teh kruhkov, a bi jih morala še več, saj so bili gostom tako všeč.

Pripomočki za kruhke s hrustljavo zapečeno slanino:

  • nož
  • deska za rezanje
  • kuhinjske škarje
  • ponev
  • krožnik
  • kuhinjske brisačke
  • kuhinjska prijemalka
  • skledica
  • štedilnik
  • sekljalnik
  • večji servirni krožnik

Sestavine za kruhke s hrustljavo zapečeno slanino:

Za 1 večji krožnik kruhkov:

  • 1 ozka francoska štruca
  • 40 g sira
  • 40 g dimljene slanine
  • šopek svežega drobnjaka
  • 1 dl jajčne pomake

Za jajčno pomako:

  • 1 jajce
  • 15 g jogurta
  • 12 g kisle smetane
  • 25 g mascarpona
  • ščep curryja
  • par listkov sveže bazilike
  • par listkov svežega peteršilja
  • ščep soli
  • 1/2 stroka česna

Postopek za kruhke s hrustljavo zapečeno slanino:

Te okusne kruhke, v katerih se prepleta tekstura nežne jajčne pomake in sira s hrustljavo slanino, pripravimo tako, da najprej naredimo jajčno pomako. Točen postopek je opisan tukaj, sicer pa trdo skuhamo jajce, ga olupimo in damo v sekljalnik. Dodamo mu pol stroka česna, ščep soli, ščep curryja, par listkov bazilike in peteršilja ter 12 g kisle smetane in 15 g jogurta. Premešamo in dodamo še 25 g mascarpona, da dobimo homogeno jajčno zmes.

Ko imamo jajčno pomako pripravljeno, se lotimo priprave hrustljave slanine, ki je kraljica teh kruhkov. Potrebujemo ponev, ki jo postavimo na štedilnik. Vanjo damo nekaj rezin dimljene slanine, ki jo na zmerni temperaturi pečemo približno minutko, toliko, da se začne upogibati, vihati in postaja zapečena. Med pečenjem se maščoba slanine stopi in tako imamo v ponvi hitro še preveč masti, zato rezine slanine polagamo direktno v ponev, ne da bi jo prej namastili. Ko slanina dobi zapečene in zavihane robove, jo s pomočjo prijemalke obrnemo in malo popečemo še na drugi strani, potem pa jo prestavimo na krožnik, obložen s papirnatimi brisačkami, ki popivnajo odvečno maščobo. Slanina bo postala trda in se bo ob rahlem pritisku zdrobila, zato jo z lahkoto nalomimo na poljubno velike koščke, ki jih bomo dali na vrh kruhkov.

Pripravimo si še francosko štruco, ki jo narežemo na približno 1,5 cm debele rezine, sir, ki ga narežemo na poljubno velike koščke (pri tem pazimo, da jih bo toliko, kot imamo rezin kruha), in drobnjak, ki ga s kuhinjskimi škarjami ali z nožem narežemo na par mm dolge koščke in jih shranimo v skledico.

Sledi sestavljanje kruhkov s hrustljavo zapečeno slanino. Najprej vsako rezino štruce namažemo s približno 1 žličko jajčne pomake. Nanjo položimo košček sira in jo posujemo s ščepom narezanega drobnjaka. Za konec na vrh svečano postavimo košček zapečene slanine.

Kruhki s hrustljavo zapečeno slanino so pripravljeni. Postrežemo jih takoj ali pa jih krajši čas hranimo v hladilniku.

Dober tek! 😉

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor