Čičerikin burger
Print Friendly, PDF & Email

Čičerikin burger je okusen, bogato obložen z zelenjavo in namazan z jogurtovim prelivom, glavno vlogo pa igra čičerikin polpet, ki ne vsebuje sestavin živalskega izvora. Glavna sestavina je čičerika, zraven pa sem dodala še korenje in veliko začimb, da je polpet dober že sam po sebi. To je bilo pravo vegetarijansko kulinarično razvajanje, ki je za povrh še tako lepo pisano in vabljivo že na pogled. Zraven smo jedli pečen krompirček in burgerje sem postregla že sestavljene, lahko pa bi te burgerje ponudila tudi na zabavi, kjer bi si gostje sami poljubno dodajali sestavine in sestavili burgerje na svoj način. Če želimo, da je celoten čičerikin burger veganski, jogurtov preliv izpustimo ali jogurt in med nadomestimo z drugimi sestavinami, npr. rastlinskim jogurtom in javorjevim sirupom. Njam!

Pripomočki za čičerikin burger:

  • deska
  • nož
  • ribežen
  • palični mešalnik ali tlačilka za krompir
  • ponev
  • klasična pečica
  • pekač, velik vsaj 20 x 30 cm
  • peki papir
  • kuhinjska lopatka
  • štedilnik
  • kuhalnica
  • manjši krožniki za posamezne sestavine
  • skodelica
  • skleda za mešanje sestavin

Sestavine za čičerikin burger:

Za 5 burgerjev (za 5 oseb):

Za čičerikin polpet:

  • 245 g čičerike
  • 90 g rdeče čebule (lahko uporabimo tudi belo)
  • 1 žlica sončničnega ali drugega olja
  • 100 g korenja
  • ščep soli
  • 1 žlička domače začimbne mešanice (lahko uporabimo tudi kupljeno)
  • 1 noževa konica mlete kumine
  • 1 noževa konica muškatnega oreščka
  • 1 noževa konica kurkume
  • 1/4 žličke sladke paprike
  • 1 ščep origana
  • 1 ščep timijana
  • 1 žlica chia semen
  • 7 žlic vode
  • 20 g drobtin

Za jogurtov preliv:

  • 120 g jogurta
  • 1 žlička medu (uporabila sem akacijev med)
  • 1/4 žličke curryja
  • 1 ščep origana
  • 1 ščep soli

Dodatki (količine so poljubne in okvirne, lahko prilagajamo željam in okusu):

  • 1/2 avokada
  • 1 večji paradižnik
  • 1 manjša rdeča čebula
  • 50 g sira
  • 5 večjih listov zelene solate
  • 5 kajzeric

Postopek za čičerikin burger:

Preden se lotimo priprave čičerikinega burgerja, v skodelico damo žlico chia semen in jih zalijemo s 7 žlicami vode. Pustimo, da semena nabreknejo.

Čičerikin burger je sestavljen iz več plasti, glavno vlogo pa ima čičerikin polpet, ki ga pripravimo tako, da najprej sesekljamo in v ponvi na žlici olja popražimo približno 90 g rdeče čebule. Na zmerni temperaturi jo pražimo približno 10 minut, vmes pa jo večkrat pomešamo s kuhalnico in pazimo, da se nam ne prismodi.

V skledo, v kateri bomo premešali vse sestavine za polpete, vsujemo čičeriko in jo pretlačimo s pomočjo paličnega mešalnika ali tlačilke za krompir. Super je, če nekateri delci ostanejo večji, drugi pa bolj pretlačeni.

Korenje olupimo in ga na drobno naribamo v skledo s čičeriko.

K čičeriki nato dodamo rahlo ohlajeno prepraženo rdečo čebulo, ščep soli, 1 žličko domače ali kupljene začimbne mešanice, po 1 noževo konico mlete kumine, muškatnega oreščka in kurkume ter 1/4 žličke sladke paprike, ščep origana in ščep timijana.

Mešanico sestavin za čičerikine polpete premešamo in nazadnje dodamo še namočena chia semena. Dobro vmešamo tudi ta.

Iz dobljene mase oblikujemo 5 približno enako velikih polpetov, ki naj bodo debeli 1 cm, po želji pa lahko tudi več, a bodo v tem primeru manjši. Na krožnik vsujemo drobtine in polpete z obeh strani obdamo z njimi.

Čičerikine polpete položimo na pekač s peki papirjem in jih pečemo približno 30 minut na 160 °C. Na sredini peke jih previdno s kuhinjsko lopatko obrnemo, da se spečejo še na drugi strani.

Proti koncu peke v pečico za 5 minut (ali malo več, če želimo bolj zapečene) položimo še prerezane kajzerice, da bodo postale hrustljave.

Medtem, ko se polpeti in kajzerice pečejo, pripravimo jogurtov preliv. V skledico damo vse sestavine zanj, torej 120 g jogurta, 1 žličko medu, 1/4 žličke curryja, 1 ščep origana in 1 ščep soli. Premešamo in poskusimo ter po želji dodatno začinimo po okusu.

Narežemo še ostale sestavine za čičerikin burger, da jih bomo lahko takoj, ko bodo polpeti in kajzerice pečeni, začeli sestavljati.: operemo in na rezine narežemo 1 večji paradižnik in 1 manjšo rdečo čebulo. Avokado prerežemo na pol in meso z žlico izdolbemo iz olupka. Narežemo ga na rezine in rahlo solimo. Naribamo 50 g sira in operemo 5 večjih listov solate, ki jih po potrebi pretrgamo na manjše liste.

Ko so polpeti in kajzerice pečeni, sestavimo burgerje. Izberemo lahko poljubni vrstni red dodajanja sestavin, jaz sem jih sestavila takole: spodnji del kajzerice sem premazala z jogurtovim prelivom, nanj sem položila čičerikin polpet in ga posula z naribanim sirom, da se je zaradi toplote polpeta rahlo stopil. Nanj sem položila par rezin avokada, paradižnika, rdeče čebule in na vrhu še nekaj listov solate. Čičerikin burger sem zaključila z zgornjo polovico kajzerice. Zraven sem ponudila pečen krompirček.

V burger bi lahko vstavili tudi okusne prosene polpete s porom ali ocvrte kvinojine trikotnike, jogurtov preliv pa bi zamenjali z jajčno ali sirovo pomako ali zelenim prelivom. Če imate raje mesne burgerje, poskusite goveje polpete s parmezanom. 😉 Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor